1515

Tunn handel på börsen<br />

Stockholmsbörsen har tappat de initiala mindre uppgångarna och noteras en bit in i måndagen nu precis under nollstrecket. Sektormässigt är det bankerna som tynger. Indexutvecklingen är i linje med den som ses för storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris.

Nyhetsflöde och aktieomsättning i de större börsbolagen är så här långt mycket tunt och investerarna förblir fokuserade på de snabbrörliga geopolitiska riskerna kring konflikterna i Ukraina samt Israel.

SIX Generalindex är vid klockan 10.14 ned 0,1 procent till 436, medan OMXS30-index är oförändrad vid 1.405. Omsättningen är 1,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

På söndagen utlyste Hamas en 24 timmar lång vapenvila med anledning av den muslimska högtiden Eid al-Fitr. Trots detta fortsatte det att avfyras raketer mot Israel, varefter landets regering valde att avblåsa eldupphöret.

"En långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering i Gaza", fastslog USA:s president Barack Obama när han i telefonsamtal med den israeliska premiärministern på söndagskvällen.

Gällande Ukraina-Ryssland-konflikten har USA under helgen lagt fram påstådda bevis, i form av satellitbilder, som uppges styrka att Ryssland över sin gräns mot grannlandet ska ha utväxlat artillerield mot ukrainska styrkor.

På den svenska bolagsagendan ekar det i dag nästan tomt i nyhetsflödet och inga delårsrapporter väntas. Sektormässigt tynger storbankerna storbolagsindexet OMXS30 mest, Nordea är här ned -1,1 procent medan SEB, Swedbank och Handelsbanken noterar -0,7, -0,4 och -0,3 procent. Störst positivt indexbidrag kommer i nuläget från TeliaSonera, +0,4 procent.

AstraZeneca har under morgonen tillkännagett två samarbeten kring diagnostiktester inom cancerläkemedel. Läkemedelsbolagets aktie handlas oförändrad.

First North-noterade energiteknikbolaget Cassandra Oil tappar 7,3 procent då handeln återupptogs efter förtydligande av de uttalanden som ledde till att aktien rusade 36 procent och handelsstoppades i fredags.

Bolagets styrelseordförande Erik Nerpin fick på fredagskvällen gå ut och dementera medieuppgifter om utsikter när kommersiell produktion kan inledas i Irak. Nerpin skrev i fredags bland annat att det i dag inte går att säga "när Cassandra Oil kan inleda kommersiell produktion av olja" eller när sådan verksamhet kan "ge intäkter i sådan volym och med sådan regelbundenhet att verksamheten går med vinst".

När SIX News frågar Nerpin kring hur lång tid det är till att testfasen i Irak kan slutföras svarar han: "Det ska vara månader, självklart. Vi har ju testat apparaten mycket innan vi skickade ned den, men vi har inte testat den så mycket på oljesludge i skarpt läge. Det har vi inte kunnat göra i Sverige."

Jordbruksbolaget Agrokultura rusar 13 procent till 4,48 kronor då man meddelat att styrelsen beslutat om riktad nyemission av 7,3 miljoner aktier till kursen 5 kronor per aktie till "ett antal specifika investerare som stödjer styrelsens strategi". Vidare meddelas att styrelseordföranden Mikael Nachemson ökat sitt innehav med 72.200 aktier till totalt 1.573.962 aktier.

Medivir är upp 4,1 procent efter att man presenterat fas II-resultat från den kliniska studien COSMOS.

Dagens svenska makrostatistik innefattar veckodata från Arbetsförmedlingen vid klockan 10.45.

Veckans makrohöjdpunkt på förhand blir sannolikt det penningpolitiska protokollet från amerikanska Federal Reserve, vilket rapporteras på onsdagskvällen, svensk tid.

Inköpschefsindex från ekonomier runtom i världen är också att vänta senare i veckan.


Innehåll från LangebækAnnons

Möt dagens behov tillsammans med en logistikkonsult

Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.
Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.

I och med en ökad konkurrens på marknaden är kravet på bra logistiklösningar mer aktuellt än någonsin i dag. Här kan Langebæk med sin långa erfarenhet inom lager, logistik och Supply Chain Management hjälpa företag hitta sin ultimata lösning – medan kunden fokuserar på sin kärnverksamhet.

I spår av digitaliseringen och pandemin har våra köpvanor förändrats markant och även våra krav. Det sätter i sin tur större press på företag inom handeln; varor ska vara prisvärda, lättillgängliga och ha snabb leveranstid. Med en bra logistiklösning anpassad efter företagets lagerutrymme, kapacitet och resurser kan företag möta behoven.   

– När man anlitar oss på Langebæk är vi med från start, genom hela arbetsprocessen som en förlängd arm. Vi fokuserar på det vi gör bäst; logistik, medan kunden fokuserar på det de gör bäst, säger Anders Bartholin, vd för Langebæk och bland annat logistikkonsult hos Lyko. 

Därför valde Lyko en logistikkonsult 

Med både fysiska butiker, men framför allt en e-handel med marknadens bredaste utbud av skönhet och hudvård är bra logistiklösningar en bärande del av Lykos verksamhet. 

– Anledningen till att vi från start valde en logistikkonsult var helt enkelt för att vi saknade kompentensen in-house. Genom att samarbeta med personer som har erfarenhet av denna typ av projekt och den spetskompetens som krävs, kunde vi säkerställa att projektet blev klart i tid och samtidigt lära oss en hel del längs vägen, säger Anna Persson, Logistikansvarig på Lyko. 

Att ha rätt kompetens är otroligt viktigt för att göra rätt investeringsbeslut. 

Anledningen till att Lyko valde just Langebæk, var att Anna blev rekommenderad att kontakta dem när hon ringde runt till branschkollegor. 

– Från vårt första möte kändes det rätt. Vi har stått inför stora val när vi gått från en manuell till en automatiserad lagerhantering, och Anders och hans kollegor har varit med under hela processen.

Tar vara på varandras spetskompetens

En annan styrka i att välja en logistikkonsult från Langebæk är den flexibilitet och breda kunskap de bidrar med. Det är svårt för endast en person att sitta på all kunskap, men i och med ett helt team på Langebæk med olika spetskompetenser kan de ta hjälp av varandra för att möta varje specifikt behov hos kunden.  

– Det kanske kostar lite mer med en konsult än att ha en person in-house men det finns ett stort mervärde att få, avslutar Anders Bartholin. 

Om Langebæk

Langebæk har över 40 års erfarenhet av rådgivning inom lager, logistik och SCM. De har levererat exceptionella lösningar för över 2 000 projekt till över 300 skandinaviska och europeiska kunder. 

Langebæk har kontor i Danmark, Sverige och Norge. Teamet består av 32 dedikerade medarbetare.

Läs mer på langebaek.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Langebæk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?