1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks<br />

Dollarn stärktes både mot euron och mot yenen på tisdagen, samtidigt som långräntorna både i Europa och i USA pekade högre. I USA var det slagiga reaktioner på KPI-data, men nettoförändringarna var små.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan steg 2 punkter till 2,49 procent, medan tvåårsräntan sjönk 1 punkt till 0,48 procent.

I blickfånget på tisdagen var bland annat amerikansk ekonomisk statistik, främst KPI för juni. Enligt datan steg KPI med 0,3 procent i juni, jämfört med maj, medan inflationstakten uppgick till 2,1 procent, helt i linje med förväntningarna.

Kärn-KPI avvek dock något från förväntningarna efter att ha stigit med blygsamma 0,1 procent under månaden, strax under väntade +0,2 procent. I årstakt steg kärn-KPI med 1,9 procent, medan förväntningarna pekade mot en uppgång om 2,0 procent.

Dollarn svängde rejält under tisdagen. En förstärkning innan statistiken neutraliserades nästan direkt efter KPI-publiceringen, men dollarn kom tillbaka successivt under eftermiddagen. Mot yenen stärktes dollarn till 101:51 från 101:31, medan den stärktes till 1:347 från 1:352 mot euron.

"Även om vi anser att dagens siffror kan lugna oron för inflationen (vilket gynnar obligationer) tror vi fortfarande att det är för tidigt att helt avfärda signalerna om ett starkare pristryck under första halvan av året. Men Fed kan ändå andas ut något tack vare den något mjukare junisiffran eftersom det ger dem trovärdighet när de säger att den senaste uppgången i inflationen bör betraktas som 'brus'", skrev Handelsbanken i en kommentar.

Därför tror inte Handelsbanken att dagens siffror ger någon anledning att ändra det generella budskapet från Fed som nu verkar vara mer oroad över de uppfattade lediga resurserna på arbetsmarknaden.

Men det var inte bara KPI-data av intresse i USA. FHFA husprisindex visade en uppgång på 0,4 procent i maj jämfört med april, en bit över väntade +0,2 procent. Vidare reviderades aprilutfallet upp något.

Vidare kom bostadsstatistik i form av försäljning av befintliga bostäder, som överraskade positivt. Försäljningen steg med 2,6 procent i juni till 5,04 miljoner enheter i beräknad årstakt. Vidare reviderades majsiffran högre.

I Europa steg den tyska tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter till 1,18 procent, medan den svenska motsvarigheten steg 2 punkter till 1,67 procent.

Här hölls utrikesminister möte på EU-nivå, där det bland annat skulle diskuteras skärpta sanktioner mot Ryssland.

Trots den mer oroliga situationen på måndagen, med nya stridigheter i Donetsk och uppgifter om att rebellerna kan komma att försvåra undersökningen av det sannolikt nedskjutna Malaysia Airlines-flygplanet, har reaktionerna på finansmarknaderna varit begränsade.

Oron kring Ryssland och Ukraina dämpades också bland annat efter att de proryska separatisterna allt mer levt upp till sina åtaganden. De överlämnade under natten den svarta lådan från malaysiska MH17 och även släppt de omkomnas kroppar och gett utredare tillträde till det kraschade planet.

Enligt diplomatkällor till Reuters diskuterade utrikesministrarna möjligheten att införa kapitalrestriktioner mot Ryssland om det inte samarbetar i undersökningen kring det nedskjutna malaysiska flygplanet. Vidare övervägdes åtgärder i försvarssektorn, energiteknologi och produkter med användning både inom civila och militära sektorn.

Diplomatkällor sade dock att utrikesministrarna inte lär besluta om mycket mer än att gå vidare med sanktioner mot personer och företag inom det ramverk som EU-toppmötet i förra veckan fattade beslut om. Flera källor påpekade också att det är EU:s regeringschefer som måste fatta beslut om mer omfattande sanktioner. Nästa EU-toppmöte är planerat till den 30 augusti.

Kronan var oförändrad mot dollarn på 6,85, medan den stärktes 5 öre till 9,22 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?