Annons

Europabörser: Rolls Royce backar<br />

Europabörserna har sjunkit sedan öppning. Det har varit en händelserik förmiddag med både makrostatistik och delårsrapporter som duggat tätt. Även gårdagskvällen bjöd på viktiga nyheter, där dagens sentiment tyngs bland annat av portugisiska krisbanken BES katastrofrapport.

Under onsdagskvällen var världens börsers blickar först vända mot Federal Reserves penningpolitiska besked. Centralbanken lämnade styrräntan oförändrad men meddelade att de trappar ned sina månatliga obligationsköp med sammanlagt 10 miljarder dollar, i linje med förhandsförväntningarna.

"Utsikterna för den amerikanska ekonomin under det andra halvåret ser okej ut. Hon går stadigt", kommenterade Ali Jalai på Scotiabank.

Under gårdagskvällen rapporterade även Banco Espirito Santo en rekordförlust. Den portugisiska bankkoncernens aktie har belagts med blankningsförbud och efter ett inledande handelsstopp öppnades handeln i den under sen förmiddag. Aktien har slaktats sedan dess och fallit mer än 46 procent under förmiddagen.

Europeiska investerare håller även ett fortsatt vakande öga på Argentina, där förhandlingarna mellan landet och statsobligationsinnehavarna i går kollapsade i New York. Förhandlingarna pågick med obligationsinnehavarna som tidigare vägrat gå med på en omstrukturering. Telefónica och Banco Santander är bland annat två europeiska bolag med stark närvaro i Latinamerika, båda aktierna faller i dag.

Under förmiddagen har även viktig europeisk statistik rullats ut. Både fransk och tysk detaljhandelsstatistik kom in över förväntan. Inflationen i EMU-området var enligt preliminärt KPI i linje med förväntningarna medan den säsongsjusterade arbetslösheten i området var lägre än väntat.

Tillbaks till bolagsfronten är det ett flertal delårsrapporter som står i rampljuset. Sammanfattningsvis faller varken snabba bilar eller sprit investerarna i smaken under torsdagsmorgonen, däremot handlas Siemens upp.

Oljekoncernen Royal Dutch Shell presenterade en stark rapport, med vinster som överträffade marknadens förväntningar.

"Uppströmssiffror var bra. Nedströmssiffrorna var bättre än förväntat även om det fortsatt var en svag siffra", kommenterade Jason Kenney på Santander, i en referens till oljeföretagets två största divisioner. Aktien har oljats upp 3 procent.

Sämre gick det för bilföretaget Rolls Royce. De rapporterade en förlust i linje med förväntningarna till följd av bland annat valutaförluster. Aktien är nu ned 1,8 procent.

Tyska industrikonglomeratet Siemens kom däremot in starkare än samma kvartal i fjol, man ökade nettoresultatet trots minskad försäljning och orderingång. Marknaden har handlat upp aktien 1,6 procent.

Tyska flygbolaget Lufthansa redovisar ett resultat efter skatt på 173 miljoner euro för det andra kvartalet. Det var långt under förväntningarna på 243 miljoner vilket inte togs inte emot positivt av marknaden som handlat ned aktien 5,5 procent.

Inte heller spritföretaget Diageos delårsrapport nådde upp till marknadens förväntningar. En utmanande kinesisk marknad samt volatilitet i andra utvecklingsregioner tyngde. Aktien är ned 0,2 procent.

Brittiska elbolaget Centricas rörelseresultat sjönk under årets första halvår. Milt väder i Storbritannien minskade efterfrågan och "extremt" väder i Nordamerika ökade kostnaderna för bolaget, kommenterar Reuters kring det svaga resultatet. Något negativa vindar blåser ned aktien i dag, -0,8 procent.

Senare i dag väntas fler delårsrapporter och i morgon står en statistikfylld dag för dörren.

Noteringar klockan 11.35
Index Marknad Notering Förändring YTD
DJ Stoxx 600  Europa  338  -0,8 %  +2,9 % 
DJ Stoxx 50  Europa  3 001  -0,5 %  +2,8 % 
FTSE 100  London  6 758  -0,2 %  +0,1 % 
DAX  Frankfurt  9 502  -1,0 %  -0,5 % 
CAC 40  Paris  4 285  -0,6 %  -0,3 % 
SMI  Zürich  8 464  -0,4 %  +3,2 % 
IBEX 35  Madrid  10 754  -1,7 %  +8,4 % 
FTSE MIB  Milano  20 536  -1,7 %  +8,3 %


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?