1515

Wall Street väntas öppna <br />på gott humör<br />

De amerikanska börserna väntas öppna högre på onsdagen. Ett BNP-estimat för det andra kvartalet gav en överraskande positiv bild över styrkan i den amerikanska ekonomin, samtidigt som marknaden inväntar kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Med lite mindre än en timme kvar till börsöppning noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite mellan 0,4 och 0,6 procent högre.

Ett första estimat av den amerikanska ekonomins utveckling från det amerikanska handelsdepartementet visade att USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 4,0 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet.

Utfallet var klart högre än förväntade 3,0, vilket analytiker väntade sig enligt Bloomberg News prognosenkät.

BNP-utvecklingen under första kvartalet, som vid tiden den redovisades gav frågetecken kring ekonomins styrka, reviderades samtidigt upp uppgick till -2,1 procent från tidigare -2,9.

På makrofronten visade vidare en undersökning från ADP Employer Services att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 218.000 personer i juli. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 230.000 personer enligt denna mätning.

Bland vinnarna i den inledande handeln väntas Twitter utmärka sig. Bolaget rusade i den amerikanska efterhandeln på tisdagen, sedan det redovisat intäkter och vinst över förväntan för det andra kvartalet, och handlades cirka 25 procent högre i onsdagens förhandel på New York-börsen.

"Twitter lyfter troligtvis terminerna, men det finns en stor del underliggande spänningar. Det är som om marknaden har en sockerchock: om något är lite bättre än väntat så rusar marknaden, och är det bara lite sämre än väntat så rasar det", kommenterade Mike Franklin, chefstrateg på Beaufort Securities i London, till Bloomberg News.

Andra aktier att hålla ett extra öga på är bland annat Sprint och Rockwell Automation, som släppte sina kvartalsrapporter innan USA-börsernas öppning.

Klockan 20.00 på onsdagskvällen, svensk tid, lämnar Federal Reserve räntebesked. I en enkät genomförd av Bloomberg News räknade samtliga 38 analytiker med att Fed fortsätter att minska sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar, till 25 miljarder dollar i månaden.

Den här gången kommer det inga nya prognoser från ledamöterna, och räntebeskedet följs inte heller av någon presskonferens med centralbankschefen Janet Yellen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?