Annons

Räntor och valutor: Ny bottennivå för tyska räntan<br />

Den tyska tioårsräntan nådde nya rekordlåga nivåer på tisdagen. På valutamarknaden stärktes dollarn inför Feds räntebesked på onsdagen och efter starkt konsumentförtroendeindex medan husdata var aningen svag.

"Oroligheterna internationellt med nya sanktioner som planeras mot Ryssland i kombination med händelserna i Gaza har givit viss riskaversion. Tysk tioårsränta noteras kring bottnar från 2012 och 2013 och har också brutit igenom dessa viktiga stödnivåer. I bakgrunden påverkar även ECB:s åtgärder som medfört en jakt på avkastning. Samtidigt noteras ett tryck uppåt i USA-räntor, inte minst i korta änden, inför onsdagens policybesked från Fed", sade Michael Grahn, räntestrateg på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Svenska statsobligationsräntor var drog nedåt på tisdagen. Tvåårsräntan tickade ned 1 punkt och tioårsräntan 2 punkter, till 0,29 respektive 1,65 procent. Tysk tioårsränta var på tisdagseftermiddagen ned 2 punkter till 1,12 procent, från måndagens svenska stängning. Under tisdagen var den tyska tioårsräntan som lägst nere på rekordlåga 1,109 procent.

USA och Europa rapporterades på tisdagen vara nära tuffare sanktioner mot Ryssland. Syftet är att dessa ska slå mot ryska nyckelbranscher såsom energi, försvar och finanssektor. I ett försök att svara övervägs från ryskt håll förbud av import av kyckling från USA och frukt från Europa.

"Putin fortsätter att isolera sig själv mot övriga världen. Sanktionerna ser mer kraftfulla ut än de gjorde för tre till fyra veckor sedan. De rör sig i rätt riktning", sade den pensionerade amerikanska NATO-generalen James Stavridis till Bloomberg Television.

Samtidigt finns det inga tecken på någon snar lösning i krisen mellan Hamas och Israel. Israel fortsätter med sina bombningar och Hamas svarar med raketbeskjutningar.

I USA var tioårsräntan oförändrad på 2,47 procent. Räntan på tvååringen tickade upp till 0,54 procent.

På amerikansk statistikfront visade S&P Case/Shiller-index att huspriserna i USA steg 9,34 procent i maj, jämfört med samma månad 2013. Enligt Bloomberg News enkät väntades priserna ha stigit 9,90 procent på årsbasis. Från månaden före var prisnedgången 0,31 procent, väntat var +0,30 procent.

Efter 27 raka månader med prisökning så visade maj således fallande bostadspriser och svek därmed. Dessförinnan backade priserna under 18 av 19 månader, konstaterade Thomas Simons, ekonom på Jefferies, i en analys. Den långsiktiga positiva trenden är alltjämt intakt.

"Huspriserna har mellan 2012 och 2014 återspeglat en uppmuntrande vändning på bostadsmarknaden och en signifikant återhämtning från de mörka dagarna av bostadspriskraschen", skrev han enligt Bloomberg News.

De amerikanska hushållens konfidensindikator steg mer än väntat till 90,9 i juli, den högsta nivån sedan oktober 2007. I juni var indexet 86,4. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 85,4 i juli enligt Bloomberg News snittprognos.

"De senaste förbättringarna i konsumentförtroendet, särskilt förväntningarna, tyder på att den senaste förstärkningen i tillväxten troligen kommer att fortsätta under det andra halvåret", sade Lynn Franco vid Conference Boards forskningscenter, som tar fram statistiken, i en kommentar.

Dollarn stärktes till 1:341 mot euron, från 1:344 vid svensk stängning på måndagen. Kronan var samtidigt 2 öre svagare mot såväl euro och dollar till 9:19 respektive 6:85.

Dollarn stärktes vidare till 102:10 mot yenen, från 101:77 på måndagseftermiddagen.

Den japanska arbetslösheten steg oväntat i juni, till 3,7 procent från 3,5 procent i maj. Analytikerna i Bloomberg News enkät trodde på en oförändrad arbetslöshet. På den positiva sidan noterades en stigande efterfrågan på arbetskraft, och antalet nya jobb per arbetssökande steg till den högsta nivån på över 20 år. Försäljningen i den japanska detaljhandeln var vidare sämre än väntat, medan hushållens konsumtion var bättre än prognos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?