Annons

Råvaror: Tapp för metaller<br />

Råvarupriserna visar en lite blandad utveckling på onsdag eftermiddag. Medan oljepriset stiger något, liksom guld och silver, sjunker basmetallerna överlag. Kopparpriset går dock mot strömmen med en liten uppgång.

Vid klockan 14.45 har WTI-oljan stigit försiktiga 0,08 dollar till 102,47 dollar per fat, medan Brentoljan är upp 0,41 dollar till 107,74 dollar per fat.

Närmast vänds nu intresset mot eftermiddagens lagerstatistik från det amerikanska energidepartementet, som enligt Bloomberg News enkät väntas visa att lagern av råolja steg 2,4 miljoner fat förra veckan. Bensinlagren spås ha ökat 1,1 miljoner fat medan destillatlagren vänta ha visat en uppgång om 1,8 miljoner fat.

Inofficiell statistik från American Petroleum Institute, API, på tisdagskvällen visade att råoljelagren i USA sjönk med 0,6 miljoner fat förra veckan. Bensinlagren steg 3,6 miljoner fat, medan destillatlagren visade en uppgång på 2,5 miljoner.

"Uppmärksamhet riktas senare till lagersiffrorna, särskilt de vid Cushing", sade Ole Hansen, chef för råvarustrategi vid Saxo Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Det finns inga förväntningar för lagren vid Cushing.

Guldpriset stiger drygt 2 dollar, till 1.309 dollar per uns. Vad gäller guldet har investerarna att väga de geopolitiska spänningarna i Ukraina och Mellanöstern mot de tecken som syns på en förbättring i den amerikanska ekonomin, vilket skulle tala för minskade stimulanser från Federal Reserve.

"Utan de nuvarande geopolitiska riskerna skulle guldet inte kunna hålla sig över 1.300 dollar per uns", skriver UBS i en analys som citeras av Bloomberg News.

Basmetallerna visar en blandad utveckling, med övervägande nedgångar. Kopparpriset stiger dock 16 dollar till 7.056 dollar per ton och även tenn går mot strömmen.

Zinkpriset, som varit upp på 35-månadershögsta, har rekylerat ned och sjunker 2 dollar till 2.361 dollar per ton.

Även aluminium har gått starkt på senare tid, och varit upp den på den högsta nivån på 16 månader, men sjunker tillbaka på torsdag eftermiddag.

"Marknaden är nu överköpt", skriver RBC Capital Markets i en rapport som citeras av Bloomberg News.

Noteringar klockan 14.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:08 USD 102:47
Brent, första termin +0:41 USD 107:74
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +16 USD 7.056
Zink -2 USD 2.361
Aluminium -18 USD 2.025
Nickel -40 USD 19.060
Bly -13 USD 2.204
Tenn +60 USD 22.160
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +2:48 USD 1.308:91
Silver +0:05 USD 21:00
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.01 80.77


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?