ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fiskar efter storkovan

Med nya miljoner i ryggen fiskar entreprenören Johan Attby efter storfångst på den globala sportfiskemarknaden med appen Fishbrain. Hittills har över 400.000 nappat och nästa år ska han börja håva in pengarna.

Hade det inte varit för den där artikeln i magasinet Forbes så skulle Johan Attby kanske aldrig hamnat i sportfiskebranschen.

Det var senhösten 2012 och Johan Attby hade precis hoppat av ett chefsjobb på det amerikanska it-bolaget Plumchoice som ett drygt år tidigare köpt hans mjukvaruföretag Tific.

I den affären hade han och de andra delägarna fått loss drygt 40 Mkr och nu var Johan Attby sugen på att dra i gång en ny verksamhet.

Johan Attby tyckte digitala sociala nätverk kändes som ett spännande område där det fanns ett hål på marknaden att fylla. Hans analys gick ut på att jätten Facebook var för bred och bara fyllde vårt behov att kommunicera med våra vänner i stort. Mer nischade nätverk inriktade på specialintressen som trädgårdsskötsel, fågelskådning eller specifika idrotter saknades på global basis. Johan Attby var övertygad om att han här hittat en lönsam nisch – nu gällde det bara att bestämma vilket intresseområde han skulle satsa på.

Det var i det läget han, mer eller mindre av en slump, fick syn på artikeln i det amerikanska affärsmagasinet. Där framgick att sportfiske var den populäraste fritidssysselsättningen i USA med 40 miljoner utövare. Men det var en annan siffra i artikeln som gjorde Johan Attby ännu mer intresserad – varje år spenderade de amerikanska sportfiskeentusiasterna 45 miljarder dollar på sin hobby.

Han började titta närmare på vilka digitala plattformar det faktiskt fanns inom olika intresseområden och upptäckte att det existerade över 1.000 golfappar men knappt någon inom sportfiske.

”Då tänkte jag att här finns nog en möjlighet”, säger Johan Attby

Han fick nys om två killar i Göteborg, Jens Persson och Marcus Fransson, som på hobbybasis drivit fiskesajten Fishbrain några år.

”Vi bestämde att vi skulle arbeta tillsammans och jag gick in som deras första investerare”, säger Johan Attby.

Samarbetet fick en flygande fart när de i december 2012 ställde upp i den prestigefyllda tävlingen Slush – och vann.

”Då var vi inte alls klara att komma ut i rampljuset. Vår mobilapp fick vi inte ut förrän några månader senare i mars 2013”, säger Johan Attby.

Sportfiskarna var dock snabbt med på noterna och efter lanseringen har antalet användare strömmat till i snabb takt.

”Vi har 430.000 registrerade användare och är nu världens snabbaste växande app inom vårt segment. I utgången av 2014 ska vi ha 1 miljoner användare och därefter ska vi ta oss till 10 miljoner användare inom två år”, säger Johan Attby.

Många av användarna är inne i appen dagligen och tio procent av dem loggar och kommenterar andras fångster.

En viktig komponent i Fishbrains framgångsrecept har varit deras hantering av de stora datamängder som samlas in varje dag med hjälp av användarna. Förutom uppgifter om bilder, storlek och vikt på fiskarna som användarna fångar kan Fishbrain också registrera ytterligare ett tiotal data kring varje fångst.

”Vi har ett så kallat väder-api som vi köper in data ifrån. Vi får reda på till exempel lufttemperatur, vattentemperatur och lufttryck”, säger Johan Attby.

Hittills har över 150.000 fiskfångster registrerats och det är datan från dessa fiskar som Johan Attby hoppas kunna kapitalisera på under nästa år.

Med hjälp av den insamlade faktan kan nämligen Fishbrain-appen lista ut var och när det nappar bäst.

”Det här är big data för sportfiskarna. I vår premiumversion kommer du få tillgång till den bearbetade datan och konkreta rekommendationer på var du ska fiska”, säger Johan Attby.

Det är också via premium-appen som Fishbrain ska tjäna sina pengar. I dag har bolaget i princip inga intäkter men det är inget som oroar Johan Attby.

”Först nästa år ska vi börja dra in pengar och om tre år ska vi omsätta 100 miljoner kronor. Då gör vi också vinst”, säger Johan Attby.

Han är inte ensam om att tro på detta framtidsscenarium. I dagarna fick Fishbrain klart med en rad nya, namnkunniga investerare. Sedan tidigare finns bland annat Industrifonden och Almi med i ägarlistan. Nu går bland annat riskkapitalbolagen Northzone, Active ventures partners, GP Bullhound och Edastra in med tillsammans 15 Mkr.

”Det känns fantastiskt bra att få in så professionella och kunniga ägare”, säger Johan Attby som behövde ungefär tre månader på sig att få in pengarna:

¨”Det är väl en relativt normal tid. Just nu skulle jag säga att det finns relativt goda möjligheter att få in kapital för vår typ av bolag.”

Vill du veta mer om Johan Attby och Fishbrain? Lyssna på senaste avsnittet av Dagens industris podcast Digitalpodden. Där berättar Johan Attby själv sin historia i en längre intervju.

Tyck till