1515

Börsen: Brett nedåt efter bankoro<br />

Den portugisiska problembanken Banco Espirito Santo intog åter en central roll på de europeiska handelsplatserna under torsdagen, och en några dagar lång vandring kring 1.400 för OMXS30 var därmed förbi. Bankens aktie föll cirka 40 procent i Lissabon.

Strax före klockan 14.30 var OMXS30 ned 1 procent till nivån 1.382,3, med aktier för 4,7 miljarder kronor omsatta. Euro Stoxx 50 var samtidigt ned 1,0 procent, med bankaktier i botten. Denna sektor hörde dock inte till de sämre i Sverige; i stället spelade industri- och telekomaktier jumborollerna.

"Spanska Banco Santanders rapport i dag var bra, men oro för Banco Espirito Santo i grannlandet och deras kapitalbehov efter nedskrivningen överskuggar detta", sade SEB:s Sverigefondförvaltare Håkan Grethes till Nyhetsbyrån Direkt om den bankoro som drog ned Europabörserna.

Medas storförvärv, det största någonsin, av italienska Rottapharm dominerade nyhetsflödet.

"Spontant känns det som att de betalar mycket, men det hänger väl på hur stora synergier de lyckas leverera", sade Håkan Grethes, och påpekade att det är svårt att dokumentera och konkret visa på hur stora synergieffekterna egentligen blir.

Enligt vad Medas vd Jörg-Thomas Dierks sade till Nyhetsbyrån Direkt är potentialen stor inom främst försäljning och marknadsföring. Medas omsättning per anställd är ungefär dubbelt så hög som i det köpta bolaget.

"Man ska väl aldrig säga 100 procent, men jag är mycket, mycket säker", sade han om möjligheten att nå de samordningsfördelar som eftersträvas, 900 miljoner kronor lägre kostnader per år med fullt utslag 2016.

SSAB var sämsta OMXS30-aktie på minus 3 procent, efter att ha gått upp cirka 40 procent hittills i år.

Astra Zeneca var bäst, minus 0,2 procent i ett index med enbart minusnoteringar, efter en rapport som var bättre än väntat på framför allt nyckelmåttet vinst per aktie i kärnverksamheten.

"Siffrorna var betydligt bättre än väntat, det kanske ger ett visst stöd till ledningens nej till Pfizer", reflekterade Håkan Grethes, och noterade även att Astra i samband med rapporten gick ut med att de ska ha kapitalmarknadsdag i november, precis en vecka innan Pfizers budkarantän går ut.

Loomis utgjorde dagens utropstecken genom att stiga drygt 6 procent efter sin halvårsrapport, där rörelsemarginalen i Europa och den organiska tillväxten i Europa utgjorde glädjeämnen.

Lundin Mining, som halvårsrapporterade på onsdagskvällen, backade 1 procent efter en rapport i stort sett i linje med förväntningarna. Produktionsmässigt överträffade såväl koppar- som zinkproduktionen förväntningarna betydligt, i likhet med de för bolaget mindre betydandemetallerna bly och nickel, och bolaget höjde sina produktionsprognoser för i år.

Nordic Mines handelsstoppades efter en kursuppgång på 90 procent. Därefter, under eftermiddagen, meddelade bolaget att Uleåborgs tingsrätt fastställt det ackordsförslag som innebär att 90 procent av bolagets större skulder skrivs ned.

First North-nykomlingen Lidds, ett läkemedelsbolag, handlades ned till 11 kronor från som mest 13:95 kronor. Teckning i den senaste emissionen inför listninen skedde av units med tre aktier och en vederlagsfri teckningsoption för sammanlagt 36 kronor styck.

Investmentbolaget Luxonen, vars substansvärde i juni utgjordes av Argentinapapper till cirka 80 procent, backade drygt 15 procent till 31 kronor efter att den argentinska staten på onsdagen ställde in betalningarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?