1515

USA-börser: Rekord efter statistik<br />

I USA har börserna handlats positivt i början av den förkortade handelsdagen i samband med landets nationaldagsfirande.

Mest fokus har legat på sysselsättningssiffrorna som visade ett utfall över förväntan och det syns på marknaden. Dow Jones Industrial Average klev över 17.000 för första gången någonsin.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.15 upp med 0,4 procent till 17.045. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 1.981 medan Nasdaq Composite ökade med 0,4 procent till 4.474.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 4 punkter till 2,66 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 3 punkter till 3,49 procent.

Handelsbalansen i maj visade på ett underskott om 44,4 miljarder dollar. Marknaden hade väntat sig underskott om 45,1 miljarder och närmast föregående månad visade underskott om 47,2 miljarder.

Nya arbetssökande uppgick till 315.000 under förra veckan marknaderna hade räknat med att antalet skulle uppgå till 314.000. Närmast föregående vecka dessförinnan visade 312.000.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 288.000 personer i juni. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 211.000. Arbetslösheten sjönk till 6,1 procent i juni jämfört med väntade 6,3 procent. De positiva siffrorna möttes av glada hejarop.

"Det är en extremt positiv rapport som prickar in alla positiva punkter, jag tror inte det kan bli bättre än så här", säger Jacob Oubina som är högt uppsatt ekonom på RBC Capital Markets i New York till Reuters.

"Vi ser en självbärande återhämtning där ökad produktion leder till ökad sysselsättning som i sin tur leder till växande konsumtion", säger Robert Stein som är biträdande chefsekonom på First Trust Portfolios till Bloomberg.

Inköpschefsindex för tjänster i juni uppgick till 61,0 enligt Markit. Detta jämförs med preliminära 61,2 och närmast föregående månads siffra på 58,1. Enligt ISM uppgick siffran till 56,0 jämfört med väntade 56,2.

Konsumentförtroendet i USA uppgick till 36,4 förra veckan vilket jämförs med 37,1 vilket var siffran för närmast föregående vecka. Detta framgår av den senaste Bloomberg-undersökningen som har genomförts av Langer Research Associates of New York.

På bolagsnivå är Regado Biosciences torsdagens stora förlorare. Bolaget är föremål för en granskning av deras data från kliniska studier, bland annat den pågående med fokus på behandling för blodproppar. Nu stoppar bolaget sin patentregistreringar fram till att granskningen är avslutad. Aktien är nu ned med mer än 56 procent.

Bind Therapeutics har avslutat sitt samarbete med Amgen, vilka tidigare samarbetat för att utveckla en tumörbehandling. Bind har tappat 13 procent.

Efter att Volkswagen förnekat de rykten som cirkulerat kring ett uppköp av lastbilstillverkaren Paccar, handlades inte Paccar under delar av dagens förhandel. Paccar är nu upp 5 procent.

Giganten Walgreen presenterade förra veckan svaga siffror över resultatet för det tredje kvartalet. Under torsdagen har man däremot presenterat försäljningssiffror som pekar i en positivare riktning och aktien är nu upp 1,3 procent.

På andra sidan Atlanten har den europeiska centralbanken och chefen Mario Draghi varit i fokus. De meddelar att de lämnar ECBs styrränta oförändrad.

"Våra åtgärder kommer att bidra till att inflationen återgår till nivåer nära 2 procent", sa Draghi på sin presskonferens. Det skriver Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?