1515

Räntor och valutor: <br />Euron tar på kronan<br />

Europeiska statspappersräntor rörde sig endast måttlig på måndagen i avsaknad av tydlig vägledning. En inledande svag ränteuppgång byttes efterhand mot en marginell nedgång i takt med att europeiska börser vände ned. Dollarn noterade samtidigt endast blygsamma rörelser mot andra stora valutor.

Svenska statsobligationsräntor var oförändrade till blygsamt högre jämfört med på fredagen. Tioårsräntan steg 1 punkt, till 1,67 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till 53 punkter (51).

Euron stärktes knappt 2 öre mot kronan, till 9:17, medan dollarn stärktes drygt 1 öre till 6,83. TCW-index steg till 124,16 (123,92).

Kommande vecka bjuder på många intressant intressanta besked om den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som internationellt. Måndagens nyhetsflöde var dock relativt begränsat vilket bidrog till de måttliga marknadsrörelserna.

Från USA visade dock en preliminär beräkning att PMI för tjänstesektorn var oförändrat på 61,0 i juli jämfört med i juni. Analytiker hade väntat en nedgång till 59,8.

Tim Moore, seniorekonom vid Markit (som tar fram PMI-data), sade i en kommentar att juli-undersökningen visar på ytterligare en positiv månad för den amerikanska tjänstesektorn. Produktionstillväxten ligger kvar på de högsta nivåerna efter krisen och trenden speglar starka uppgångar som rapporterats även av tillverkningsindustrin under sommaren.

"Som ett resultat av detta erbjuder de senaste PMI-siffrorna en tidig signal om att ett robust tillväxtmomentum har fortsatt in på det tredje kvartalet vilket sätter den amerikanska ekonomin tydligt på spåret mot en återhämtning efter vissa bakslag tidigare i år", sade Tim Moore.

National Association of Realtors (NAR) rapporterade vidare att antalet kontrakterade husköp sjönk 1,1 procent i juni jämfört med i maj, vilket var svagare än väntade +0,5 procent. Jämfört med i juni 2013 var dock nedgången mindre än väntat, -4,5 procent mot väntade -5,2 procent

Amerikanska statspappersräntor reagerade endast måttligt på den nya USA-informationen. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 2,47 procent, 1 punkt lägre än vid samma tid på fredagen.

USA-agendan bjuder senare i veckan på såväl räntebesked från Federal Reserve, BNP-estimat för andra kvartalet, jobbrapport för juli och ISM inköpschefsindex för samma månad. I Europa riktas intresset mot snabb-KPI för juli och definitiva inköpschefsindex från industrin.

Veckans höjdpunkter för svensk del blir snabberäknad BNP från SCB, konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutets samt inköpschefindex för industrin.

Analytikerprognoser pekar överlag mot att den ekonomiska tillväxten växlade upp i såväl Sverige som USA under andra kvartalet, efter överraskande svaga utfall under första kvartalet. Vidare väntas sysselsättningen ha fortsatt öka i god takt i USA i juli, och arbetslösheten väntas ligga kvar i nivå med vad Fedledamöterna räknade med att den skulle vara först i slutet av året, enligt prognoserna i juni.

Det betyder dock inte att det finns något skäl att räkna med några dramatiska besked på onsdagskvällen efter Federal Reserves penningpolitiska möte; de månatliga obligationsköpen kommer med all sannolikhet att fortsätta skäras i samma takt som tidigare, med 10 miljarder dollar till 25 miljarder dollar, och givet att mötet inte följs av några nya prognoser eller någon presskonferens väntas inte heller några nya klara signaler om utsikterna för styrräntan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?