1515

Stockholmsbörsen: <br />Slagigt nära nollstrecket<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen sjunker något vid lunchtid. Ett flertal bolag har lagt fram sina delårsrapporter under veckans sista handelsdag, och fortsatt geopolitisk oro står i rampljuset.

SIX Generalindex var klockan 14.00 ned 0,1 procent till 436 medan OMXS30-index backade 0,1 procent till 1.404. Omsättningen var 3,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Nyheten om att portugisiska Espirito Santo Financial Group sökt konkurrensskydd har skapat viss oro på marknaden. Enligt CNBC innebär inte ansökan något större hot mot den europeiska finanssektorn, men kan innebära en ursäkt för att ta hem vinster.

Bankkoncernens tidigare styrelseordförande Ricardo Espirito Santo Salgado har dessutom blivit anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Salgado har förhörts av en portugisisk domstol med anledning av misstankarna, men blivit frisläppt mot borgen.

I en annan del av Europa meddelade den ukrainska premiärministern i går sin avgång, efter att partierna Svoboda och UDAR lämnat regeringssamarbetet. Landets president har uttryckt stöd för nyval.

Det är fortsatt oroligt i Gaza likaså. Fler än 800 personer uppges nu avlidit till följd av konflikten de senaste två veckorna. SAS meddelade dock under dagen att de öppnar sin flygtrafik till Tel Aviv i Israel.

Ljusare nyheter stod däremot britterna för. Storbritannien levererade preliminära siffror som visade en BNP-tillväxt om 0,8 procent under årets andra kvartalet, jämfört med årets första. I årstakt var BNP upp med 3,1 procent. Siffrorna var i linje med marknadens förväntningar.

"Pågående robust BNP-tillväxt under det andra kvartalet håller möjligheten öppen att Bank of England skulle kunna höja räntan före slutet av 2014. Det även om det fortfarande är ett mycket svårt beslut och mycket naturligtvis beror på hur väl tillväxten håller i sig de kommande månaderna och vad som händer med vinsttillväxt", kommenterar Howard Archer på IHS Global Insight till CNBC.

Tyska Ifo-index för juni månad kom in under förväntningarna. Den svenska detaljhandeln ökade mer än väntat under samma månad, och handelsnettot visade på ett överskott om 5,2 miljarder kronor.

Fredagens soliga dag bjöd på ett flertal delårsrapporter också, och fler väntas i nästa vecka från bland andra Lundin Mining och AstraZeneca.

Intellecta var senast i raden att presentera sin rapport, som kom in vid lunchtid och fått aktien att backa 2,5 procent. De redovisade ett svagt resultat om -12 miljoner, och meddelade att de "vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemen". Företagets helårsprognoser gäller fortsatt, uppger vd Yann Blandy till SIX News på fredagen.

Tradedoubler gav inte heller glädjande besked. De presenterade sjunkande intäkter och resultat för det andra kvartalet. Bolaget skriver i sin rapport att de genomgår en översyn av strategin, samtidigt som marknadstillväxten bedöms sjunka. Dess besparingsprogram "fortskrider enligt plan".

"Det vi gör nu i vår strategiöversyn är att analysera exakt var tillväxten kommer ifrån och hur vi kan utveckla vårt produktutbud för att tjäna på områden med tillväxt", sade Thomas Ljunglöf under en telefonkonferens bolaget höll under förmiddagen. Aktien har sjunkit närmare 12 procent.

Rejlers hade en resultatminskning som enligt bolaget främst förklaras av utvecklingen i Norge. Rörelseresultatet sjönk till 0,2 miljoner kronor i det andra kvartalet, från fjolårets 18 miljoner. Aktien är ned med 1,7 procent.

Under morgonen, rullade Ework ut sin rapport liksom Hansa Medical. Ework redovisade ett resultat efter finansnetto om 13 miljoner, vilket kan jämföras med föregående års 12 miljoner. Hansa håller sig fortsatt på förlustsidan, men omsättningen ökade något. Ework och Hansa Medicals aktier klättrade 0,5 procent respektive 3,9 procent.

Oniva Online Group kan efter gårdagens information om redovisningsfelaktigheter, och ett aktieras på närmare 50 procent, komma med ny information i dag, skriver Dagens Industri. Aktien har ändrat riktning och har klättrat 5,8 procent. Ännu har ingen ytterligare information presenterats.

SEAB har installerat och driftsatt Cassandra Oils system som pumpar olja från processområdet vid Bajwan. Företaget meddelar också att de färdigställt den pipeline i vilken oljesludge ska pumpas från en oljesjö direkt till processanläggningen i Irak. Aktien har rusat 32 procent på nyheterna.

Nokia, som i går presenterade en starkare rapport än konsensus förväntat sig, har lett till analytikerjusteringar hos flera större aktörer. Under senare förmiddag höjde Barclays och LBBW riktkursen till 6,00 euro från tidigare 5,45 euro. Även SEB Equity Research höjer riktkursen, den från 6,10 euro till 6,80. Tidigare i dag har både Deutsche och UBS gjort liknande justeringar.

Nokia som stängde omkring 8 procent upp på torsdagen, har backat 0,9 procent i dagens handel.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?