Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tappar<br />

Marknadsräntorna i Europa öppnar ganska stabilt på torsdagen, vilket även Europabörserna gör. Euron har försvagats till åttamånaderslägsta mot dollarn inför preliminära inköpschefsindex från euroområdet och kronan har tappat ett par öre mot dollarn.

Svensk marknadsräntor visar små förändringar i den inledande handeln, men den tioåriga statsobligationsräntan stabil på 1,65 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 1 punkt till 1,15 procent.

Preliminär PMI-statistik från Frankrike visade att industrins inköpschefsindex fortsatte ned i juli, till årslägsta 47,6 från 48,2 i juni. En gladare nyhet var dock att tjänste-PMI oväntat steg till 50,4 från 48,2. Klockan 9.30 följer tysk preliminär PMI och klockan 10.00 kommer PMI för hela euroområdet.

Dagen bjuder också på brittisk detaljhandel och en prognosuppdatering från IMF. EU-kommissionen ska vidare presentera sina förslag till nya sanktioner mot Ryssland för medlemsländerna. Enligt en rapport som Financial Times tagit del har kommissionen ett antal långtgående förslag, bland annat ett förbud mot att delta i emissioner i Rysslands största banker liksom förbud mot export av "känsliga teknologier".

För svensk del riktas nu intresset närmast mot SCB:s arbetslöshetsstatistik för juni, som släpps klockan 9.30. Vad marknaden främst fokuserar på är den säsongsrensade arbetslösheten, som enligt SME Direkts enkät väntas ha stigit till 7,9 procent från oväntat låga 7,8 procent i maj.

Trots en stark ökning av sysselsättningen har den svenska arbetslösheten varit ganska stabil de senaste åren, eftersom utbudet av arbetskraft också ökat i snabbt takt. I maj sjönk dock arbetslösheten 0,3 procentenheter.

Samtidigt med arbetslösheten kommer också PPI för juni. PPI-inflationen har stigit på senare tid, till stor del beroende på en svagare krona. Frågan är om den trenden håller i sig.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för Kinas industri steg till 18-månadershögsta 52,0 i juli från 50,7 i juni. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mindre uppgång till 51,0.

Den allmänna bedömningen är att uppgången tyder på att den kinesiska regeringens tidigare mimistimulanspaket nu får effekt i ekonomin.

"Vad det ganska troligt betyder är att det vi sett i form av en ganska uppmuntrande återhämtning under det andra kvartalet kommer att fortsätta under det andra halvåret. Vad vi har i ekonomin just nu är att både den externa sektorn och den inhemska sektorn befinner sig i en ganska stabil återhämtningstrend", sade Grace Ng, seniorekonom vid JP Morgan i Hongkong, till Bloomberg TV.

Sämre statistik kom från Japan, med ett sjunkande inköpschefsindex i juli och en oväntad minskning av exporten i juni. Tillsammans med en fortsatt stark import innebar det Japans handelsunderskott ökade.

Nya Zeelands centralbank RBNZ fortsatte sin åtstramning på onsdagskvällen och höjde som väntat sin styrränta till 3,50 procent från 3,25 procent. Det var det fjärde mötet i rad som RBNZ höjde räntan, men nu signalerade centralbankschef Graeme Wheeler att det blir en paus i höjningarna.

"Det är klokt att det nu sker en period av utvärdering innan räntorna ytterligare justeras mot en mer neutral nivå", sade han.

Han sade också att den nya zeeländska dollarn är på en nivå som är "omotiverad och ohållbar" och att det "finns potential för ett betydande fall" för valutan.

USA-räntorna stiger någon punkt, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt upp till 2,46 procent.

På USA-agendan står veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha ökat något, och försäljningen av nya hem i juni, som spås ha rekylerat ned 5,8 procent i juni efter en uppgång på hela 18,6 procent i maj. Dessutom kommer Marktis preliminära industri-PMI för juli, som väntas ha stigit svagt.

På valutamarknaden har euron försvagats under morgonen, till åttamånaderslägsta mot dollarn på nivåer runt 1,345. Euron har även tappat mot yenen, som i sin tur är ganska stabil mot dollarn.

Den svenska kronan har försvagats 2 öre mot dollarn till 6,85 och 1 öre mot euron till 9,21.

Den nya zeeländska dollarn har tappat kraftigt på bred front efter centralbankens varningar angående valutans styrka.

"Vi tolkar detta som en direkt varning om att RBNZ kan komma att intervenera på valutamarknaden genom att sälja nya zeeländska dollar", sade Dominick Stephens, chefekonom vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Australiendollarn har stärkts efter uppgången i Kinas inköpschefsindex.

Torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:8477 (6:8330) Statsobl 2y 0,28 (0,28)
EUR/SEK 9:2114 (9:2038) Statsobl 10y 1,65 (1,65)
EUR/USD 1:3451 (1:3470) Räntegap/ty 50 (51)
US obl 10y 2,46 (2,45) Tysk obl 10y 1,15 (1,14)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?