1515

Europabörser: Positivt trots oro<br />

Europabörserna klättrar under morgonen. Marknaden fortsätter att hålla ett öga på utvecklingen i Ukraina liksom situationen i Gaza, och något sjunkande räntor har kunnat noteras. Flertalet delårsrapporter har under förmiddagen släppts så som Daimlers, och fler väntas senare i dag.

"Marknaden oroar sig för en allvarlig eskalering av våldet i omvärlden, men jag tror att det är en liten chans för det. När delårsrapporterna förbättras, ger det anledning för handlare att vara positiva trots osäkerhet", kommenterar Daimlers vd efter rapporten.

Osäkerheten i Ukrainakonflikten står alltså fortsatt i rampljuset. EU:s ministrar höll i går möte mot bakgrund av det omtalade malaysiska planet vars samtliga passagerare avlidit. Utöver diskussioner om sanktioner på försvars- och energiteknik i Ryssland, tillkännagav EU att de ska bredda listan med sanktioner mot ryska individer och organisationer.

Frankrike förser dock Ryssland med krigsfartyg, vilket kritiserats av bland andra Europa och USA. Ryssland beställde två Mistral-fartyg år 2011 som ska, enligt överenskommelsen, levereras i oktober. Leveransen av det ena fartyget kommer att genomföras, det andra beror på "Rysslands attityd gällande Ukraina", uppger Frankrikes president Hollande.

På makrofronten, var ledamöterna i Bank of England eniga om att lämna styrräntan oförändrad vid 0,50 procent. Även programmet för tillgångsköp lämnades oförändrat.

Gruvbolaget BHP Billiton redovisade en ökning om 19 procent i järnmalmsproduktion under det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal, jämfört med samma kvartal närmast föregående år. Företaget förväntar sig en ökning även i 2015. BHP planerar dock ytterligare nedskärningar i sin australiensiska järnmalmsdivision efter en nedgång i järnmalmspriserna.

"Vi kommer att vara fortsatt fokuserade på värde över volym", kommenterade Andrew Mackenzie på BHP. Aktien rör sig uppåt med 0,9 procent.

Tyska Daimler redovisar ett rörelseresultat för kvarvarande verksamhet som var över marknadens förväntningar, i sin andra delårsrapport för året under morgonen. Företaget spår dessutom ett högre rörelseresultat under andra halvåret, jämfört med det första. Ökningen uppges bero på en ökad efterfrågan i länder så som Kina, och aktien har klättrat omkring 1 procent.

"Vår strategi ger resultat. Vi växer, och vad mer, vi växer med lönsamhet", kommenterar Dieter Zetzer på Daimler under bolagets efterföljande konferens.

Även tyska Akzo Nobel har klättrat efter att ha släppt sin delårsrapport som överträffade marknadens förväntningar. Aktien är upp 4 procent.

Åt andra hållet har det gått för Deutsche Bank som sjunkit omkring 1 procent under förmiddagen. Wall Street Journal uppger att den tyska banken har blivit varnad av New York Fed för "felaktig" rapportering.

Syngenta klättrade initialt, men backade sedan under förmiddagen. Nu är den ned 0,5 procent. Företaget sade att dess försäljning kommer att öka under årets andra halva, det då efterfrågan på den latinamerikanska marknaden ökar.

Flygtrafik från USA och Europa till Tel Aviv har tillfälligt stoppats till följd av oroligheterna i Israel. Dödssiffran på Gazaremsan uppges nu uppgå till 600 människor.

Flertalet sektorer i Europa avancerar i dag, gassektorn tillhör undantagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?