1515

USA-börser: Optimism efter Facebooks vinstchock<br />

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en öppning i grönt. Facebook tog tidigt på sig ledarvästen efter en kvartalsrapport som fallit investerarkollektivet i smaken.

Med en dryg timme kvar till börsöppning noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500, och det tekniktunga Nasdaq Composite mellan 0,1 och 0,3 procent högre.

Torsdagens börshumör väntas återigen bli färgat av kvartalsrapporterande bolag. 50 av S&P 500:s bolag kvartalsrapporterar under dagen, däribland Amazon.com och Starbucks.

"Jag är ganska imponerad över resultaten vi sett hittills. I de flesta fallen har vi sett företag som överträffar förväntningarna beträffande omsättning och vinster, och dessutom meddelar positiva utsikter", sade Pierre Mouton vid Notz, Stucki & Cie, till Bloomberg News.

Hittills har 77 procent av de S&P 500-bolag som rapporterat gjort så över analytikernas resultatförväntningar enligt Bloomberg News sammanställning. Dessutom har 65 procent överträffat omsättningsförväntningarna.

Inför torsdagens öppning har Facebook stigit till rekordnivån 77:62 dollar, vilket innebär att aktiekursen fördubblats sedan börsintroduktionen i mitten av 2012. Det sociala nätverket rapporterade efter onsdagens stängning en vinst per aktie om 0:42 dollar, vilket med tio cents marginal slog förväntningarna.

Rapporten innehöll ytterligare ett glädjeämne i form av kvartalets annonsintäkter, som till 62 procent kom från mobila enheter, att jämföra med de 42 procent som rapporterades motsvarande period 2013. Intäkterna från mobila enheter har sedan börsintroduktionen varit ett orosmoln för investerarna - ett orosmoln som Facebook och dess vd Mark Zuckerberg suddar ut mer och mer för varje kvartal.

Ford avancerade en dryg procent i förhandeln efter att ha öppnat böckerna för det andra kvartalet. Resultat såväl som omsättning inkom snäppet högre än förväntningarna, och vinstprognoserna för helåret 2014 upprepades dessutom.

Sektorskollegan General Motors vandrade i motsatt riktning. Aktien handlades ned med 2 procent trots att resultatet inkommit i linje med förväntningarna. Resultatet var negativt påverkat av engångskostnader till följd av att bolaget tvingats återkalla 2,6 miljoner fordon.

Läkemedelsduon Eli Lillys och Bristol-Myers Squibbs kvartalsrapporter gick relativt obemärkt förbi, då båda bolagen med god precision lyckades pricka analytikerförväntningarna.

Caterpillar var noterat 1,5 procent lägre inför öppning. Bolaget, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, redovisade en försäljning som inte nådde förhandsförväntningarna. Som plåster på såren höjde bolaget dock helårsprognosen för den justerade vinsten per aktie med 20 cent till 5:75 dollar.

Desto värre var situationen för Qualcomm, som rapporterade efter USA-börsernas stängning i onsdags. Aktien tappade i efterhandeln mot bakgrund av svaga prognoser för det tredje kvartalet. Vinsten väntas under kvartalet landa i intervallet 1:03 till 1:18 dollar per aktie, vilket inte nådde upp till det förväntade 1:23 dollar per aktie.

Även det internetbaserade resebolaget Tripadvisor handlades lägre efter en svag kvartalsrapport. Bolaget tappade 10 procent i förhandeln.

Noteringar vid 14.30-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,12%

Terminen för S&P 500 +0,17%

Terminen för Nasdaq +0,31%

2-åriga USA-räntan +0,0122 till 0,4796%

10-åriga USA-räntan +0,0252 till 2,4908%

Olja, US WTI -0:22 USD till 102:90 dollar/fat

Olja, Brent -0:18 USD till 107:85 dollar/fat

EUR/USD +0:0011 till 1:3474


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?