1515

Börsen: Rally i Nokia<br />

Efter knappt två timmars handel på torsdagen låg Stockholmsbörsen på plus och gick starkare än övriga Europa. Nokia ledde index högre efter sin rapport, även bankerna hjälpte till efter en stark rapport från Danske Bank. Oniva rasade efter redovisningsfel och placerades på observationslistan.

Kring klockan 10.50 noterade OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.405 och aktier för 2,3 miljarder kronor hade omsatts.

Nokia stod för torsdagens rally på storbolagslistan OMXS30 efter en uppgång om 7,6 procent, och noterades under förmiddagen på treårshögsta. Rapporten för det andra kvartalet visade på ett bättre rörelseresultat än väntat och en rörelsemarginal som steg till 11,8 procent jämfört med förväntade 10,1 procent. Utfallet på marginalsidan inom Networks hamnade på 11 procent mot förväntade 7,6 procent, vilket är över bolagets långsiktiga mål.

"Våra förväntningar för helåret 2014 har förbättrats och vi räknar nu med att den underliggande lönsamheten för Networks på helåret blir i linje med eller något över vårt långsiktiga målintervall om 5 till 10 procent", säger Rajeev Suri, Nokias vd i en kommentar i delårsrapporten.

Oniva Online Groups aktie rasade över 56 procent samt observationsnoteras på First North, efter att styrelsen på torsdagen sänkte prognosen för 2014 och meddelande rättning av finansiell historik.

"Det här är värre än vad vi kunde föreställa oss och en stor besvikelse", säger Carl-Magnus Hallberg, vice ordförande för Online Group, i ett pressmeddelande.

Danske Bank gick starkt och steg 5 procent på Köpenhamnsbörsen efter sin kvartalsrapport. De fyra svenska storbankerna avancerade och bidrog till att leda OMXS30-index högre. Uppgångar på mellan 0,9 procent och 1,6 procent noterades där SEB gick starkast.

Getinge, som hittills är årets förlorare inom OMXS30, steg 1,6 procent. Huvudägaren Carl Bennet tror att bolagets konflikt med den amerikanska myndigheten FDA kommer att vara löst inom en snar framtid. Det sade han till Dagens Industri på torsdagen.

SSAB ökade 1,9 procent och noterade tvåårshögsta. På morgonen höjde Citi stålproducenten från neutral till köp och höjde samtidigt riktkursen till 80 kronor från tidigare 53 kronor. Det är främst samgåendet med Rautaruukki, som banken tror kommer ge SSAB muskler att minska kostnaderna, som motiverar höjningen.

På Mid Cap-listan låg rapporterande Bilia och Concentric i botten efter sina kvartalsrapporter. Den förstnämnda sjönk 4,2 procent och den senare 2 procent.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att affärsaktiviteten ökade igen i juni, vilket tyder på att ekonomin i euroområdet nu växer i den snabbaste takten på tre år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?