1515

Europabörser: Rolls Royce backar<br />

Europabörserna har sjunkit sedan öppning. Det har varit en händelserik förmiddag med både makrostatistik och delårsrapporter som duggat tätt. Även gårdagskvällen bjöd på viktiga nyheter, där dagens sentiment tyngs bland annat av portugisiska krisbanken BES katastrofrapport.

Under onsdagskvällen var världens börsers blickar först vända mot Federal Reserves penningpolitiska besked. Centralbanken lämnade styrräntan oförändrad men meddelade att de trappar ned sina månatliga obligationsköp med sammanlagt 10 miljarder dollar, i linje med förhandsförväntningarna.

"Utsikterna för den amerikanska ekonomin under det andra halvåret ser okej ut. Hon går stadigt", kommenterade Ali Jalai på Scotiabank.

Under gårdagskvällen rapporterade även Banco Espirito Santo en rekordförlust. Den portugisiska bankkoncernens aktie har belagts med blankningsförbud och efter ett inledande handelsstopp öppnades handeln i den under sen förmiddag. Aktien har slaktats sedan dess och fallit mer än 46 procent under förmiddagen.

Europeiska investerare håller även ett fortsatt vakande öga på Argentina, där förhandlingarna mellan landet och statsobligationsinnehavarna i går kollapsade i New York. Förhandlingarna pågick med obligationsinnehavarna som tidigare vägrat gå med på en omstrukturering. Telefónica och Banco Santander är bland annat två europeiska bolag med stark närvaro i Latinamerika, båda aktierna faller i dag.

Under förmiddagen har även viktig europeisk statistik rullats ut. Både fransk och tysk detaljhandelsstatistik kom in över förväntan. Inflationen i EMU-området var enligt preliminärt KPI i linje med förväntningarna medan den säsongsjusterade arbetslösheten i området var lägre än väntat.

Tillbaks till bolagsfronten är det ett flertal delårsrapporter som står i rampljuset. Sammanfattningsvis faller varken snabba bilar eller sprit investerarna i smaken under torsdagsmorgonen, däremot handlas Siemens upp.

Oljekoncernen Royal Dutch Shell presenterade en stark rapport, med vinster som överträffade marknadens förväntningar.

"Uppströmssiffror var bra. Nedströmssiffrorna var bättre än förväntat även om det fortsatt var en svag siffra", kommenterade Jason Kenney på Santander, i en referens till oljeföretagets två största divisioner. Aktien har oljats upp 3 procent.

Sämre gick det för bilföretaget Rolls Royce. De rapporterade en förlust i linje med förväntningarna till följd av bland annat valutaförluster. Aktien är nu ned 1,8 procent.

Tyska industrikonglomeratet Siemens kom däremot in starkare än samma kvartal i fjol, man ökade nettoresultatet trots minskad försäljning och orderingång. Marknaden har handlat upp aktien 1,6 procent.

Tyska flygbolaget Lufthansa redovisar ett resultat efter skatt på 173 miljoner euro för det andra kvartalet. Det var långt under förväntningarna på 243 miljoner vilket inte togs inte emot positivt av marknaden som handlat ned aktien 5,5 procent.

Inte heller spritföretaget Diageos delårsrapport nådde upp till marknadens förväntningar. En utmanande kinesisk marknad samt volatilitet i andra utvecklingsregioner tyngde. Aktien är ned 0,2 procent.

Brittiska elbolaget Centricas rörelseresultat sjönk under årets första halvår. Milt väder i Storbritannien minskade efterfrågan och "extremt" väder i Nordamerika ökade kostnaderna för bolaget, kommenterar Reuters kring det svaga resultatet. Något negativa vindar blåser ned aktien i dag, -0,8 procent.

Senare i dag väntas fler delårsrapporter och i morgon står en statistikfylld dag för dörren.

Noteringar klockan 11.35
Index Marknad Notering Förändring YTD
DJ Stoxx 600  Europa  338  -0,8 %  +2,9 % 
DJ Stoxx 50  Europa  3 001  -0,5 %  +2,8 % 
FTSE 100  London  6 758  -0,2 %  +0,1 % 
DAX  Frankfurt  9 502  -1,0 %  -0,5 % 
CAC 40  Paris  4 285  -0,6 %  -0,3 % 
SMI  Zürich  8 464  -0,4 %  +3,2 % 
IBEX 35  Madrid  10 754  -1,7 %  +8,4 % 
FTSE MIB  Milano  20 536  -1,7 %  +8,3 %


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?