Annons

Wall Street sänktes av ryssnyheter<br />

USA-börserna sjönk på tisdagen, trots flera starka rapporter och upplyftande makrostatistik. Detta efter att sanktionerna mot Ryssland utvidgats, både från EU och USA.
Foto:Richard Drew/TT

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,4 procent till nivån 16.915. Det bredare S&P 500 backade lika mycket till 1.97, medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,1 procent till nivån 4.443.

Omsättningen uppgick till 520 miljoner aktier på New York-börsen och till 2,1 miljarder på Nasdaq.

EU-ambassadörerna beslutade vid sitt möte på tisdagen om nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland, något som kommer begränsa statliga ryska bankers tillgång till kapitalmarknaderna i EU. Dessutom kommer ett embargo mot framtida vapenförsäljning till Ryssland införas. Även USA:s finansdepartement lade fler ryska banker till sin sanktionslista.

"Den geopolitiska oron kvarstår. Det som stöttar aktiemarknaden är rapporterna vilket motiverar högre värderingar på marknaden", sade Dan Veru, investeringschef på Palisade Capital Management, till Bloomberg News.

Bland enskilda bolag avancerade läkemedelsbolaget Merck 1,1 procent efter att ha rapporterat ett justerat resultat per aktie om 0:85 dollar i kvartalet, vilket översteg det förväntade 0:81 dollar.

Vidare klättrade Masco, som bland annat tillverkar badrums- och köksskåp, 7,1 procent efter att vinsten för det andra kvartalet visat sig större än väntat.

Backade gjorde bland andra Herbalife. Det på senare tid så omsusade bolaget redovisade en vinst per aktie som missade analytikernas förväntningar. I samband med rapporten sänkte bolaget även helårsprognoserna, varpå aktien tappade runt 14 procent.

Även logistikbolaget UPS var ned, på tisdagen med 3,7 procent, efter att kvartalsresultatet per aktie inkommit under förväntan och helårsprognosen sänkts.

Statistik visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator steg till 90,9 i juli från 86,4 i juni, vilket är den högsta nivån sedan 2007.

Däremot visade S&P/Case-Shillers index att huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 9,34 procent på årsbasis i maj, vilket var en mindre ökning än väntat. Jämfört med i april backade dessutom priserna oväntat.

Vidare visade ICSC:c veckoindex att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 4,6 procent vecka 30 jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan före ökade försäljningen 0,2 procent. Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg enligt Johnson Redbooks index med 3,0 procent under samma vecka.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var ned 3 punkter till 2,46 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?