ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Här har 10 insiders köpt på kort tid

Veckans krönika handlar bland annat om piloter och nettoköp av många insynspersoner i kraftöverföringsbolag.

”Det stora institutionella ägandet i svenska börsbolag idag är problematiskt eftersom dessa ägare bara bryr sig om att skapa relativ avkastning. En större enskild ägare fokuserar istället på att generera absolut avkastning vilket är bättre för aktieägarna. Just därför behöver vi fler ägare av kött och blod.” Uttalandet av finansmarknadsminister Peter Norman kom i tisdags under Almedalsveckan på en debatt om ägarstyrning.

Representanter för institutionerna var naturligtvis inte sena till mothugg, men visst har Norman en poäng. Ett stort ägande hos de som leder och styr börsbolagen är sunt eftersom de delar aktieägarnas mål - att maximera bolagets vinst.

Ett bolag där piloten bakom spakarna skänker trygghet till passagerarna är i kraftöverföringsbolaget Cavotec. Tillsammans med sin hustru äger bolagets vd Otonel Popesco sammanlagt 2.442.252 aktier motsvarande 3,6 procent av bolagets röster. Den 24 juni gjorde han ett mindre köp på 3.844 aktier.

Men det är inte köpet av vd som lockar mig utan nettoköpen av hela tio insynspersoner under perioden 3-30 juni. Totalt uppgår insynspersonernas affärer under perioden till 54.576 aktier motsvarande 0,1 procent av bolagets röster. Bland de som har ökat hittar jag bland annat 5 vd:ar för koncernens dotterbolag.

Det totala värdet av alla köp är knappt 2 miljoner kronor – en ganska liten summa eftersom det är fördelat på 10 nettoköpare. Men det är ytterst ovanligt att så många insynspersoner ökar sitt ägande under en kortare tidsperiod – i flera fall dessutom rejäla ökningar från tidigare innehav. Detta mycket intressanta handelsmönster gör att jag tycker det finns anledning att trycka på köpknappen. För den intresserade kan det vara bra att ha med sig datumet den 6 augusti då bolaget släpper sin kvartalsrapport för andra kvartalet.

En annan aktie med insideraktivitet är läkemedelsutvecklaren Neurovive Pharmaceuticals som jag tidigare har uppmärksammat. Storägaren Carl Fredrik Olsson köpte via via Baulos Capital Belgium SA ytterligare 250.000 aktier under perioden 19 juni – 2 juli vilket innebär en ökning av innehavet med drygt 7 procent.

Sedan jag skrev om bolaget i slutet av maj är uppgången 66 procent. Även om det är en rejäl uppgång så ser jag det som en fin signal när en av bolagets största ägare fortsätter göra stora köp på betydligt högre kursnivåer.

Köptipsen i krönikan för sex månader sedan bestod av fastighetsbolaget Balder och ett upprepat köptips av investmentbolaget Svolder. Sedan dess är uppgångarna i dessa bolag 47 respektive 19 procent vilket ska jämföras med uppgången för Stockholmsbörsen som hamnar på 13 procent. Det ska också noteras att Mats Qviberg via Öresund fortsätter att köpa Svolder-aktier. Sedan årsskiftet uppgår ökningen till 307.119 B-aktier motsvarande 23 procent av Öresunds tidigare innehav.

Efter att ha avverkat några dagar i Visby under Almedalsveckan tar jag med mig följande ironiska kommentar från en av debatterna angående ledningens ägande i det egna bolagets aktie: ”det är en fördel om piloten själv sitter i planet”.

När du väljer att boka en aktie-resa, blir det med eller utan pilot?

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till