1515

Råvaror: Zinken stiger<br />

Priserna på råvaror noterar generellt högre nivåer på veckans avslutande handelsdag, med basmetallerna i spetsen.

Vid klockan 13.40 noteras kopparns tremånaderstermin upp 7 dollar till 7.176 dollar per ton, medan zinkpriset stiger 21 dollar till 2.409 dollar per ton. Nickel har samtidigt stigit 158 dollar till 19.138.

Inför nästa vecka är analytikerna i Bloomberg News splittrade om hur de räknar med att kopparpriserna ska röra sig. Tio analytiker tror på fallande priser, medan sju tror på uppgångar och de resterande sju är neutrala.

"Vi ser egentligen inte någon imponerande konsumtion. Där kopparn handlas den här morgonen kommer det återigen vara ganska nära toppen, så jag är återigen negativt inställd till kopparn nästa vecka", sade Mark Lewon på Utah Metal Works.

William Adams på Fastmarkets.com är dock av en annan åsikt, och anser att koppar har en potential att göra en liknande utveckling som zink om aluminium har gjort den senaste tiden. Samtidigt finns det risk för att en sådan utveckling inte blir hållbar, eftersom fundamenta inte är alltför positiv.

Freeport-McMoran meddelade på onsdagskvällen att de är villiga att höja royaltybetalningar till den indonesiska regeringen och göra andra eftergifter, för att få tillstånd att på nytt börja exporter från världens tredje största koppargruva.

På oljemarknaden noteras WTI-oljan ned 0:07 dollar till 102:00 dollar per fat, medan Brentoljan stiger 0,09 dollar till 107,16.

"Krisen i Ukraina och kriget vid Gazaremsan verkar inte ha någon påverkan på oljepriserna. Med det sagt kan marknadens uppenbara likgiltighet gentemot dessa händelser visa sig vara missvisande givet att EU nu också överväger att införa sanktioner på ryska banker och i spåren av den ukrainska regeringens avgång", skriver Commerzbank i en kommentar.

Bland ädelmetallerna har guldet stigit 2 dollar till 1.295 dollar per uns, medan silver ökade 0,08 dollar till 20,45.

Data från Kina visade på torsdagen att den kinesiska nettoimporten av guld från Hong Kong uppgick till 40,5 ton i juni, ned 23 procent jämfört med maj och 61 procent lägre än samma månad förra året. Det var den fjärde månaden i rad som importen sjönk och den befinner sig nu på den lägsta nivån på 17 månader.

Commerzbank påpekar dock att trots den svaga statistiken finns det ingen information om hur mycket guld Kina importerade via frihandelszonen som etablerades för några månader sedan i Shanghai.

Noteringar klockan 13.40:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:07 USD 102:00
Brent, första termin +0:09 USD 107:16
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +7 USD 7.176
Zink +21 USD 2.409
Aluminium +5 USD 2.031
Nickel +158 USD 19.318
Bly +36 USD 2.273
Tenn +21 USD 22.411
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:75 USD 1.295:48
Silver +0:08 USD 20:46
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.07 80.94


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?