1515

Råvaror: Metallerna <br />på toppnoteringar<br />

Ädelmetallerna går mot strömmen på råvarumarknaden när olja drar uppåt och basmetallerna handlas upp på tisdagen. Aluminium nådde det högsta priset på över ett år medan zink är på högsta nivån på nära tre år.

"För zink har lagernivåerna minskat och naturligtvis har marknaderna lagt märke till det. Då Kinas hårdlandning troligen inte inträffar kommer antagligen basmetallpriser stödjas", sade David Lennox, råvaruanalytiker på Fat Prophets i Sydney, till Bloomberg News.

Vid 13.40-tiden är zink 25 dollar högre till 2.361 dollar per ton medan aluminium stiger 15 dollar till 2.035 dollar. Vidare på basmetallmarknaden är koppar 38 dollar högre till 7.063 och även nickel samt bly avancerar.

LME:s lagerdata visade en 17:e raka dag med sjunkande nivåer av zink till den lägsta nivån sedan december 2010. Lagren av aluminium var ned för 15:e raka dagen till den lägsta nivån på nära två år.

WTI-oljan stiger 0,41 dollar till 105,00 dollar per fat medan Brent är 0,66 dollar upp till 108,34 dollar per fat.

Inför onsdagens officiella veckovisa oljelagersdata från USA väntas siffrorna från API på tisdagskvällen.

"Lagersiffror är något som kan påverka priser då det varit stora lagerminskningar de senaste veckorna vilket stött olja. Den största faktorn som håller oljan uppe är kriserna i Ukraina och Gaza", sade Gerrit Zambo, oljehandlare på Bayerische Landesbank i München, till Bloomberg News.

I Ukraina har de proryska separatisterna nu överlämnat den svarta lådan från malayiska MH17 som sköts ned över Ukraina i förra veckan, med villkoret att den lämnas vidare till experter på FN:s flygsäkerhetsorgan för undersökning. Rebellerna har även släppt de omkomnas kroppar.

På tisdagseftermiddagen träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera skärpta sanktioner mot Ryssland efter nedskjutningen av flygplanet.

Kring oroligheterna i Gaza har striderna fortsatt och antalet döda är nu totalt runt 600 personer. USA:s utrikesminister John Kerry håller förhandlingar i Kairo för att få ett slut på oroligheterna.

På ädelmetallmarknaden handlas guldet 5 dollar ned till 1.307 dollar per uns och silvret backar 0,08 dollar till 20,85.

Dollarn stärks på tisdagen inför att juni månads KPI-data redovisas klockan 14.30. Dollarindex är upp 0,17 till 80,73. Mot euron handlas dollarn under 1,35-strecket.


Innehåll från TeliaAnnons

Så slipper vd:n it-strul: Samlar tekniken på smart sätt

Som vd för SA Revision i Vara är Fredrik Hermansson ansvarig för all teknik: från mobilerna till uppkopplingen. För att slippa ägna sig åt it-strul har han valt en lösning som samlar tekniken.

– Det som förr kunde ta en arbetsdag av min tid, tar i dag bara någon minut, säger han.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

SA Revision är en revisionsbyrå med stark lokal förankring i Västra Götaland. Byrån grundades 1998 av Sverker Alfredsson och har i dag 19 anställda på huvudkontoret i Vara och på ett mindre kontor i Lidköping.

– Tack vare modern teknik har vi kunder från stora delar av landet, men den lokala förankringen är vår bas. Vi arbetar främst med små och medelstora ägarledda aktiebolag samt ekonomiska föreningar. Genom åren har vi utvecklat en specialistkompetens inom jordbrukssektorn, säger byråns vd Fredrik Hermansson, som har ett förflutet som månskensbonde.

Krångligt med olika leverantörer

Fredrik Hermansson började på byrån 2006 och är vd sedan 2009 då han blev ansvarig för företagets teknik.

– Digitaliseringen har accelererat under de här åren och i dag är det avgörande för hela vår verksamhet att tekniken fungerar sömlöst.

I takt med att tekniken utvecklades blev byråns tekniklandskap mer ”brokigt”.

– Vi valde funktion före leverantör när vi behövde nya tjänster och produkter. Det blev onödigt många kontakter och ett tidsödande upplägg – och till sist kände jag ett starkt behov av att förenkla.

Sedan många år har byrån Telia som mobiloperatör.

– Ett självklart val eftersom Telia alltid haft bra täckning på landsbygden. Och hösten 2019 bestämde vi oss för att samla vår it och kommunikation hos Telia.

Smidigt med en kontakt

Sedan dess samarbetar Fredrik Hermansson med Niklas Rasmusson, account manager på en enhet som jobbar med små och medelstora företag vid Telias kontor i Göteborg. Från att enbart ha anlitat Telia för mobilabonnemangen, köper SA Revision nu mobilerna av Telia, bredbandet och en ny molnbaserad växellösning som underlättar ett flexibelt arbetssätt.

Att samla tekniken hos en leverantör är guld värt, anser Fredrik Hermansson.

– Det är enkelt och kostnadseffektivt. Vi har allt på en faktura, vilket ger kontroll och överblick, och framför allt har vi bara en kontakt att vända oss till. Oavsett vad det gäller – uppkopplingen, telefonväxeln, ett nytt abonnemang – finns lösningen ett mejl eller telefonsamtal bort. Förr kunde det ta mig en hel arbetsdag att fixa mobil och annan teknik till en nyanställd. Nu tar det någon minut: Jag ringer Niklas och han löser det.

”Tekniken bara flyter”

En viktig vinst för Fredrik Hermansson är att samarbeta med en expert som lärt känna företaget och dess tekniklösningar.

– Det är tryggt och stabilt och jag sparar massor av tid. På ett mindre företag som vårt har man inte tid och energi att ägna sig åt teknikproblem eller jaga runt bland supportdeskar. I dag är tekniken så sammanlänkad med arbetet – den ska bara flyta, och det gör den sedan vi samlade tekniken hos Telia.

En annan styrka är att företaget har fått en partner att utvecklas med på längre sikt.

– Vi har någon att fråga om stort och smått och bolla framtida lösningar med. Niklas är nästan som en medarbetare på distans – samtidigt som han har stora starka Telia i ryggen, med hela deras palett av kompetenser och resurser.

Frigör tid att utveckla företaget

Niklas Rasmusson är också mycket nöjd med samarbetet:

– Att följa och stötta ett företag som SA Revision, som vuxit både i antal medarbetare och olika tekniklösningar de senaste åren, är bland det roligaste med mitt jobb.

Enligt Niklas Rasmusson erbjuder han och hans medarbetare på Telias företagskundtjänst en unik bredd för mindre företag.

– Företagen kan anlita oss för allt från mobilabonnemangen till att prenumerera på en egen it-avdelning. Det känns väldigt bra att kunna bidra till att svenska företag slipper ägna sig åt teknikproblem. I stället får de loss tid så att de kan fokusera på kärnverksamheten och utveckla sin affär.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?