1515

Räntor &amp; valutor: Euron tappar något mot dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor öppnar fredagens handel på oförändrade till marginellt lägre nivåer, jämfört med torsdagens svenska stängning. Euron handlas samtidigt något lägre mot dollarn.

Data på fredagsmorgonen visade att orderingången till den tyska industrin sjönk procent i maj jämfört med i april, och steg 5,5 procent jämfört med maj 2013. Enligt Bloomberg News enkät väntades -1,1 respektive +6,0 procent. Det svaga utfallet kompenserades bara delvis av att aprilstatistiken samtidigt reviderades upp med 0,3 procentenheter.

Det tyska ekonomidepartementet noterade i en kommentar att geopolitiska risker tyngde orderingången i maj.

Svenska statsobligationsräntor sjunker blygsamt i längre löptider på fredagsmorgonen, efter kraftiga nedgångar i kortare löptider på torsdagen efter Riksbankens oväntat kraftiga räntesänkning. Kronan handlas samtidigt obetydligt starkare mot euron jämfört med noteringarna vid torsdagens svenska stängning.

I Sverige ska SCB redovisa statistik över industrins produktion och orderingång i maj klockan 9.30, och samtidigt kommer data över tjänsteproduktionen samma månad.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas industriproduktionen ha sjunkit med 0,1 procent jämfört med föregående månad och stigit 2,9 procent jämfört med maj 2013.

I Almedalen är det Vänsterpartiets dag, och Moderaterna pockar också på uppmärksamhet i Almedalen på fredagen, med sitt ekonomiska seminarium under förmiddagen. Vid lunchtid ska dessutom finansminister Anders Borg presentera nya ekonomiska prognoser.

Vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley talade också i Almedalen på morgonen, och inför anförandet sade hon till journalister att ny information från företagen, om svårigheter att höja priserna, bidrog till att Riksbanken kände sig redo att ta det stora steget att sänka reporäntan med 50 punkter på torsdagen.

"Kostnadsutvecklingen följer normala mönster, men den låga efterfrågan har gjort det svårare för företagen att höja priserna", sade hon.

Även Kerstin af Jochnick, som tillsammans med Stefan Ingves reserverade sig mot den stora räntesänkningen, ska tala i Almedalen senare på fredagen, men Riksbanken kommer inte att publicera anförandet.

Amerikanska marknader håller helgstängt på fredagen, för nationaldagsfirande, men efter torsdagens oväntat starka jobbstatistik för juni riktas redan blickar mot en rad Fedledamöter som håller anföranden nästa vecka.

Givet att USA-ekonomin nu, baserat på arbetslöshet och PCE-inflation, ligger ett halvår före Fedledamöternas prognoser börjar amerikanska ekonomer tala om att en första räntehöjning från Fed kan komma tidigare än vad marknaden har prisat in, kanske i mars 2015, och frågan är om Fedledamöterna tänker kommentera det.

På tisdagen talar den något hökaktige Fedchefen i Richmond, Jeffrey Lacker, om ekonomi, medan den mer duvaktige Minneapolischefen Narayana Kocherlakota talar om penningpolitik.

På onsdagen publicerar också Fed protokollet från FOMC-mötet den 17-18 juni, med eventuella vägledningar inför en potentiell justering av ränteguidningen. På onsdagen talar också den relativt hökaktige Fedchefen i Dallas, Richard Fisher om finanssektorn.

På torsdagen ska Fedchefen i Atlanta, som anses något svårplacerad på duv/hök-skalan, och mer duvaktige Charles Evans, chef i Chicago, om USA-ekonomin.

fredag kl 9.xx (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:8343 (6:8348) Statsobl 2y 0,32 (0,32)
EUR/SEK 9:2955 (9:3039) Statsobl 10y 1,86 (1,87)
EUR/USD 1:3602 (1:3613) Räntegap/ty 58 (58)
US obl 10y 2,64 (2,66) Tysk obl 10y 1,28 (1,29)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?