1515
Annons

Klädsajter sabbar kärleksgåvor

Annonser som förföljer dig var du än surfar på internet har blivit ett populärt grepp bland klädhandlare. Hos modejätten Zalando har det dock ställt till ett oväntat problem. Reklamen förstör överraskningen för kärlekspar som ska köpa presenter till varandra.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Nord SecurityAnnons

Därför ska du aldrig använda jobbdatorn privat

Ett företag behöver ha kontroll över sina enheter och användare. När allt fler arbetar på distans behöver ett företagsVPN implementeras – och de anställda förstå riskerna med att surfa privat på sina jobbenheter.

– Med två olika VPN kan både företagssäkerhet och personlig integritet hos de anställda bevaras, säger Adrianus Warmenhoven, Defensive Strategist på NordVPN.

Antalet cyberattacker ökar i genomsnitt med 30 procent varje år. Det visar studier som också konstaterar att var tredje internetanvändare, 142 miljoner människor, använder VPN-tjänster för att få större frihet och samtidigt öka sin integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skickar datatrafiken via en krypterad tunnel och bidrar bland annat till anonymitet och skydd från hackare. Det möjliggör även för personer på olika ställen i världen att säkert arbeta i samma nätverk och ger användaren potential att få åtkomst till onlinetjänster som annars hade blockerats. I dag har ledande VPN-leverantörer som exempelvis NordVPN tänjt på gränserna för vad ett VPN egentligen är, genom att addera funktioner för skydd mot skadlig kod.

Då hackers använder andra metoder för att komma åt företag än privatpersoner behövs dock olika typer av VPN för att säkerställa användarens säkerhet – och gör du privata ärenden på din företagsenhet kan både du och företaget påverkas negativt.

Använder alltid skyddade uppkopplingar

Adrianus Warmenhoven arbetar som Defensive Strategist på NordVPN, en av världens mest avancerade VPN-tjänster. Den används av miljontals internetanvändare över hela världen och garanterar integritet utan spårning. Adrianus är specialiserad på konsumenternas cybersäkerhet och cybersäkerhet i vardagen och berättar att han själv aldrig skulle använda oskyddade uppkopplingar, varken privat eller i jobbet.

– För mig är den personliga integriteten alldeles för viktig – jag är fullt medveten om hur enkelt information och uppgifter om mig annars kan spridas till andra.

Sedan pandemin har Adrianus, så som många andra, arbetat mer på distans. I dag använder han två VPN – ett till företagsenheterna och ett till sin privata mobil och telefon – något han konstaterar att alla som värnar om säkerhet och sitt privatliv borde ha.

– När allt fler anställer arbetskraft remote eller arbetar från hybridkontor suddas gränsen mellan arbete och privatliv lätt ut. Att använda samma enhet både under och efter arbetstid kan dock vara mer riskabelt än man tror, både för användaren och företaget. Företag loggar det som sker på sina enheter, vilket innebär att ditt surfande inte är så privat som du tror.

”Hackers har olika intressen”

Carlos Salas arbetar som Engineering Manager på NordLayer, en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Han håller med om att företagen arbetar hårt för att skydda sin information och ha kontroll över sina enheter och användare.

– Till skillnad från ett privat VPN är företagens nätverkslösningar främst avsedda för att skydda företagets integritet, inte individens. När de anställda tar med sina enheter hem försvinner en del av den kontrollen; program som inte hör hemma i arbetet kanske laddas ner och gör företaget mer sårbart för intrångsförsök.

Carlos berättar att hackers har olika intresse för företag och privatpersoner. De som vill komma åt dig som privatperson försöker få tillgång till bankdetaljer eller andra uppgifter om dig som person – och Adrianus konstaterar att hackers som är ute efter företagsinformation ofta struntar i det som har med privatpersonen att göra. 

– Om du använder din jobbdator när du surfar hemifrån blandas världarna ihop och du öppnar upp säkerhetsdörrar som hackers annars inte hade brytt sig om att titta på. Genom att ha ett VPN på din privata dator även när du arbetar hemifrån säkerställer du att du får behålla din integritet och att företaget kan fortsätta växa.

Om Nord Security:

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals internetanvändare världen över. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet med noll spårning. En av de viktigaste funktionerna i produkten är Threat Protection, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig kod, spårare och annonser.

NordLayer skapades av NordVPN:s ingenjörer för specifika företagsbehov. NordLayer är en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Den hjälper organisationer av alla storlekar att uppfylla skalnings- och integrationsutmaningar. NordLayer rör sig mot ett ständigt utvecklande SASE-ekosystem och är snabbt och enkelt att implementera med befintlig infrastruktur, är hårdvarufri och utformad för skalning.

Både NordVPN och NordLayer är en del av Nord Security, hemvist för avancerade cybersäkerhetslösningar. 

Läs mer på nordvpn.com/sv 

Läs mer på nordlayer.com 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

”Mondos” väg till toppen skildras i ny dokumentär: ”Känns ganska pinsamt”

Stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis gör sin debut på bioduken i ”Born to fly”, en dokumentärfilm om hans väg till toppen.
”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt”, säger han.

Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.
Stavhopparen Armand ”Mondo” är aktuell med dokumentären ”Born to fly”, som handlar om hans väg till toppen.Foto:Oscar Olsson

Armand Duplantis har gjort fyra världsrekord i stavhopp och är en av världens bäst betalda friidrottare. Nu gör han sin debut på bioduken i en dokumentärfilm om hans liv, ”Born to fly”.

Dokumentärfilmaren Brennan Robideaux började följa Duplantis 2017, när stavhopparen bara var 17 år och redan ett stort namn inom sporten, men ännu inte känd för allmänheten. 

Media och beundrare var ännu inte en del av hans vardag. Han berättar att det var ”spännande, nytt och fräscht” att ha någon som följde hans steg med en kamera.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film. Ungefär som en dagbok. Men nu för tiden är det mycket kameror omkring mig och jag behöver definitivt inte mer. Jag vill inte bli filmad längre, absolut inte”, säger stavhopparen. 

Filmen bygger bland annat på hemmavideor från när han var en liten pojke och hoppar med små stavar i trädgården. Bakom kameran var då hans pappa och storebror.

”Min mamma ville aldrig filma mig. Hon tyckte att jag var överdrivet dramatiskt och kaotisk när jag hoppade. Och att jag grät för mycket”, berättar Armand Duplantis.

Det blir tydligt att hela hans liv har kretsat kring sporten. Som alla andra sporter på elitnivå är det träning varje dag som gäller, men i stavhoppning tränar man ensam.

”Jag har valt en väldigt ensam sport. Men jag har alltid varit bekväm i att göra saker på mitt egna vis och har därför aldrig stört mig på ensamheten. I slutändan har jag alltid min familj”, säger han.

”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.
”Det kändes kul att få min resa till toppen på film”, säger Armand Duplantis om sin kommande dokumentär.Foto:Oscar Olsson

I filmen får vi se när hans hopp inte går som förväntat. Då kryper han ihop till en boll och slår med frustation på landningsmattan.

”Jag har sett vissa delar och det känns ganska pinsamt. Inte när det kommer till stavhoppningen, det har jag alltid varit bra på, men jag var tonåring och rätt arrogant ibland”, säger Armand Duplantis.

Vid hans sida står alltid pappa Greg Duplantis och mamma Helena Duplantis. De är båda hans tränare och pappan har själv tävlat i stavhopp.

Greg Duplantis framgång blev dock aldrig så stor som sonens. I filmen hör vi pappan berätta om den avund han ibland känner för sonen utan att någonsin känna illvilja. Armand Duplantis nämner flera gånger under intervjun hur tacksam han är för sin familj. 

”De har alltid varit där för mig. Särskilt mina föräldrar. När jag vinner och slår rekord så är det inte bara tack vare mig, det är också tack vare dem”, säger stavhopparen. 

Det är Brennan Robideaux som har skapat och till en början finansierat filmen. Efter fyra år kom Red Bull Media in med finansiering och ett filmteam. Filmskaparen kommer från Lafayette i delstaten Louisiana i USA, samma stad som Armand Duplantis.

”Brennan Robideaux hörde av sig och berättade att han ville göra en dokumentär om mig. Hans pappa var stadens borgmästare så jag visste vem han var. Jag sa ja och han började filma mig mitt sista år i high school.”

Filmens titel, ”Born to fly”, är något som Armand Duplantis sedan länge använt som hashtag i sina inlägg på Instagram. Från början var uttrycket en väns idé.

”Jag var 16 år och en familjevän skrev till mig för att gratulera mig för att jag hade vunnit någon stavhoppstävling. Då skrev han att jag var 'born to fly' och jag tyckte att det lät coolt, så jag började använda det.”

Dokumentärfilmen visar mer utelämnande material än det han postar på sociala medier. Armand Duplantis är aktiv på plattformar som Instagram och Tiktok – där försöker han medvetet hålla sina inlägg ytliga för att inte lämna ut för mycket om sitt privatliv. 

När han inte lägger upp bilder och videor från sporten så är det nästan alltid tillsammans med hans flickvän Desiré Inglander. De blev ihop för två år sedan och har blivit ett populärt par på Instagram och Tiktok.

”För det mesta handlar mitt liv om två saker: sporten och henne”, säger Armand Duplantis.

Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.
Armand "Mondo" Duplantis har fyra stycken världsrekord i stavhopp – varav det senaste ligger på 6,21 meter.Foto:Oscar Olsson

Läs mer: Armand Duplantis är ekonomiskt oberoende: ”Vill inte fastna i det”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera