Annons

Meda klättrar på trött börs<br />

Stockholmsbörsen öppnade lätt upp på torsdagen men vände efter 15 minuters handel till ett minus som tilltog något allteftersom handeln fortskred. Meda steg däremot betydligt efter sitt storförvärv, efter en något tveksam inledande uppgång.

Klockan 10.15 var OMXS30 ned 0,8 procent, i linje med DAX och något mer svagt än Euro Stoxx 50, till de lägsta nivåerna på drygt en vecka, kring 1.387,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var cirka 1,7 miljarder kronor.

Flera negativa nyheter syntes bakom indexminskningarna. I Europa märktes en vinstprognossänkning från Adidas och en svag rapport från den portugisiska problembanken Espirito Santo, vars aktie handelsstoppades. På den bredare nyhetsfronten fanns exempelvis att EU fryser tillgångar för de båda Putin-befryndade oligarkerna Arkadij Rotenberg och Jurij Kovalczyk. I Sydamerika nåddes ingen överenskommelse mellan Argentina och landets fordringsägare, varvid Standard & Poor's sänkte kreditbetyget till konkursstatus.

Sämst i OMXS30 gick Alfa Laval, ned 1,8 procent, medan Handelsbanken på minus 0,2 procent var bästa aktie i indexet.

Meda som klart mest omsatta aktie stod för 13 procent av Stockholmsbörsens omsättning, och kursen var upp drygt 4 procent medan bolaget höll telefonkonferens om sitt storförvärv i Italien.

Bland rapportbolagen var Astra Zeneca-aktien ned 0,9 procent trots en klart bättre intjäning i kärnverksamheten än väntat, medan Loomis sköt i höjden och steg mer än 6 procent efter bland annat oväntat stark organisk tillväxt i USA. Jarl Dahlfors, Loomis vd, tror på förbättrad lönsamhet på fler marknader under det andra halvåret enligt vad han sade till Direkt, men manar samtidigt till viss försiktighet när det gäller den organiska tillväxten eftersom bolaget möter tuffa jämförelsetal andra halvåret.

Lundin Mining steg initialt efter en rapport som i stort sett var i linje med förväntningarna finansiellt, men backade sedan i takt med det försämrade sentimentet. Produktionsmässigt överträffade såväl koppar- som zinkproduktionen förväntningarna betydligt, i likhet med de för bolaget mindre betydande metallerna bly och nickel, och bolaget höjde sina produktionsprognoser för i år.

First North-nykomlingen Lidds, ett läkemedelsbolag, handlades ned till 11:15 kronor från som mest 13:95 kronor. Teckning skedde av units med tre aktier och en vederlagsfri teckningsoption för sammanlagt 36 kronor styck.

Investmentbolaget Luxonen, vars substansvärde i juni utgjordes av Argentinapapper till cirka 80 procent, backade 13 procent till 32 kronor efter att den argentinska staten på onsdagen ställde in betalningarna. Handeln var dock begränsad: nio avslut och en omsättning på drygt 70.000 kronor.

Kvar på makroagendan:

* Euroområdet preliminär juli-KPI (klockan 11.00) och arbetslöshet i juni (klockan 11.00). Enligt Bloomberg News enkät räknar analytikerna med att KPI-inflationen låg kvar på 0,5 procent.

* Arbetslösheten i euroområdet (klockan 11.00) väntas ha varit kvar på 11,6 procent i juni.

* Även tysk arbetslöshet för juli kommer (klockan 9.55)

* Från USA vankas statistik över nyanmälda arbetslösa (14.30) liksom Chicagos inköpschefsindex (15.45).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?