1515

Börsen: USA-siffran vände allt<br />

USA:s BNP steg mer än väntat under det andra kvartalet, och börserna fick tydlig energi när detta tillkännagavs klockan 14.30. OMXS30-indexet klättrade exempelvis tillbaka över 1.400-gränsen efter att ha befunnit sig strax därunder tidigare under dagen.

Cirka 15 minuter efter beskedet var OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.402,3, med aktier för drygt 3 miljarder kronor omsatta. Även USA-terminer och Europabörser åtnjöt en positiv effekt av statistiken, som innehöll preliminära uppgifter om att BNP steg i USA med 4 procent under det andra kvartalet. Utfallet var klart högre än väntade 3 procent, hjälpt av stark privatkonsumtion.

Den geopolitiska osäkerheten i Ukraina och Gaza fortsatte emellertid oförtrutet. EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland kommer initialt att gälla ett år, och uppges vara utformade för att inte orsaka varaktiga ärr i den ryska ekonomin, enligt vad källor i EU-kommissionen uppgav på onsdagen. I Gaza fortsatte Israels bombningar, exempelvis av en skola med enligt FN-uppgifter cirka 19 dödsfall, under onsdagen.

Bland konjunkturbeskeden här hemma under morgonen märktes en något svagare svensk BNP-utveckling än väntat under det andra kvartalet, och en konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som även den kom in något sämre än förväntningarna. Kronan tappade mot både dollarn och euron, och den svenska långräntan backade 1 punkt till 1,64 procent.

Bakom besvikelsen i konjunkturbarometern låg svagare privat tjänstesektor än väntat, något som oroade Handelsbanken enligt en analys eftersom den är en stark drivkraft i BNP-tillväxten.

På börsgolvet i Stockholm meddelade Oniva att en tidigare planerad nyemission på kursnivån 24 kronor ersätts av en på kursen 12 kronor. Identiteten på den internationella investerare som investerar i bolagets riktade emissioner och blir storägare hålls alltjämt hemligt. Aktien backade 7,5 procent till strax över emissionskursen, 12:40 kronor.

Astra Zeneca var bästa storbolagsaktie. Under morgonen aviserades förvärv av läkemedelstillgångar kring andningssvårigheter, och ett nytt japanskt forskningssamarbete inom immunterapier. Aktien steg 1,0 procent, samtidigt som Aerocrine, verksamt inom andningssjukdomar, backade cirka 5 procent.

Com Hem var sämsta storbolagsaktie, och kom med en nedgång om 2,5 procent till 59:70 kronor nästan hem till teckningskursen 58 kronor. Noteringen var den lägsta sedan handeln av tv-bolaget inleddes i mitten av juni. Då bytte aktier ägare till en kurs på som lägst 60 kronor.

Sektorvis gick banker bra, med SHB som näst bästa aktie, medan konjunkturkänsliga papper som SSAB och SKF låg i botten av storbolagsindexet. Nibe var dock bästa storbolagsaktie, plus 1,9 procent, efter några dagar med nedgångar.

Bland intensivt handlade aktier med märkbara rörelser syntes dataspelsföretaget Starbreeze, upp 6,4 procent till nya rekordnivåer på drygt 9 kronor per aktie.

Även Arcam steg kraftigt, 7,1 procent. Aktien är dock långt ifrån sin rekordnivå och är ned kraftigt i juli.

Mycronics extrautdelning avskiljs i dag, och aktien backade mest av smallcap-bolagen, drygt 9 procent. Dock var kursminskningen på 1:80 kronor lägre än den avskiljda extrautdelningen på 2:50 kronor.

Av Africa Oils partner Tullow Oils halvårsrapport framgår att bolaget i juni påträffade vatten vid borrning av den kenyanska Agete 2-brunnen, och planerar fortsatt prospektering. Huruvida någon olja eller gas hittades framgår inte, men Africa Oil-aktien backade 0,3 procent.

Kvar på makroagendan finns Federal Reserves räntebesked klockan 20. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en oförändrad ränta och att Fed fortsätter att minska sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar till 25 miljarder dollar i månaden.


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?