1515

Räntor och valutor: Ny bottennivå för tyska räntan<br />

Den tyska tioårsräntan nådde nya rekordlåga nivåer på tisdagen. På valutamarknaden stärktes dollarn inför Feds räntebesked på onsdagen och efter starkt konsumentförtroendeindex medan husdata var aningen svag.

"Oroligheterna internationellt med nya sanktioner som planeras mot Ryssland i kombination med händelserna i Gaza har givit viss riskaversion. Tysk tioårsränta noteras kring bottnar från 2012 och 2013 och har också brutit igenom dessa viktiga stödnivåer. I bakgrunden påverkar även ECB:s åtgärder som medfört en jakt på avkastning. Samtidigt noteras ett tryck uppåt i USA-räntor, inte minst i korta änden, inför onsdagens policybesked från Fed", sade Michael Grahn, räntestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Svenska statsobligationsräntor var drog nedåt på tisdagen. Tvåårsräntan tickade ned 1 punkt och tioårsräntan 2 punkter, till 0,29 respektive 1,65 procent. Tysk tioårsränta var på tisdagseftermiddagen ned 2 punkter till 1,12 procent, från måndagens svenska stängning. Under tisdagen var den tyska tioårsräntan som lägst nere på rekordlåga 1,109 procent.

USA och Europa rapporterades på tisdagen vara nära tuffare sanktioner mot Ryssland. Syftet är att dessa ska slå mot ryska nyckelbranscher såsom energi, försvar och finanssektor. I ett försök att svara övervägs från ryskt håll förbud av import av kyckling från USA och frukt från Europa.

"Putin fortsätter att isolera sig själv mot övriga världen. Sanktionerna ser mer kraftfulla ut än de gjorde för tre till fyra veckor sedan. De rör sig i rätt riktning", sade den pensionerade amerikanska NATO-generalen James Stavridis till Bloomberg Television.

Samtidigt finns det inga tecken på någon snar lösning i krisen mellan Hamas och Israel. Israel fortsätter med sina bombningar och Hamas svarar med raketbeskjutningar.

I USA var tioårsräntan oförändrad på 2,47 procent. Räntan på tvååringen tickade upp till 0,54 procent.

På amerikansk statistikfront visade S&P Case/Shiller-index att huspriserna i USA steg 9,34 procent i maj, jämfört med samma månad 2013. Enligt Bloomberg News enkät väntades priserna ha stigit 9,90 procent på årsbasis. Från månaden före var prisnedgången 0,31 procent, väntat var +0,30 procent.

Efter 27 raka månader med prisökning så visade maj således fallande bostadspriser och svek därmed. Dessförinnan backade priserna under 18 av 19 månader, konstaterade Thomas Simons, ekonom på Jefferies, i en analys. Den långsiktiga positiva trenden är alltjämt intakt.

"Huspriserna har mellan 2012 och 2014 återspeglat en uppmuntrande vändning på bostadsmarknaden och en signifikant återhämtning från de mörka dagarna av bostadspriskraschen", skrev han enligt Bloomberg News.

De amerikanska hushållens konfidensindikator steg mer än väntat till 90,9 i juli, den högsta nivån sedan oktober 2007. I juni var indexet 86,4. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 85,4 i juli enligt Bloomberg News snittprognos.

"De senaste förbättringarna i konsumentförtroendet, särskilt förväntningarna, tyder på att den senaste förstärkningen i tillväxten troligen kommer att fortsätta under det andra halvåret", sade Lynn Franco vid Conference Boards forskningscenter, som tar fram statistiken, i en kommentar.

Dollarn stärktes till 1:341 mot euron, från 1:344 vid svensk stängning på måndagen. Kronan var samtidigt 2 öre svagare mot såväl euro och dollar till 9:19 respektive 6:85.

Dollarn stärktes vidare till 102:10 mot yenen, från 101:77 på måndagseftermiddagen.

Den japanska arbetslösheten steg oväntat i juni, till 3,7 procent från 3,5 procent i maj. Analytikerna i Bloomberg News enkät trodde på en oförändrad arbetslöshet. På den positiva sidan noterades en stigande efterfrågan på arbetskraft, och antalet nya jobb per arbetssökande steg till den högsta nivån på över 20 år. Försäljningen i den japanska detaljhandeln var vidare sämre än väntat, medan hushållens konsumtion var bättre än prognos.


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?