1515

Börsen: Bankerna håller uppe index<br />

Efter knappt två timmars handel på fredagen handlades Stockholmsbörsen svagt på plus. Bankerna höll index uppe, och Tradedoubler rasade på sin rapport.

Kring klockan 10.30 noterades OMXS30-index 0,1 procent upp till nivån 1.407 och aktier för 1,3 miljarder kronor hade omsatts.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 108,0 i juli. Analytiker hade räknat med en siffra på 109,4, enligt Bloomberg News. FO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade i en kommentar att geopolitisk oro tyngde affärsklimatet.

Den tyska siffran fick dock ingen direkt större påverkan på Stockholmsbörsen där bankerna fortsatta att stiga lätt efter gårdagens uppgångar. Ökningar på mellan 0,4 procent och 0,8 procent noterades, där SEB gick starkast.

Tradedoublers aktie sjönk 12,4 procent efter sin rapport och var sämst presterande på Mid Cap-listan. Bolaget har nästan tappat halva sitt börsvärde sedan årsskiftet. Resultatet före skatt uppgick till -18,5 miljoner kronor (SME 5,2), och bolaget tappade dessutom marknadsandelar.

Oniva Online Group fortsatte de senaste dagarnas resa nedåt och aktien föll 5,1 procent. I fredagens upplaga av Dagens industri framkom att ytterligare uppgifter om redovisningsfelen eventuellt väntar.

First North-noterade INXL avancerade 11,3 procent efter morgonens kvartalsrapport. Aktien har en stark period bakom sig med en uppgång om 52 procent den senaste månaden och 188 procent sedan årsskiftet.

Teknikkonsultföretaget Rejlers siffror kom in klart sämre än förra året, där Norge stod bakom vinsttappet. Rörelseresultatet blev 0,2 miljoner kronor (17,8). Aktien rörde sig nedåt på nyheten och tappade 2,3 procent.

Pareto Securities mäklade efter stängning på torsdagen en storpost i Agrokultura motsvarande 1,35 procent av kapitalet till kursen 4,50 kronor. Aktien steg 1,9 procent och handlades till kursen 3,80 kronor.

Flera analyser har kommit efter Nokias rapport med ändrade riktkurser. Bland annat skruvar Société Générale upp riktkursen för Nokia rejält, till 7,25 från tidigare 5,80 euro. Det hjälpte inte aktien nämnvärt som handlades kring oförändrat till kursen 163 kronor.


Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Ny AI-utbildning ökar utvecklingstakten i norr

Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

AI spelar en avgörande roll för morgondagens Sverige. Luleå tekniska universitet har därför startat en AI-utbildning som ska bidra till att forskningsrön når hela vägen till företagen som ställer om för framtiden.

Norrbotten har beskrivits som ett AI-kluster med stor betydelse för Sveriges framtid. Hjärtat i det här klustret är Luleå tekniska universitet, som i många år har byggt upp ett nätverk av små- och medelstora företag för att möjliggöra att forskningens AI-innovationer kan tillämpas i verkligheten.

Nu har universitetet startat en unik civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens som kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Målet är att studenterna ska lära sig att utveckla självlärande intelligenta system som kan lösa verkliga problem.

– Vi hade lite farhågor om att den här utbildningen skulle kannibalisera på andra utbildningar hos oss men så blev det inte. Vi såg i stället att den här utbildningen blev ett enormt dragplåster, berättar Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet.

– Tack vare vårt täta samarbete med näringslivet vet vi att det finns det goda chanser för studenterna att få jobb efter utbildningen. Att vi på universitetet sysslar med tillämpad AI ligger helt i linje med de behov som finns hos företagen, säger Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer om det unika programmet inom tillämpad artificiell intelligens här!  

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt för att övre Norrland ska bli ledande i Sverige inom tillämpad AI, och den nya civilingenjörsutbildningen är en del i detta arbete. Universitetet leder också ett stort EU-finansierat projekt inom tillämpad AI, Applied AI DIH North. Projektet syftar till att skapa ett starkt innovationssystem som ökar utvecklingstakten hos de små och medelstora företagen i regionen.

På universitetet finns även centrumbildningar som fungerar som direktlänkar mellan forskningen och näringslivet. En av dessa är CDT som under närmare 20 år har samarbetat med it-intensiva bolag och hjälpt dessa att implementera framåtlutade tekniklösningar i sina verksamheter. Här finns även ProcessIT som riktar sig mot process- och verkstadsindustrin. Tillsammans med forskarna har ProcessIT och CDT startat upp ett stort antal projekt med det regionala näringslivet från flera branscher.

– Tack vare våra centrumbildningar, CDT och ProcessIT, har vi lång erfarenhet av samverkan och redan etablerade nätverk och kontakter, som kan förklara varför vi i norr är så stora inom AI. I Norrbotten har vi långt mellan orterna, men det är nära mellan människorna, konstaterar Pär-Erik Martinsson.

Studenterna som har påbörjat den nya civilingenjörsutbildningen har kommit till ett Luleå som fullkomligt bubblar av framtidstro. Näringslivet har som mål att 1000 miljarder ska investeras i Norrland kommande decennier, pengar som ska möjliggöra den gröna omställningen i Sverige.

– Vi ska bli en testregion för det nya samhället, och för att det här ska fungera krävs AI-lösningar. Timingen för vårt projekt inom tillämpad AI och den nya utbildningen är därför optimal, säger Michael Nilsson.

Om Luleå tekniska universitet:

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Universitetets AI-relaterade grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer på företag och industrier. Målet med allt arbete kring AI är att verka som en brygga mellan forskningen och industrin. Läs mer om universitetet här! 

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?