1515

Meda klättrar på trött börs<br />

Stockholmsbörsen öppnade lätt upp på torsdagen men vände efter 15 minuters handel till ett minus som tilltog något allteftersom handeln fortskred. Meda steg däremot betydligt efter sitt storförvärv, efter en något tveksam inledande uppgång.

Klockan 10.15 var OMXS30 ned 0,8 procent, i linje med DAX och något mer svagt än Euro Stoxx 50, till de lägsta nivåerna på drygt en vecka, kring 1.387,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var cirka 1,7 miljarder kronor.

Flera negativa nyheter syntes bakom indexminskningarna. I Europa märktes en vinstprognossänkning från Adidas och en svag rapport från den portugisiska problembanken Espirito Santo, vars aktie handelsstoppades. På den bredare nyhetsfronten fanns exempelvis att EU fryser tillgångar för de båda Putin-befryndade oligarkerna Arkadij Rotenberg och Jurij Kovalczyk. I Sydamerika nåddes ingen överenskommelse mellan Argentina och landets fordringsägare, varvid Standard & Poor's sänkte kreditbetyget till konkursstatus.

Sämst i OMXS30 gick Alfa Laval, ned 1,8 procent, medan Handelsbanken på minus 0,2 procent var bästa aktie i indexet.

Meda som klart mest omsatta aktie stod för 13 procent av Stockholmsbörsens omsättning, och kursen var upp drygt 4 procent medan bolaget höll telefonkonferens om sitt storförvärv i Italien.

Bland rapportbolagen var Astra Zeneca-aktien ned 0,9 procent trots en klart bättre intjäning i kärnverksamheten än väntat, medan Loomis sköt i höjden och steg mer än 6 procent efter bland annat oväntat stark organisk tillväxt i USA. Jarl Dahlfors, Loomis vd, tror på förbättrad lönsamhet på fler marknader under det andra halvåret enligt vad han sade till Direkt, men manar samtidigt till viss försiktighet när det gäller den organiska tillväxten eftersom bolaget möter tuffa jämförelsetal andra halvåret.

Lundin Mining steg initialt efter en rapport som i stort sett var i linje med förväntningarna finansiellt, men backade sedan i takt med det försämrade sentimentet. Produktionsmässigt överträffade såväl koppar- som zinkproduktionen förväntningarna betydligt, i likhet med de för bolaget mindre betydande metallerna bly och nickel, och bolaget höjde sina produktionsprognoser för i år.

First North-nykomlingen Lidds, ett läkemedelsbolag, handlades ned till 11:15 kronor från som mest 13:95 kronor. Teckning skedde av units med tre aktier och en vederlagsfri teckningsoption för sammanlagt 36 kronor styck.

Investmentbolaget Luxonen, vars substansvärde i juni utgjordes av Argentinapapper till cirka 80 procent, backade 13 procent till 32 kronor efter att den argentinska staten på onsdagen ställde in betalningarna. Handeln var dock begränsad: nio avslut och en omsättning på drygt 70.000 kronor.

Kvar på makroagendan:

* Euroområdet preliminär juli-KPI (klockan 11.00) och arbetslöshet i juni (klockan 11.00). Enligt Bloomberg News enkät räknar analytikerna med att KPI-inflationen låg kvar på 0,5 procent.

* Arbetslösheten i euroområdet (klockan 11.00) väntas ha varit kvar på 11,6 procent i juni.

* Även tysk arbetslöshet för juli kommer (klockan 9.55)

* Från USA vankas statistik över nyanmälda arbetslösa (14.30) liksom Chicagos inköpschefsindex (15.45).


Innehåll från Dynamic CodeAnnons

Smarta självprovtagningslösningar revolutionerar vården

Louise Nylén, VD för Dynamic Code.
Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Självprovtagning avlastar den traditionella vården och ger samtidigt patienten provsvar inom några dagar, säkert och helt anonymt. Genom en helhetslösning som sträcker sig från provtagning och labbanalys till kontakt med läkare effektiviseras vårdkedjan och patienten får en snabb, säker labbanalys och tillgång till läkare online.

– Hela processen tar bara ett par dagar och avlastar den traditionella vården. Vi vet att det idag, inte minst efter pandemin, finns en stor efterfrågan och tillit till självprovtagning. Kunden söker idag en trygg och tillgänglig vård och här har vi en bra lösning, säger Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Sedan 2011 har Dynamic Code utvecklat självprovtagningskit i syfte att forma morgondagens diagnostik och möjliggöra för människor att leva ett hälsosammare liv. Självprovtagningen kan idag göras inom områdena infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. Dynamic Code har dessutom PCR-analys och antikroppstest för Covid-19 och har avtal med Folkhälsomyndigheten inom ramen för den nationella storskaliga testningen i Sverige.

Fokus att underlätta provtagning och väg till rätt behandling

Ett område som Dynamic Code fokuserar på är kvinnohälsa, vilket är ett väldigt underutvecklat område vad gäller tester och behandling. Ett exempel är bakteriell vaginos, en obalans i underlivet hos kvinnor som kan leda till besvär. Provtagningskitet för bakteriell vaginos från Dynamic Code är ett enklare och säkrare sätt att få ett testsvar, än det som används i vården idag. 

– Bakteriell vaginos skapar stora besvär för många kvinnor idag. Vårt test gör det enkelt att få ett snabbt och säkert provsvar och därmed rätt behandling, säger Louise Nylén.  

Tryggt, snabbt och säkert med självprovtagning 

Självprovtagningen bygger på en DNA-teknologi som letar efter DNA från virus, bakterie eller svamp. Hittas ett DNA är det en säker indikator på att det finns en närvaro av viruset, bakterien eller svampen hos provtagaren. Det analyssvar som hämtas kan sedan användas av läkare och ligga till grund för diagnos och behandling.

– Vi har analyserat över en miljon covid-19 PCR-tester under pandemin och ser att självprovtagning är här för att stanna. Att en majoritet känner sig trygga med självprovtagning är positivt och vi vill visa på att det finns många fler infektioner och sjukdomar som tryggt kan testas på samma sätt. Våra självprovtagningskit säljs direkt via vår egen e-handel, men finns även hos apotek och digitala vårdgivare, säger Louise Nylén.

Test, analys och digital vård på bara några dagar 

Dynamic Code har skapat en helt digital kundresa för diagnostik. Självprovtagningskiten beställs enkelt online och skickas hem till patienten som utför testet i hemmet. Provet skickas sedan till Dynamic Codes labb där det analyseras och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar. I anslutning till provsvaret finns även guidning till efterföljande vård och möjlighet till behandling via digitala vårdgivare. 

– Vi säkerställer att man får ett säkert testsvar och även hjälp till rätt diagnos och behandling hos vårdgivare. Genom att individen själv kan köpa ett test så finns möjligheten att snabbare få tillgång till rätt vård. säger Louise Nylén.

Om Dynamic Code
Dynamic Code erbjuder smarta självprovtagningslösningar både till vården och direkt till konsument. Våra produkter beställs enkelt online och kan utföras var du än befinner dig. Proven analyseras i vårt labb och provsvaret hämtas sedan digitalt. Vi erbjuder dessutom efterföljande vård och behandling via digitala vårdgivare. Vi har idag självprovtagningskit inom områden som infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. 

Läs mer om oss på dynamiccode.com 

Mer från Dynamic Code

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynamic Code och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?