Annons

Stockholmsbörsen: <br />Slagigt nära nollstrecket<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen sjunker något vid lunchtid. Ett flertal bolag har lagt fram sina delårsrapporter under veckans sista handelsdag, och fortsatt geopolitisk oro står i rampljuset.

SIX Generalindex var klockan 14.00 ned 0,1 procent till 436 medan OMXS30-index backade 0,1 procent till 1.404. Omsättningen var 3,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Nyheten om att portugisiska Espirito Santo Financial Group sökt konkurrensskydd har skapat viss oro på marknaden. Enligt CNBC innebär inte ansökan något större hot mot den europeiska finanssektorn, men kan innebära en ursäkt för att ta hem vinster.

Bankkoncernens tidigare styrelseordförande Ricardo Espirito Santo Salgado har dessutom blivit anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Salgado har förhörts av en portugisisk domstol med anledning av misstankarna, men blivit frisläppt mot borgen.

I en annan del av Europa meddelade den ukrainska premiärministern i går sin avgång, efter att partierna Svoboda och UDAR lämnat regeringssamarbetet. Landets president har uttryckt stöd för nyval.

Det är fortsatt oroligt i Gaza likaså. Fler än 800 personer uppges nu avlidit till följd av konflikten de senaste två veckorna. SAS meddelade dock under dagen att de öppnar sin flygtrafik till Tel Aviv i Israel.

Ljusare nyheter stod däremot britterna för. Storbritannien levererade preliminära siffror som visade en BNP-tillväxt om 0,8 procent under årets andra kvartalet, jämfört med årets första. I årstakt var BNP upp med 3,1 procent. Siffrorna var i linje med marknadens förväntningar.

"Pågående robust BNP-tillväxt under det andra kvartalet håller möjligheten öppen att Bank of England skulle kunna höja räntan före slutet av 2014. Det även om det fortfarande är ett mycket svårt beslut och mycket naturligtvis beror på hur väl tillväxten håller i sig de kommande månaderna och vad som händer med vinsttillväxt", kommenterar Howard Archer på IHS Global Insight till CNBC.

Tyska Ifo-index för juni månad kom in under förväntningarna. Den svenska detaljhandeln ökade mer än väntat under samma månad, och handelsnettot visade på ett överskott om 5,2 miljarder kronor.

Fredagens soliga dag bjöd på ett flertal delårsrapporter också, och fler väntas i nästa vecka från bland andra Lundin Mining och AstraZeneca.

Intellecta var senast i raden att presentera sin rapport, som kom in vid lunchtid och fått aktien att backa 2,5 procent. De redovisade ett svagt resultat om -12 miljoner, och meddelade att de "vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemen". Företagets helårsprognoser gäller fortsatt, uppger vd Yann Blandy till SIX News på fredagen.

Tradedoubler gav inte heller glädjande besked. De presenterade sjunkande intäkter och resultat för det andra kvartalet. Bolaget skriver i sin rapport att de genomgår en översyn av strategin, samtidigt som marknadstillväxten bedöms sjunka. Dess besparingsprogram "fortskrider enligt plan".

"Det vi gör nu i vår strategiöversyn är att analysera exakt var tillväxten kommer ifrån och hur vi kan utveckla vårt produktutbud för att tjäna på områden med tillväxt", sade Thomas Ljunglöf under en telefonkonferens bolaget höll under förmiddagen. Aktien har sjunkit närmare 12 procent.

Rejlers hade en resultatminskning som enligt bolaget främst förklaras av utvecklingen i Norge. Rörelseresultatet sjönk till 0,2 miljoner kronor i det andra kvartalet, från fjolårets 18 miljoner. Aktien är ned med 1,7 procent.

Under morgonen, rullade Ework ut sin rapport liksom Hansa Medical. Ework redovisade ett resultat efter finansnetto om 13 miljoner, vilket kan jämföras med föregående års 12 miljoner. Hansa håller sig fortsatt på förlustsidan, men omsättningen ökade något. Ework och Hansa Medicals aktier klättrade 0,5 procent respektive 3,9 procent.

Oniva Online Group kan efter gårdagens information om redovisningsfelaktigheter, och ett aktieras på närmare 50 procent, komma med ny information i dag, skriver Dagens Industri. Aktien har ändrat riktning och har klättrat 5,8 procent. Ännu har ingen ytterligare information presenterats.

SEAB har installerat och driftsatt Cassandra Oils system som pumpar olja från processområdet vid Bajwan. Företaget meddelar också att de färdigställt den pipeline i vilken oljesludge ska pumpas från en oljesjö direkt till processanläggningen i Irak. Aktien har rusat 32 procent på nyheterna.

Nokia, som i går presenterade en starkare rapport än konsensus förväntat sig, har lett till analytikerjusteringar hos flera större aktörer. Under senare förmiddag höjde Barclays och LBBW riktkursen till 6,00 euro från tidigare 5,45 euro. Även SEB Equity Research höjer riktkursen, den från 6,10 euro till 6,80. Tidigare i dag har både Deutsche och UBS gjort liknande justeringar.

Nokia som stängde omkring 8 procent upp på torsdagen, har backat 0,9 procent i dagens handel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?