Annons

USA-börser: Optimism efter Facebooks vinstchock<br />

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en öppning i grönt. Facebook tog tidigt på sig ledarvästen efter en kvartalsrapport som fallit investerarkollektivet i smaken.

Med en dryg timme kvar till börsöppning noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500, och det tekniktunga Nasdaq Composite mellan 0,1 och 0,3 procent högre.

Torsdagens börshumör väntas återigen bli färgat av kvartalsrapporterande bolag. 50 av S&P 500:s bolag kvartalsrapporterar under dagen, däribland Amazon.com och Starbucks.

"Jag är ganska imponerad över resultaten vi sett hittills. I de flesta fallen har vi sett företag som överträffar förväntningarna beträffande omsättning och vinster, och dessutom meddelar positiva utsikter", sade Pierre Mouton vid Notz, Stucki & Cie, till Bloomberg News.

Hittills har 77 procent av de S&P 500-bolag som rapporterat gjort så över analytikernas resultatförväntningar enligt Bloomberg News sammanställning. Dessutom har 65 procent överträffat omsättningsförväntningarna.

Inför torsdagens öppning har Facebook stigit till rekordnivån 77:62 dollar, vilket innebär att aktiekursen fördubblats sedan börsintroduktionen i mitten av 2012. Det sociala nätverket rapporterade efter onsdagens stängning en vinst per aktie om 0:42 dollar, vilket med tio cents marginal slog förväntningarna.

Rapporten innehöll ytterligare ett glädjeämne i form av kvartalets annonsintäkter, som till 62 procent kom från mobila enheter, att jämföra med de 42 procent som rapporterades motsvarande period 2013. Intäkterna från mobila enheter har sedan börsintroduktionen varit ett orosmoln för investerarna - ett orosmoln som Facebook och dess vd Mark Zuckerberg suddar ut mer och mer för varje kvartal.

Ford avancerade en dryg procent i förhandeln efter att ha öppnat böckerna för det andra kvartalet. Resultat såväl som omsättning inkom snäppet högre än förväntningarna, och vinstprognoserna för helåret 2014 upprepades dessutom.

Sektorskollegan General Motors vandrade i motsatt riktning. Aktien handlades ned med 2 procent trots att resultatet inkommit i linje med förväntningarna. Resultatet var negativt påverkat av engångskostnader till följd av att bolaget tvingats återkalla 2,6 miljoner fordon.

Läkemedelsduon Eli Lillys och Bristol-Myers Squibbs kvartalsrapporter gick relativt obemärkt förbi, då båda bolagen med god precision lyckades pricka analytikerförväntningarna.

Caterpillar var noterat 1,5 procent lägre inför öppning. Bolaget, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, redovisade en försäljning som inte nådde förhandsförväntningarna. Som plåster på såren höjde bolaget dock helårsprognosen för den justerade vinsten per aktie med 20 cent till 5:75 dollar.

Desto värre var situationen för Qualcomm, som rapporterade efter USA-börsernas stängning i onsdags. Aktien tappade i efterhandeln mot bakgrund av svaga prognoser för det tredje kvartalet. Vinsten väntas under kvartalet landa i intervallet 1:03 till 1:18 dollar per aktie, vilket inte nådde upp till det förväntade 1:23 dollar per aktie.

Även det internetbaserade resebolaget Tripadvisor handlades lägre efter en svag kvartalsrapport. Bolaget tappade 10 procent i förhandeln.

Noteringar vid 14.30-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,12%

Terminen för S&P 500 +0,17%

Terminen för Nasdaq +0,31%

2-åriga USA-räntan +0,0122 till 0,4796%

10-åriga USA-räntan +0,0252 till 2,4908%

Olja, US WTI -0:22 USD till 102:90 dollar/fat

Olja, Brent -0:18 USD till 107:85 dollar/fat

EUR/USD +0:0011 till 1:3474


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?