1515

Räntor och valutor: <br />Kronan försvagas något<br />

De europeiska marknadsräntorna sjunker något i den inledande handeln på torsdagen, samtidigt som valutorna visar små rörelser.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras 2 punkter lägre till 1,16 procent, medan den svenska motsvarigheten sjunker 1 punkt till 1,66 procent.

Fokus har varit på EU och utrikesministermötet i Bryssel på tisdagen.

EU meddelade via utrikesrepresentant Catherine Ashton att man förbereder sig för att begränsa Rysslands tillgång till kapitalmarknaden och till den känsliga energi- och försvarsteknologin, så länge som Rysslands president Vladimir Putin inte påskyndar utredningen av det nedskjutna Malaysian Air-planet över östra Ukraina.

Ultimatumet kom med ett beslut att för första gången svartlista en del ryska näringslivsföreträdare och företag; en längre lista ska presenteras på torsdag.

"Vi är också redo, utan försening, att introducera paket med ytterligare betydligt restriktiva åtgärder om vi inte ser ett fullt och omedelbart samarbete", sade hon.

Samtidigt har en ukrainsk separatist uppgett för den italienska tidningen Corriere della Sera det var dem som sköt ned planet, men av misstag. De misstog planet för ett ukrainskt militärt flygplan, "i stället upptäckte vi liken efter civila". Separatisterna har offentligt skyllt nedskjutningen på den ukrainska militären.

SEB konstaterar i sitt morgonbrev att marknaden trots oroligheterna har hållit sig lugna.

"Trots den kraftigt förhöjda geopolitiska oron de senaste dagarna, som också innefattar de eskalerande striderna i Gaza, har marknaderna hittills tagit det hela med lugn", skriver och poängterar att de europeiska och amerikanska börserna faktiskt har stigit sedan nedskjutningen av det malaysiska flygplanet.

I Frankrike kom statistik i form av industrins konfidensindikator som noterades till 97 i juli, oförändrat från i juni. Det var något under förväntningarna som pekade mot 98.

På valutamarknaden är dollarn oförändrad på 1,347 mot euron jämfört med svensk tisdagsstängning. Kronan har försvagats 1 öre till 6,86 mot dollarn och har försvagats 1 öre till 9,23 mot euron.

Marknaden riktar annars fokus mot Bank of Englands protokoll från det senaste räntemötet den 10 juli, då centralbanken enligt förväntningarna lämnade styrräntan och tillgångsköpen oförändrade.

"Huvudspåret är att röstetalet fortsatt var 9-0 och det skulle i sådana fall kunna stilla marknaden. Men om det var någon ledamot som avvek lär det spä på spekulationerna om att räntehöjningen komma tidigare än man räknar med", skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

SEB konstaterar att marknaden i dagsläget tror marknaden att en brittisk räntehöjning dröjer tills efter årsskiftet.

"Men vi tillhör de som mot bakgrund av en fortsatt positiv utveckling för den brittiska ekonomin tror att höjningen kan komma tidigare. Frågan är dock om det kommer att luftas några hökaktiga tongångar redan i dagens protokoll? Även om det är långtifrån något huvudscenario ska man inte helt utesluta att någon ledamot skulle kunna ha röstat för en höjning redan nu", skriver SEB.

Onsdag kl 9.00 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:8563 (6:8482) Statsobl 2y 0,29 (0,29)
EUR/SEK 9:2322 (9:2243) Statsobl 10y 1,66 (1,67)
EUR/USD 1:3465 (1:3467) Räntegap/ty 50 (49)
US obl 10y 2,47 (2,49) Tysk obl 10y 1,16 (1,18)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?