ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Riksbanken chocksänker räntan

  • Foto: Maja Suslin/TT
Riksbanken sänker reporäntan med en halv procentenhet till 0,25 procent. Samtidigt justeras räntebanan ned kraftigt och inlåningsräntan blir negativ. Chefen Stefan Ingves reserverade sig mot beslutet.

Riksbanken bjöd på en rejäl överraskning när den på torsdagen meddelade att räntan sänks med 0,50 procentenheter till 0,25 procent.

”Nedgången i inflationen har varit bred och det underliggande inflationstrycket bedöms vara tydligt lägre jämfört med bedömningen i april. Räntan och räntebanan behöver därför vara ännu lägre för att inflationen ska stiga mot målet. Ytterligare en faktor som väger in är att prognosen för internationella styrräntor är nedreviderad”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Marknadsaktörerna var inställda på en sänkning till 0,50 procent och det oväntade beskedet fick kronan att försvagas rejält samtidigt som marknadsräntorna sjönk.

Riksbanken justerade också ned räntebanan, den egna prognosen för styrräntan, ordentligt. Under det tredje kvartalet nästa år bedöms styrräntan vara 0,25 procent och under det tredje kvartalet 2016 1,45 procent. Den tidigare bedömningen var 1,20 respektive 2,40 procent. Räntebanan indikerar också en viss sannolikhet för ytterligare en sänkning senare i år.

Riksbankens direktion var splittrad. Chefen Stefan Ingves reserverade sig tillsammans med Kerstin af Jochnick mot beslutet. De ville i stället sänka med 0,25 procentenheter.

Räntesänkningen innebär också att inlåningsräntan blir negativ, minus 0,5 procent.

Tyck till