1515

Starka Kina-siffror <br />väntas lyfta börsen<br />

Efter två rapportintensiva veckor med sammantaget lätta uppgångar i index är utgångsläget på måndagen 1.404 i OMXS30 och Europaterminer som pekar tydligt upp efter en stark utveckling i Asien.

Börserna där stiger med Kina i spetsen efter kraftiga vinstökningar i kinesiska bolag under det första halvåret och särskilt juni, enligt statistik publicerad i helgen. New York-börsen stängde dock ned 0,7 procent ned i fredags, efter att Visa sänkte sin helårsprognos och Amazon rapporterade klart under förväntningarna.

Med 20 minuter kvar till öppning pekade de ledande terminerna upp: Euro-Stoxx 50 med 0,5 procent, FTSE100 med 0,4 procent, CAC40 med 0,5 procent och DAX med 0,3 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en öppning kring 1.407-1.408.

Nyheter:

* Cassandra Oils handel återupptas klockan 9, efter att bolaget med ett pressmeddelande i fredags kväll bekräftade det de sade till Nyhetsbyrån Direkt om hur det går med anläggningen i Irak.

* Astrazeneca, som rapporterar på torsdag, inleder samarbete inom cancerdiagnostik med bland andra Roche.

* Agrokultura ska emittera 7,3 miljoner aktier för fem kronor styck. Den 21 juli sade de att de skulle emittera 21 miljoner aktier, men rådande bemyndigande räcker inte till alla dem. Ordförande Mikael Nachemson har dessutom köpt 72.200 nya aktier.

* Orexo-konkurrenten Reckitt Benckiser ska knoppa av och särnotera sin läkemedelsverksamhet, där preparatet Suboxone konkurrerar med Orexos Zubsolv.

* ABB-konkurrenten GEA har rapporterat en omsättning som var något högre än väntat under det senaste kvartalet.

* Flygbolaget Ryanair har höjt sin vinstprognos för i år.

* NGM-noterade Glycorex har fått en mindre testorder från Kina.

* Den finska gruvutrustningsleverantören Outotec har vinstvarnat.

Rekommendationer:

* Morgan Stanley har inlett bevakning av Comhem, med rekommendationen övervikt och riktkursen 67 kronor, att jämföra med stängningskursen 62 kronor i fredags och introduktionspriset 58 kronor i mitten av juni.

* Exane BNP Paribas sänker Tele2 till underperform från neutral, och höjer ABB till neutral från underperform.

* Berenberg upprepar köp och sänker marginellt riktkursen med 1 krona till 116 kronor för Volvo.

Makro:

En tung makrovecka, med bland annat BNP-statistik för både Sverige och USA, Fedbesked, jobbsiffra och ISM-index, inleds relativt lugnt på måndagen. Klockan 15.45 publicerar Markit USA:s preliminära tjänste-PMI för juli, där en minskning till 59,8 från juni månads 61,0 väntas.

En kvart senare väntas kontrakterade bostäder i USA visa på en ökning med 0,5 procent i juni, efter en uppgång på 6,1 procent i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?