1515

Räntor och valutor: Kronan svagare<br />

Amerikanska statspappersräntor visar små förändringar och dollarn handlas i stort sett stabilt mot euron och yenen inför en tung makrovecka med flera viktiga USA-besked, bland annat jobbrapport, BNP och räntebesked från Federal Reserve. USA-börserna sjönk på fredagen, men nu i Asien är det överlag upp, särskilt i Kina.

Kinabörserna lyfts av statistik som visade på att vinsterna i kinesiska industriföretag steg hela 17,9 procent i årstakt i juni, en rejäl uppväxling från 8,9 procent i maj och den största uppgången sedan september i fjol.

Amerikanska statspappersräntor sjunker någon punkt i längre löptider och den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 2,47 procent.

Japanska räntor sjunker likaså i längre löptider och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 2 punkter till 0,52 procent.

I helgens nyhetsflöde kan nämnas att USA släppt bilder som visar hur rysk militär skjuter över gränsen in i Ukraina och att striderna mellan Israel och Gaza återupptagits efter att en tidigare vapenvila brutits. FN:s säkerhetsråd kräver nu på morgonen ett omedelbart humanitärt eldupphör.

ECB:s vicechef Vitor Constancio sade i samband med ett anförande i Bangkok i helgen att de geopolitiska riskernas effekt på ekonomin fram tills nu "inte har varit betydande".

Vidare har Moody´s höjt Portugals kreditbetyg till Ba1 från Ba2 medan Fitch bekräftat Rysslands kreditbetyg på BBB med negativa utsikter.

På valutamarknaden visar dollarn små förändringar mot euron och yenen. Dollarn handlas fortsatt runt åttamånadershögsta mot euron, till 1:343.

"Bias är för dollarn att stärkas. Man kan räkna med att euron fortsatt kommer att vara under press på kort sikt", sade Sam Tuck, senitor räntestrateg vid ANZ Bank New Zealand, till Bloomberg News.

Kronan har försvagats något öre mot dollarn och euron.

Veckan bjuder på en rad tunga hållpunkter, särskilt för amerikansk del då det kommer såväl räntebesked från Federal Reserve, BNP-estimat, jobbrapport och ISM inköpschefsindex. Fed väntas fortsätta att trappa ned sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar och BNP väntas ha rekylerat upp efter nedgången under det första kvartalet. Såväl jobbrapporten som ISM spås vidare visa på en fortsatt god fart i USA-ekonomin.

I Europa riktas intresset mot snabb-KPI för juli och här hemma kommer viktig statistik i form av snabberäknad BNP från SCB, en ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet och inköpschefindex för industrin.

Måndagen är däremot ganska tunnsådd på tyngre besked. På agendan med Markits preliminära tjänste-PMI för juli och kontrakterade husköp i juni från USA. Enligt Bloomberg News enkät väntas husköpen stigit 0,5 procent efter en uppgång med 6,1 procent i maj, enligt Bloomberg News enkät.

måndag 6.30 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 6:8196 (6:8130) EUR/USD 1:3428 (1:3436)
EUR/SEK 9:1575 (9:1539) USD/JPY 101:82 (101:81)
Jp obl 2 0,07 (0,07) Jp obl 10 0,52 (0,54)
Ty obl 2 0,03 (0,03) Ty obl 10 1,15 (1,15)
US obl 2 0,49 (0,49) US obl 10 2,47 (2,48)Innehåll från Pierce GroupAnnons

Så hjälper Pierce sina kunder att leva ut sin passion – målet är att långsiktigt växa 15-20% per år

Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.
Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.

Pierce säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online – till den grad att man vill växa upp till 15-20 procent per år i genomsnitt på lång sikt.

Förklaringen till tillväxten är förflyttningen av marknaden från offline till online i kombination med bra produkter och en genuin passion för motorcyklar och skotrar bland både personal och kunder.

– Det är det som är så kul att jobba i den här branschen. Det handlar om att hjälpa folk att leva ut sin passion, säger Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce.

Svenska Pierce är Europas något okända e-handelskung inom kläder och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar – och företaget är lite av en framgångssaga.

Det grundades 2008 av två hoj-intresserade och entreprenörsdrivna vänner, Stefan Rönn och Daniel Petersén, i ett garage utanför Stockholm. Det som började med import och försäljning av produkter och utrustning för motorcyklar till kompiskretsen har i dag växt till en gigant inom området, med upp till 170 000 produkter i lager och runt 1,5 miljoner ordrar per år. Omsättningen förra året var 1,5 miljarder kronor.

– Jämfört med våra konkurrenter är vi unika inom två områden. Det ena är att vi har en stor geografisk täckning, med närvaro på 17 marknader i Europa och ytterligare försäljning till flera andra länder globalt och likaså stora volymer vilket gör att vi håller bra priser. Det andra är att vi har ett så brett sortiment av egna produkter som vi utvecklat själva. Här är vi pionjärer, säger Göran Sällvin.

Sortimentet säljs genom tre nischade online-butiker: 24MX för motocross- & enduroåkare, XLMOTO för motorcykelåkare och Sledstore för snöskoteråkare.

Sortimentet kan lite grovt delas upp i tre områden: utrustning för föraren, reservdelar för fordonet, och slutligen tillbehör för att sköta fordonet.

Mode, produktutveckling och hojåkande driver försäljningen

Även om antalet motorcykel- och snöskoterförare är ganska stabilt, finns andra faktorer som driver försäljningen.

– För motorcykelåkaren är det mycket styling som kommer in. Man vill förfina och förbättra sin hoj och sätta på rätt tillbehör, och själv klä sig i rätt utrustning. Allt det som förarna har på sig, som kläder och hjälmar, står för ungefär hälften av vår försäljning. Här finns en stor teknikutveckling. Likaså drivs det av ett mode där nya stilar och designer kommer fram men även en stark teknisk utveckling, där det hela tiden kommer nya kläder som är allt mer funktionella och säkra, säger han.

– För motocross och enduro handlar det förutom om styling också om löpande underhåll av motorcykelns delar, när man utsätter den för stora påfrestningar i hård terräng, fortsätter han.

Många i personalen har en stor passion för motorcyklar och snöskotrar. Det gör att personalen och kunderna möts kring något de båda älskar.

– Att köra hoj och snöskoter är en livsstil, en hobby och ett sätt att umgås. Då är det klart att säljare och köpare kan mötas på ett helt annat sätt, säger Göran Sällvin.

Stark tillväxt – nya medarbetare sökes

Pierce, som i mars i år introducerades på Nasdaq-börsen Stockholm, har ett långsiktigt mål att växa 15 till 20 procent per år. 

– Tittar vi på Europa så uppskattar vi marknadsstorleken för både motocross och motorcykel till ungefär 100 miljarder kronor. Vi har fortfarande bara en pytteliten del av den marknaden, så här finns en stor potential för oss, säger han.

Därefter siktar man globalt. Man har redan försäljning till många länder i hela världen, men här finns än mer tillväxtpotential.

För att orka med denna expansionsresa kan det på sikt behövas både mer kapital och nya medarbetare, med kunskaper både inom e-handel och produktutveckling inom detta segment.

– På Pierce finns det fortfarande kvar en entreprenörsanda. Det är en trevlig miljö där man jobbar mycket ihop. Och ja, många av oss åker hoj, avslutar Göran Sällvin.

Läs mer på: www.piercegroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pierce Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?