Annons

Börsen: USA-siffran vände allt<br />

USA:s BNP steg mer än väntat under det andra kvartalet, och börserna fick tydlig energi när detta tillkännagavs klockan 14.30. OMXS30-indexet klättrade exempelvis tillbaka över 1.400-gränsen efter att ha befunnit sig strax därunder tidigare under dagen.

Cirka 15 minuter efter beskedet var OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.402,3, med aktier för drygt 3 miljarder kronor omsatta. Även USA-terminer och Europabörser åtnjöt en positiv effekt av statistiken, som innehöll preliminära uppgifter om att BNP steg i USA med 4 procent under det andra kvartalet. Utfallet var klart högre än väntade 3 procent, hjälpt av stark privatkonsumtion.

Den geopolitiska osäkerheten i Ukraina och Gaza fortsatte emellertid oförtrutet. EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland kommer initialt att gälla ett år, och uppges vara utformade för att inte orsaka varaktiga ärr i den ryska ekonomin, enligt vad källor i EU-kommissionen uppgav på onsdagen. I Gaza fortsatte Israels bombningar, exempelvis av en skola med enligt FN-uppgifter cirka 19 dödsfall, under onsdagen.

Bland konjunkturbeskeden här hemma under morgonen märktes en något svagare svensk BNP-utveckling än väntat under det andra kvartalet, och en konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som även den kom in något sämre än förväntningarna. Kronan tappade mot både dollarn och euron, och den svenska långräntan backade 1 punkt till 1,64 procent.

Bakom besvikelsen i konjunkturbarometern låg svagare privat tjänstesektor än väntat, något som oroade Handelsbanken enligt en analys eftersom den är en stark drivkraft i BNP-tillväxten.

På börsgolvet i Stockholm meddelade Oniva att en tidigare planerad nyemission på kursnivån 24 kronor ersätts av en på kursen 12 kronor. Identiteten på den internationella investerare som investerar i bolagets riktade emissioner och blir storägare hålls alltjämt hemligt. Aktien backade 7,5 procent till strax över emissionskursen, 12:40 kronor.

Astra Zeneca var bästa storbolagsaktie. Under morgonen aviserades förvärv av läkemedelstillgångar kring andningssvårigheter, och ett nytt japanskt forskningssamarbete inom immunterapier. Aktien steg 1,0 procent, samtidigt som Aerocrine, verksamt inom andningssjukdomar, backade cirka 5 procent.

Com Hem var sämsta storbolagsaktie, och kom med en nedgång om 2,5 procent till 59:70 kronor nästan hem till teckningskursen 58 kronor. Noteringen var den lägsta sedan handeln av tv-bolaget inleddes i mitten av juni. Då bytte aktier ägare till en kurs på som lägst 60 kronor.

Sektorvis gick banker bra, med SHB som näst bästa aktie, medan konjunkturkänsliga papper som SSAB och SKF låg i botten av storbolagsindexet. Nibe var dock bästa storbolagsaktie, plus 1,9 procent, efter några dagar med nedgångar.

Bland intensivt handlade aktier med märkbara rörelser syntes dataspelsföretaget Starbreeze, upp 6,4 procent till nya rekordnivåer på drygt 9 kronor per aktie.

Även Arcam steg kraftigt, 7,1 procent. Aktien är dock långt ifrån sin rekordnivå och är ned kraftigt i juli.

Mycronics extrautdelning avskiljs i dag, och aktien backade mest av smallcap-bolagen, drygt 9 procent. Dock var kursminskningen på 1:80 kronor lägre än den avskiljda extrautdelningen på 2:50 kronor.

Av Africa Oils partner Tullow Oils halvårsrapport framgår att bolaget i juni påträffade vatten vid borrning av den kenyanska Agete 2-brunnen, och planerar fortsatt prospektering. Huruvida någon olja eller gas hittades framgår inte, men Africa Oil-aktien backade 0,3 procent.

Kvar på makroagendan finns Federal Reserves räntebesked klockan 20. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknar med en oförändrad ränta och att Fed fortsätter att minska sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar till 25 miljarder dollar i månaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?