1515

Räntor och valutor: <br />Euron tappar<br />

Marknadsräntorna i Europa öppnar ganska stabilt på torsdagen, vilket även Europabörserna gör. Euron har försvagats till åttamånaderslägsta mot dollarn inför preliminära inköpschefsindex från euroområdet och kronan har tappat ett par öre mot dollarn.

Svensk marknadsräntor visar små förändringar i den inledande handeln, men den tioåriga statsobligationsräntan stabil på 1,65 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 1 punkt till 1,15 procent.

Preliminär PMI-statistik från Frankrike visade att industrins inköpschefsindex fortsatte ned i juli, till årslägsta 47,6 från 48,2 i juni. En gladare nyhet var dock att tjänste-PMI oväntat steg till 50,4 från 48,2. Klockan 9.30 följer tysk preliminär PMI och klockan 10.00 kommer PMI för hela euroområdet.

Dagen bjuder också på brittisk detaljhandel och en prognosuppdatering från IMF. EU-kommissionen ska vidare presentera sina förslag till nya sanktioner mot Ryssland för medlemsländerna. Enligt en rapport som Financial Times tagit del har kommissionen ett antal långtgående förslag, bland annat ett förbud mot att delta i emissioner i Rysslands största banker liksom förbud mot export av "känsliga teknologier".

För svensk del riktas nu intresset närmast mot SCB:s arbetslöshetsstatistik för juni, som släpps klockan 9.30. Vad marknaden främst fokuserar på är den säsongsrensade arbetslösheten, som enligt SME Direkts enkät väntas ha stigit till 7,9 procent från oväntat låga 7,8 procent i maj.

Trots en stark ökning av sysselsättningen har den svenska arbetslösheten varit ganska stabil de senaste åren, eftersom utbudet av arbetskraft också ökat i snabbt takt. I maj sjönk dock arbetslösheten 0,3 procentenheter.

Samtidigt med arbetslösheten kommer också PPI för juni. PPI-inflationen har stigit på senare tid, till stor del beroende på en svagare krona. Frågan är om den trenden håller i sig.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för Kinas industri steg till 18-månadershögsta 52,0 i juli från 50,7 i juni. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mindre uppgång till 51,0.

Den allmänna bedömningen är att uppgången tyder på att den kinesiska regeringens tidigare mimistimulanspaket nu får effekt i ekonomin.

"Vad det ganska troligt betyder är att det vi sett i form av en ganska uppmuntrande återhämtning under det andra kvartalet kommer att fortsätta under det andra halvåret. Vad vi har i ekonomin just nu är att både den externa sektorn och den inhemska sektorn befinner sig i en ganska stabil återhämtningstrend", sade Grace Ng, seniorekonom vid JP Morgan i Hongkong, till Bloomberg TV.

Sämre statistik kom från Japan, med ett sjunkande inköpschefsindex i juli och en oväntad minskning av exporten i juni. Tillsammans med en fortsatt stark import innebar det Japans handelsunderskott ökade.

Nya Zeelands centralbank RBNZ fortsatte sin åtstramning på onsdagskvällen och höjde som väntat sin styrränta till 3,50 procent från 3,25 procent. Det var det fjärde mötet i rad som RBNZ höjde räntan, men nu signalerade centralbankschef Graeme Wheeler att det blir en paus i höjningarna.

"Det är klokt att det nu sker en period av utvärdering innan räntorna ytterligare justeras mot en mer neutral nivå", sade han.

Han sade också att den nya zeeländska dollarn är på en nivå som är "omotiverad och ohållbar" och att det "finns potential för ett betydande fall" för valutan.

USA-räntorna stiger någon punkt, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt upp till 2,46 procent.

På USA-agendan står veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha ökat något, och försäljningen av nya hem i juni, som spås ha rekylerat ned 5,8 procent i juni efter en uppgång på hela 18,6 procent i maj. Dessutom kommer Marktis preliminära industri-PMI för juli, som väntas ha stigit svagt.

På valutamarknaden har euron försvagats under morgonen, till åttamånaderslägsta mot dollarn på nivåer runt 1,345. Euron har även tappat mot yenen, som i sin tur är ganska stabil mot dollarn.

Den svenska kronan har försvagats 2 öre mot dollarn till 6,85 och 1 öre mot euron till 9,21.

Den nya zeeländska dollarn har tappat kraftigt på bred front efter centralbankens varningar angående valutans styrka.

"Vi tolkar detta som en direkt varning om att RBNZ kan komma att intervenera på valutamarknaden genom att sälja nya zeeländska dollar", sade Dominick Stephens, chefekonom vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Australiendollarn har stärkts efter uppgången i Kinas inköpschefsindex.

Torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:8477 (6:8330) Statsobl 2y 0,28 (0,28)
EUR/SEK 9:2114 (9:2038) Statsobl 10y 1,65 (1,65)
EUR/USD 1:3451 (1:3470) Räntegap/ty 50 (51)
US obl 10y 2,46 (2,45) Tysk obl 10y 1,15 (1,14)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?