1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntorna steg<br />

USA-räntor i långa löptider har under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen stigit samtidigt som de korta löptiderna noteras lägre efter Federal Reserves penningpolitiska besked. Dollarn fortsätter samtidigt att stärkas mot yenen, även om en viss försvagning har noterats under morgonen.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 6.35 upp 4 punkter till 2,55 procent, medan tvåårsräntan sjunker 2 punkter till 0,55 procent.

"Utsikterna för den amerikanska ekonomin under den andra halvan av året verkar vara OK. Obligationsmarknaden har sålts av. Priserna kanske kan falla lite ytterligare nu", sade Ali Jalai, obligationshandlare på Scotiabank, till Bloomberg News.

Fokus har legat på Federal Reserves penningpolitiska besked som togs på onsdagskvällen. Helt enligt förväntningarna beslutade centralbanken att de månatliga obligationsköpen ska sänkas till 25 miljarder dollar per månad, från 35 miljarder tidigare. Samtidigt beslutades att målet för dagslåneräntan, Fed funds, lämnas oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent.

"För att stödja framstegen mot maximal sysselsättning och prisstabilitet bekräftade kommittén idag sin bedömning om att en mycket ackommoderande penningpolitisk hållning är fortsatt lämplig", framgick det av uttalandet.

Fed-kommittén fastslog att ny information sedan föregående möte tyder på att den ekonomiska aktiviteten återhämtade sig under andra kvartalet.

Kommittén konstaterade vidare att arbetsmarknadsindikatorerna har förbättrats, arbetslösheten har sjunkit ytterligare.

"Men en rad arbetsmarknadsindikatorer antyder att det fortsatt råder ett betydande underutnyttjande av arbetsmarknadsresurserna", skrev Fed i en ny formulering om arbetsmarknaden.

Kommittén skriver vidare att riskerna mot utsikterna för ekonomin och arbetsmarknaden är "nästan balanserade" (tidigare oförändrat), Beträffande inflationen noterar kommittén, i en ny formulering, att risken för att inflationen ihärdigt ska ligga kvar under 2 procent har "minskat något".

Analytiker noterade efter beskedet att Fed bekräftar framsteg på vägen mot sina mål om arbetsmarknaden och prisstabilitet. Kommittén gör dock reservationer som innebär att policyhållningen förblir oförändrad nu, men det kanske inte gäller så länge till.

"Den mest betydande förändringen i FOMC-uttalandet, som gick längre än vi räknat med, var erkännandet att inflationen har rört sig närmare målet och att FOMC är mer trygga med att inflationen ska hålla sig nära målet", skriver John Ryding och Conrad DeQuadros på RDQ Economics.

Ekonomerna på Deutsche Bank New York noterade att FOMC-uttalandet bekräftar den senaste tidens förbättringar i ekonomin och arbetsmarknaden, även om de lediga resurserna ännu anses vara "signifikanta". Det antyder att Fed tonar ned den snabba nedgången i arbetslösheten och fokuserar på andra arbetsmarknadsindikatorer.

I Argentina blev det på onsdagskvällen klart att landet ställer in betalningarna till vissa fordringsägare. Sistaminutensamtal lyckades inte resultera i någon överenskommelse och frustrationen i regeringen var tydlig.

Ekonomiminister Axel Kicillof sade att "utsugarfonder" hade avfärdat ett förnyat erbjudande från regeringen. Samma erbjudande gjordes till obligationsägare som accepterade omstruktureringen efter den senaste betalningsinställelsen 2001, men det var "omöjligt" att betala mer.

Omedelbart efter beskedet sänkte Standard & Poor's kreditbetyget för Argentina till SD, selective default, från tidigare CCC-.

På valutamarknaden är dollarn i stort sett oförändrad mot euron på 1:339 jämfört med svensk stängning på onsdagen. Mot yenen har dollarn stärkts till 102:78 från 102:62.

"Vinden har vänt på marknaderna efter BNP-statistiken, där långa USA-räntor äntligen stiger igen vilket ökar momentum för dollarköp. Investerare har prisat in en stark jobbrapport (på fredag)", sade Naohiro Nomoto på Bank of Tokyo-Mitsubishi, till Bloomberg News.

Även om torsdagens makroagenda är förhållandevis lugn i jämförse med onsdagens högintensiva dagordning finns ett antal hållpunkter av intresse. Från Tyskland kommer både detaljhandelsdata och arbetslöshetsstatistik. Detaljhandelsförsäljningen spås ha stigit med 1,0 procent i juni, medan arbetslösheten bedöms ha sjunkit med 5.000 personer i juli men ha varit oförändrat på 6,7 procent.

Störst intresse kanske ändå riktas mot EMU:s KPI-estimat för juli. Här väntas KPI-inflationen ha uppgått till 0,5 procent, medan kärninflationen spås ha varit 0,8 procent. I onsdags redovisade Tyskland KPI i linje med förväntningarna, med en inflation på 0,8 procent.

Under eftermiddagen kommer sedvanligt veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, som spås ha stigit något till 300.000 från föregående veckas 281.000, vilket var den lägsta nivån sedan augusti 2007. Vidare kommer Chicago-PMI.

torsdag 6.35 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:8828 (6:8899) EUR/USD 1:3394 (1:3382)
EUR/SEK 9:2190 (9:2195) USD/JPY 102:78 (102:62)
Jp obl 2 0,07 (0,07) Jp obl 10 0,54 (0,53)
Ty obl 2 0,04 (0,03) Ty obl 10 1,16 (1,14)
US obl 2 0,55 (0,57) US obl 10 2,55 (2,51)Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?