1515

Räntor och valutor: Dollarn stärkt<br />

Dollarn handlades starkare mot såväl euron som yenen omkring lunchtid på tisdagen, inför eftermiddagens USA-statistik med bland annat KPI samt EU:s möte där man diskuterar ytterligare sanktioner mot Ryssland. De svenska obligationsräntorna uppvisade samtidigt små rörelser, i linje med räntorna i övriga Europa.

Dollarstyrkan sammanfaller med stigande räntor för korta löptider i USA, vilket indikerar ökad tro på en mer hökaktig centralbank.

"Det återspeglar tydligt synen att den kortare delen (av avkastningskurvan) tar in risken att Fed kan tänkas agera med räntorna något tidigare än vad som prisats in", kommenterar Ray Attrill, valutachefsstrateg på National Australia Bank, enligt Bloomberg.

Vidare förväntas euron kunna komma att pressas om EU inför ytterligare sanktioner mot Ryssland. EU:s utrikesministrar har möte i dag för att diskutera krisen och kommer sannolikt att skärpa inställningen med ytterligare sanktioner mot Ryssland, enligt Société Générales ekonomer.

"Euron kommer inte att vara immun om nya sanktioner införs mot Ryssland. Som ett minimum förväntar vi att affärsförtroendet försvagas med en möjlig nedgång i tillverknings- och tjänstesektoraktiviteten", kommenterar Kathy Lien på BK Asset Management.

EU kommer att gå vidare med sanktioner mot Ryssland och man anses ha "ett antal alternativ" angående sanktionerna. Det uppgav Catherine Ashton, EU:s högsta representant med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, på tisdagsmorgonen.

Barack Obama höll under gårdagen en presskonferens om oroligheterna i Ukraina där han upprepade beskedet om att USA vill se en diplomatisk lösning på spänningarna. Han skickade samtidigt en varning till Ryssland där den amerikanska presidenten menade att Vladimir Putin har "direkt ansvar att tvinga separatisterna till samarbete".

Efter omvärldens påtryckningar och ny resolution i FN:s säkerhetsråd har de proryska separatisterna överlämnat den svarta lådan från det kraschade flygplanet till de malaysiska utredarna för vidare leverans till FN:s oberoende experter.

Forskare vid USA:s centralbank Federal Reserve ser ett "antal anledningar till att vara optimistisk" kring USA:s arbetsmarknad efter en omfattande nedgång avseende långtidsarbetslösheten i år. Även ökad stabilitet gällande arbetskraftsdeltagandet samt en ökning av antalet sysselsatta i förhållande till befolkningen bidrar till optimism, enligt forskarna.

Conference Boards ledande indikatorer för Kina steg med 1,3 procent i juni till 294,0, efter att ha ökat med 0,7 procent i maj och med 1,1 procent i april.

Japans regering har sänkt prognosen för årets ekonomiska tillväxt till 1,2 procent, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 1,4 procent som lämnades i januari. Sänkningen av prognosen återspeglar svag exporttillväxt och starkare import än väntat, meddelade regeringen.

EMU-ländernas sammanlagda statsskuld steg till 93,9 procent av BNP vid slutet av det första kvartalet 2014 jämfört med närmast föregående kvartals nivå som var 92,7 procent. Uppgången i skulderna kom efter två raka kvartal med nedgångar.

Under tisdagen står USA:s KPI-statistik för juni i fokus vid 14.30. Därefter väntas veckostatistik från Redbook klockan 14.55, FHFA:s husprisindex för maj vid 15.00 och försäljning av befintliga hus avseende juni klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?