Annons

Börsen: Allt modigare handel<br />

Stockholmsbörsen befann sig i fortsatt positivt territorium efter drygt halva handelssessionen. Cykliska bolag gick i bräschen för dagens uppgång.

SIX Generalindex var klockan 13.33 upp 0,6 procent till 433 och OMXS30-index ökade 0,8 procent till 1.395. Omsättningen var 4,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

På makrofronten har nyhetsflödet varit tunt under tisdagen. Orosmolnen kring efterdyningarna av flygplanskraschen i Ukraina verkar ha skingrat sig, vilket fått riskaptiten att stiga på marknaden.

Malaysiska utredare fick på tisdagen tillträde till platsen där flygplanet kraschade och till den så kallade svarta lådan.

På bolagsnivå höll cykliska bolag i taktpinnen. Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining noterades bland vinnarna med uppgångar om 2,6 respektive 1,4 procent.

Dagens verkstadsrapportör stavas Trelleborg. Bolaget rapporterade in ett resultat där rörelsemarginalen inkom starkt vid 14 procent för det andra kvartalet 2014. På nedsidan syntes en negativ organisk tillväxt och en något lägre efterfrågan i Europa.

"Det som är positivt med rapporten är att man fortsätter att förbättra vinstmarginalen för hela gruppen och redovisar en rekordmarginal. Och detta trots att man har en negativ organisk tillväxt. Det visar att Trelleborgs fokus på att minska kostnaderna, öka produktiviteten etcetera, fortsätter att ge resultat och att det finns en fortsatt positiv utveckling.", sade Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Capital Markets till SIX News.

Trelleborg-aktien avancerade 1,8 procent till 139,80 kronor.

Vidare i rapportfloran kom Net Insight in med ett resultat före skatt på 13 miljoner kronor, det är mer än en dubblering jämfört med samma period i fjol, där resultatet blev 6,1 miljoner. Net Insight steg 6,8 procent.

På smålistorna meddelade AQ Group i samband med delårsrapporten att bolaget sänkt resultatprognosen för 2014 till att bli "ungefär likvärdigt" med föregående års resultat. AQ-aktien var i skrivande stund 5,9 procent lägre.

"Vi hade nedskrivningar i andra kvartalet som vi inte hade räknat med i den ursprungliga planen för 2014. Vi hade även något fler projekt under föregående år och några som var riktigt lyckosamma med en bra marginal som bidrog positivt till resultatet i fjol", det uppgav vd Claes Mellgren till SIX News under en telefonintervju.

Oljebolaget Shamaran Petroleum lämnade under dagen en uppdatering kring utvecklingen i Atrush i Kurdistan i Irak. Utvecklingsbrunnen Chiya Khere (CK-5) inleddes den 16 maj och efter 43 dagar nåddes ett borrdjup om 2.098 meter. Borrningen utfördes före tidsplan och under budget. En oljekolonn om cirka 540 meter brutto påträffades. Shamaran steg 6,5 procent

På rekommendationsfronten höjer Citi Research riktkursen för vitvarukoncernen Electrolux till 200 kronor, från tidigare 190 kronor och upprepar rekommendationen köp. Electrolux justerades upp 0,8 procent till 180,80 kronor.

På andra sidan Atlanten drar rapportsäsongen igång på allvar när teknikjättarna Apple och Microsoft väntas presentera sina resultat efter USA-börsernas stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?