1515

Räntor och valutor:<br />Tyska papper rekordlåga<br />

De europeiska marknadsräntorna drar nedåt under tisdagsförmiddagen, samtidigt som kronan försvagas något jämfört med måndagens svenska stängning.

"Oroligheterna internationellt med nya sanktioner som planeras mot Ryssland i kombination med händelserna i Gaza har givit viss riskaversion. Tysk tioårsränta noteras kring bottnar från 2012 och 2013 och har också brutit igenom dessa viktiga stödnivåer. I bakgrunden påverkar även ECB:s åtgärder som givit en jakt på avkastning. Samtidigt noteras ett tryck uppåt i USA-räntor, inte minst i korta änden, inför onsdagens policybesked från Fed", säger Michael Grahn, räntestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras klockan 11.05 ned 1 punkt till 1,13 procent, efter en botten på ny rekordlåg nivå om 1,119 vid 10-tiden, och svensk motsvarighet tickar också ned 1 punkt till 1,66 procent.

Under tisdagen väntas EU-länderna besluta om nya sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna ska bland annat vara riktade mot den finansiella sektorn och energisektorn, men även försvarssektorn. Vidare ska namnlistan på personer med reseförbud och frysta tillgångar förlängas. USA väntas följa färg och skärpa sina sanktioner.

Ryssland har gjort försök att svara på sanktionerna, och överväger förbjud mot import av kyckling från USA och frukt från Europa.

I USA noteras tioårsräntan fortsatt kring 2,47 procent. Räntan på tvååringen drar uppåt till 0,54 procent.

Samtidigt finns det inga tecken på någon snar lösning i krisen mellan Hamas och Israel. Israel fortsätter med sina bombningar och Hamas svarar med raketbeskjutningar.

På statistikfronten visade data från Japan under morgonen att arbetslösheten oväntat steg i juni, till 3,7 procent från 3,5 procent i maj. Analytikerna i Bloomberg News enkät trodde på en oförändrad arbetslöshet. På den positiva sidan noterades en stigande efterfrågan på arbetskraft, och antalet nya jobb per arbetssökande steg till den högsta nivån på över 20 år. japansk detaljhandelsförsäljning var sämre än väntat, medan hushållens konsumtion var bättre än prognos.

På valutamarknaden är yenen marginellt försvagad till 101,9 från 101,8 mot dollarn. Dollarn är oförändrad kring 1,344 mot euron, från svensk stängning på måndagen.

"Eurons öde är helt i FOMC:s händer (på onsdag) och sedan jobbrapporten i slutet av veckan. Jag tror på ett intervall på mellan 1,3400 och 1,3700 fram till dess", sade Jeffrey Halley, valutahandlare på Saxo Capital Markets, till Bloomberg News.

Kronan har i sin tur försvagats 1 öre mot såväl dollar som euro till 6,83 respektive 9,18 från måndagseftermiddagen.

Under morgonen inkom tysk data över importpriserna i juni in i stort som väntat. Makroagendan är dock relativt tunn på tisdagen efter morgonens statistik.

Under eftermiddagen riktas dock fokus bland annat mot S&P Case/Shillers husprisindex för USA i maj. Ökningen i huspriserna väntas ha bromsat in till en uppgång om 9,90 procent jämfört med samma månad i fjol. Vidare redovisas amerikanskt konsumentförtroende för juli klockan 16. Här väntas index ha stigit till 85,4 från 85,2 förra månaden.

Tisdag kl 11.05 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:8329 (6:8257) Statsobl 2y 0,29 (0,30)
EUR/SEK 9:1822 (9:1728) Statsobl 10y 1,66 (1,67)
EUR/USD 1:3438 (1:3439) Räntegap/ty 53 (53)
US obl 10y 2,47 (2,47) Tysk obl 10y 1,13 (1,14)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?