1515

Börsen: Nokia ångar på<br />

På torsdagseftermiddagen låg börsen kvar på plus med Nokia i topp och banker som drog index. Eniro återhämtade delar av den senaste tidens ras.

Kring klockan 13.45 noterades OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.406 och aktier för 4,3 miljarder kronor hade omsatts.

Nokia var fortsatt ensam i topp på OMXS30-listan med en uppgång om 8 procent efter morgonens kvartalsrapport.

"Våra förväntningar för helåret 2014 har förbättrats och vi räknar nu med att den underliggande lönsamheten för Networks på helåret blir i linje med eller något över vårt långsiktiga målintervall om 5 till 10 procent", säger Rajeev Suri, Nokias vd i en kommentar i delårsrapporten.

Eniro som nästan fallit 50 procent efter förra veckans rapport, och noterat sex nedgångsdagar på raken, steg 4,3 procent, bäst på Mid Cap-listan.

Oniva Online Groups aktie återhämtade lite av förmiddagens ras men var ändå ned 47 procent efter morgonens besked om stora redovisningsfel. Bolaget för en löpande dialog med sina rådgivare angående huruvida den planerade företrädesemissionen kommer att kunna genomföras enligt plan.

Danske Bank gick starkt och steg 5 procent på Köpenhamnsbörsen efter sin kvartalsrapport. De fyra svenska storbankerna avancerade och bidrog till att leda OMXS30-index högre. Uppgångar på mellan 0,8 procent och 1,7 procent noterades där SEB gick starkast.

Getinge, som hittills är årets förlorare inom OMXS30, steg 1,3 procent. Huvudägaren Carl Bennet tror att bolagets konflikt med den amerikanska myndigheten FDA kommer att vara löst inom snar framtid. Det sade han till Dagens Industri på torsdagen.

SSAB ökade ytterligare från förmiddagens uppgång och var upp 2,7 procent och noterade tvåårshögsta. På morgonen höjde Citi stålproducenten från neutral till köp och höjde samtidigt riktkursen till 80 kronor från tidigare 53 kronor. Det är främst samgåendet med Rautaruukki, som banken tror kommer att ge SSAB muskler att minska kostnaderna, som motiverar höjningen.

På Mid Cap-listan låg rapporterande Bilia och Concentric i botten efter sina kvartalsrapporter. Den förstnämnda sjönk 3,7 procent och den senare 4,6 procent.


Innehåll från Binary BrainsAnnons

Så blir ni experter på er efterfrågan – med lättintegrerad prediktiv analys

Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.
Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.

Inom handeln finns många komponenter att förhålla sig till för att kunna driva en tids- och kostnadseffektiv verksamhet och samtidigt vara hållbar. Därför finns Binary Brains, som med prediktiv analys och intelligenta prognoser hjälper företag att kontinuerligt optimera sin verksamhet genom att få bättre koll på utbud och efterfrågan.

När Binary Brains grundades 2018 såg teamet, som bland annat bestod av vd:n Jacob Kihlbaum, en möjlighet i att på ett mer effektivt sätt förutsäga vad som kommer att säljas med hjälp av prediktiv analys. På så sätt går det att optimera bland annat produktion, inköp, lager och personal för en så effektiv verksamhet som möjligt.

– Merparten av alla bolag arbetar redan i dag med prognoser men av ett mer traditionellt slag. Då har man kanske analytiker med bred branschkunskap som analyserar historiska försäljningsmönster för att förutspå kommande år. Intelligenta prognoser är i stället ett uttryck som vi själva myntat där prognoserna är datadrivna och kan bedöma hur försäljningen mer exakt kan komma att se ut – och detta görs genom prediktiv analys. Ju bättre prognoser desto fler optimeringar kan man göra, förklarar han.

Förutse oförutsedda förändringar – kombinationen av data är viktig

Prognoserna i sig är en viktig utgångspunkt för att på en strategisk nivå kunna förstå vad det är som driver efterfrågan. Det Binary Brains gör är att ta emot kundens försäljningsdata, samt eventuellt även marknadsföringsdata, och adderar därefter extern tredjepartsdata. Denna externa data är en samling värden som kan påverka försäljning och efterfrågan i olika riktningar på grund av olika kombinationer sinsemellan varandra; väder, närliggande evenemang, datum med flera. Slutprognosen autokorrigerar sig själv såväl på kort som på lång sikt och integreras direkt in i de system kunden redan använder och investerat i.

Enkel integrering i befintliga system

De insikter man får från prognoserna gör det enklare att anpassa produktion eller inköp, något som leder till mindre överproduktion och lägre lagerkostnader. Färre överflödiga varor behöver reas ut och färre färskvaror kasseras som passerar bäst före-datum. Detta resulterar i att företag blir mer lönsamma och hållbara i både arbetssätt och slutresultat.

– Vi har partners som hanterar logistiksystem, kassasystem och personalhanteringssystem. Ifall en kund använder något vi inte redan har tillgång till kan vi ta kontakt med de som tillhandahåller systemet man vill integrera mot och projektleda hela den processen. Samarbetet slutar inte heller efter att vi integrerat systemen, vi finns med hela tiden och arbetar aktivt med att underhålla och optimera prognoserna så att de fortsätter vara aktuella och fungera smidigt, avslutar Jacob Kihlbaum.

Om Binary Brains

Grundat: 2018
Antal anställda:16
Produkt: Lättintegrerade intelligenta prognoser som förutser efterfrågan med hjälp av intern data, tredjepartsdata och artificiell intelligens, utvecklat för butiker, e-handel och system inom supply chain management.

Läs mer på binarybrains.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binary Brains och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?