1515

Räntor och valutor: Dollarn går stabilt<br />

Utvecklingen på ränte- och valutamarknaderna är dämpad på måndagsmorgonen inför rad tunga USA-besked senare i veckan. Europaräntorna öppnar oförändrat samtidigt som dollarn är i stort sett stabil mot både euron och yenen. Europabörserna öppnar svagt upp efter asiatiska börsuppgångar under natten.

Svenska marknadsräntor visar små förändringar. Den tioåriga statsobligationsräntan stiger 1 punkt till 1,67 procent. Den tyska tioårsräntan är stabil på 1,15 procent.

Veckans makroagenda är späckad med viktiga besked, särskilt för amerikansk del då det kommer såväl räntebesked från Federal Reserve, BNP-estimat, jobbrapport och ISM inköpschefsindex. I Europa riktas intresset mot snabb-KPI för juli och definitiva inköpschefsindex från industrin.

Veckans höjdpunkter för svensk del blir snabberäknad BNP från SCB, konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutets samt inköpschefindex för industrin.

Det blir dock en lugn start på veckan på måndagen. Agendan gapar nästan tom, men från USA kommer i alla fall Markits preliminära tjänste-PMI för juli och kontrakterade husköp i juni. Enligt Bloomberg News enkät väntas husköpen ha ökat 0,5 procent efter en uppgång med 6,1 procent i maj, enligt Bloomberg News enkät.

I helgens nyhetsflöde kan nämnas att vinsterna i kinesiska industriföretag steg hela 17,9 procent i årstakt i juni, en rejäl uppväxling från 8,9 procent i maj och den största uppgången sedan september i fjol. Detta har bidragit till kraftiga uppgångar på Kinabörserna under natten.

Vidare har USA släppt bilder som visar hur rysk militär skjuter över gränsen in i Ukraina och EU ska ha enats om ett preliminärt förslag till tuffare sanktioner mot Ryssland, vilket medlemsländerna formellt väntas anta på tisdagen. De nya sanktionera omfattar enligt tidigare rapportering bland annat begränsningar av ryska statliga bankers tillträde till de europeiska kapitalmarknaderna, ett vapenembargo och förbud mot export av högteknologi för oljeutvinning.

Amerikanska statspappersräntor är stabila. Den tioåriga statsobligationsräntan är oförändrad till 2,48 procent, från svensk stängning på fredag eftermiddag.

På valutamarknaden visar dollarn små förändringar mot euron och yenen. Dollarn handlas fortsatt nära åttamånadershögsta mot euron, till 1:344.

"Det är en 'vänta och se'-stämning inför de amerikanska sysselsättningssiffrorna och Fed-mötet", sade Kyosuke Suzuki, valutachef vid Societe Generale i Tokyo, till Reuters och tillade att dollarn är känslig för överraskningar på uppsidan i fredagens jobbrapport.

Kronan har från fredagens svenska stängning försvagats 1 öre mot dollarn till 6:82 och 1 öre mot euron till 9:16.

måndag kl 9.05 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:8191 (6:8130) Statsobl 2y 0,30 (0,29)
EUR/SEK 9:1625 (9:1539) Statsobl 10y 1,67 (1,66)
EUR/USD 1:3437 (1:3436) Räntegap/ty 52 (51)
US obl 10y 2,48 (2,48) Tysk obl 10y 1,15 (1,15)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?