1515

Stockholmsbörsen: <br />Nytt årshögsta<br />

En oväntad stor räntesänkning satte fart på torsdagens Stockholmsbörs, där samtliga aktier i storbolagsindex stängde ovanför nollstrecket. Råvarubolagen och verkstadssektorn höll i taktpinnen medan bankerna hade svårt att hänga med i tempot.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,5 procent högre på 1.409,44, vilket markerar indexets högsta stängningsnivå hittills i år. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 14,2 miljarder kronor.

Riksbankens oväntat stora räntesänkning fick tidigt positiv effekt på Stockholmsbörsen, där OMXS30 en dryg timme efter beskedet åter var noterat över 1.400-nivån.

Börsutvecklingen tog ytterligare stöd i torsdagseftermiddagens positiva tongångar från USA, där juni månads sysselsättningssiffra inkom bättre än väntat.

Vidare på makrofronten meddelade ECB som väntat att styrräntorna lämnas oförändrade, vilket mottogs med en axelryckning av det svenska investerarkollektivet.

"Riksbankens räntebesked är självklart den stora händelsen på dagens Stockholmsbörs. Det är klart att man blev förvånad med tanke på att 10 av 11 makroanalytiker väntade sig en mindre sänkning", sa SEB Aktiehandels strateg Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt.

Till följd av räntebeskedet försvagades kronan med cirka 1,5 procent mot både euron och dollarn. Exporttunga bolag utvecklades i enlighet med försvagningen, med råvarubolagen som draglok på Stockholmsbörsen.

Inom sektorn noterades Boliden - som under dagen även fick riktkursen uppjusterad av Nordea - i toppen av OMXS30 efter en kursstegring om 6,3 procent, medan SSAB A handlades 3,9 procent högre.

Även Volvo utvecklades i dur, delvis stärkt av en bra ACT-siffra över orderingången på den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar i juni. Volvo stängde 2,3 procent högre.

Vidare bland verkstadsbolagen noterades uppgångar för bland andra Atlas Copco, ABB och Sandvik, som samtliga stängde mellan 2,1 och 2,9 procent högre.

I övrigt kan nämnas att Kinnevik steg 3,5 procent till 299:30 kronor under det som nu är den sjunde handelsdagen i rad med uppgångar för investmentbolaget. Senast aktien backade var den 24 juni, då aktien stängde på 260:30 kronor efter lagerbrand hos Zalando-konkurrenten Asos.

Storbankerna bromsade däremot indexutvecklingen. JP Morgan konstaterade i en analys att räntenettot pressas av fallande korträntor efter räntebeskedet, en tillräckligt hög konkurrens, och av politisk risk inför valet. Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea stängde mellan 0,4 och 1,1 procent högre.

Utanför storbolagsindex rörde sig skogs- och pappersmassabolagen unisont högre. Inom sektorn avancerade Billerud Korsnäs och Stora Enso 4,3 respektive 3,6 procent, medan small cap-bolaget Rottneros handlades 7,6 procent högre.

Onsdagens båda First North-kursraketer, Cybaero och Nicoccino, rekylerade däremot ned med 8,2 respektive 6,8 procent.


Innehåll från Beyond RetailAnnons

AI ritar om kartan för marknadsföringsbyråerna

Många bolag är idag beroende av sina byråer för deras annonsering på Google och optimeringsarbetet kring kampanjerna utförs ofta av byråns konsulter helt manuellt. Nu finns det ett bättre sätt.

Nästa generation av sökordsmarknadsföring (SEM) är redan här. Genom att använda maskininlärning kan Beyond Retail ta reda på den bästa strategin för dig och lägga det till omedelbar handling, automatiskt.

Gamla byråmodellen är dyr för dig och lönsam för byrån

Byråerna har höga kostnader för sin personal som de behöver få ersättning för. Men de tar oftast väldigt mycket betalt för enklare manuellt arbete som inte är särskilt krävande eller kvalificerat och som utförs mycket snabbare och billigare av en robot. För att hålla nere kostnaderna anställer man ofta juniora konsulter helt utan erfarenhet av SEM, ger dem en kortare introduktion och sedan får de börja arbeta med ditt konto. Men på fakturan debiteras du oftast ändå ett arvode motsvarande en senior strateg.

Personberoende

Detta gör också att resultaten blir väldigt beroende av vilken konsult som sitter och manuellt optimerar kampanjerna. Duktiga konsulter går snabbt vidare och får mer strategiska arbetsuppgifter och lämnar då raskt över ditt konto till någon ny junior eller någon som inte visat tillräcklig kompetens för att ta nästa steg.

Ett bättre alternativ för SEM och performance marketing

Beyond Retail erbjuder en kombination av en AI-tjänst för optimering och en senior performance marketing specialist för strategi till en kostnad som ofta är betydligt lägre än hos de större SEM-byråerna. Låter det intressant? Hör av dig till oss idag!

Mer från Beyond Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Beyond Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?