ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Bolagen som lockar

Veckans krönika handlar om storbolagen med vd-köp i år och om två bolag med fortsatta positiva signaler.

Sol, bad och ljumma stämningsfulla kvällar. Så har vädret varit för många av oss de senaste veckorna, så också för insynspersonerna. En redan låg förväntad insideraktivitet har därför blivit ännu lägre. Jag har i stället ägnat mig åt att undersöka hur storbolagens börs-vd:ar har agerat hittills i år.

I grunden försöker en vd som köper i egna bolaget göra samma sak som oss andra. Han/hon köper när oddsen för en kursuppgång är i hans favör. Och med vd:s exceptionella insyn är oddsen för en korrekt analys i allmänhet betydligt bättre än för oss utomstående. Bolag med vd-köp bör således vara relativt bra investeringsobjekt medan de med vd-försäljningar bör vara mindre bra.

När jag tittar på vd-agerandet i de bolag som ingår i Stockholmsbörsens 30 största bolag slås jag av hur få vd:ar som verkar tro på goda odds för kursuppgångar. Men några av dessa bolag har vd-köp sedan årsskiftet är:

  • Gruvbolaget Boliden: vd Lennart Evrell har köpt 1.135 aktier till ett värde om c:a 108.000 kr; totalt innehav: 40.235 aktier.
  • Hygien- och skogskoncernen SCA: vd Jan Johansson har köpt 6.600 aktier till ett värde om 1,2 Mkr; totalt innehav: 84.800 aktier
  • Tobaksbolaget Swedish Match: vd Lars Dahlgren har köpt 4.500 aktier till ett värde om 935.000 kr; totalt innehav 33.600 aktier
  • Teleoperatören Telia Sonera: vd Johan Dennelind har köpt 20.000 aktier till ett värde om 972.000 kr; totalt innehav 76.000 aktier

Dessutom har även Pär Boman, vd i Handelsbanken, deltagit i ett konvertibelprogram med en investering på knappt 10 miljoner kronor.

Bolagen med vd-försäljningar återfinner jag i verkstadsbolaget Assa Abloy, mediejätten MTG, banken SEB och fordonskoncernen Volvo. Det som kännetecknar dessa bolag är att vd har sålt aktier som han/hon tilldelats via olika incitamentsprogram. Det ser jag som en negativ signal även om det totala ägandet faktiskt har ökat via sådana program. Det saknar helt enkelt ett positivt signalvärde.

Du kanske inte blir jätteförvånad när jag säger att jag föredrar att investera i aktier med vd-köp framför de med vd-försäljningar.

Aktiviteten under den senaste veckan har varit låg men jag hittar fortsatt positiva signaler i läkemedelsutvecklaren Neurovive Pharmaceutical och byggkomponentbolaget Lindab.

I läkemedelsutvecklaren Neurovive är det näst största ägaren Baulos Capital Belgium som köpte sammanlagt 27.024 aktier i två affärer den 17 och 18 juli. Sedan den 11 februari i år har Baulos dubblat sitt ägande och är idag näst största ägare med 3.650.000 aktier. Under samma period har aktien stigit med 155 procent. På grund av Baulos kontinuerliga köp under kraftigt stigande kurser så tror jag att det fortfarande finns potential kvar i aktien.

I verkstadsbolaget Lindab är det bolagets vd Anders Berg som köpte 20.000 aktier i två transaktioner den 21 och 22 juli. Han gjorde köpen dagarna efter bolagets kvartalsrapport den 18 juli där rörelseresultat landade 23 procent lägre än analytikernas förväntningar vilket fick aktien att rasa med 10 procent.

En vd som omedelbart ökar på en sådan kursnedgång indikerar att marknaden överreagerade på rapporten. Det fanns dock ljusglimtar i rapporten och tillsammans med en höjd rekommendation till ”Köp” från SEB kommer sannolikt stärka kursen framöver.

I veckan som gått har jag läst den uppmärksammade boken ”Flashboys” av Michael Lewis. Boken handlar om börsrobotar, snabbhet på orderflöden via fiberkablar och så kallad ”front-running” där bl.a. storbanker agerar i eget intresse med sina kunder på motsidan. Problemet är lite förenklat som att spela kort mot någon som vet vad nästa kort är. Du förlorar varje gång. Boken är intressant, om än skrämmande, sommarlektyr som jag rekommenderar den börsintresserade.

Apropå att ha facit på hand. Om du vet hur vd har agerat i dina favoritaktier, hur agerar du då?

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till