1515

Räntor och valutor: <br />Alla stirrar på Ukraina<br />

Veckan inleds med beskedliga ränte- och valutarörelser. Fortsatt är utvecklingen i framför allt Ryssland/Ukraina men även Gaza i blickfånget.

"Helgens nyhetsflöde har dominerats av Israels utvidgade markinvasion i Gaza och konsekvenserna av nedskjutning av passagerarplanet över östra Ukraina", skriver SEB i bankens måndagsmorgonbrev till kunder.

Tyska och svenska marknadsräntor är oförändrade i öppningshandeln med svensk tioåring kvar på 1,66 procent medan tysk tioårsränta är 1,15 procent.

På statistikfronten har tysk PPI inkommit och visade som väntat en oförändrad utveckling sedan maj.

Måndagens statistikagenda är annars skral men i slutet av veckan blir det en rad konfidensindikatorer från Tyskland i form av Markits PMI-siffror på torsdag samt Gfk konsumentförtroende och IFO-index på fredagen.

Från övriga Europa blir det från franskt håll industriindikator på onsdagen samt PMI-siffror på torsdagen då även hela euroområdets preliminära inköpschefsindex kommer. Från brittiskt håll blir det BOE-protokoll på onsdagen, detaljhandel på torsdagen och preliminär BNP på fredagen.

Under torsdagen och fredagen rapporteras från svenskt håll junisiffror över PPI, arbetslöshet, detaljhandel, hushållsutlåning samt handelsbalans från SCB.

Sent på fredagskvällen ansökte den portugisiska banken Espirito Santos moderbolag, Espirito Santo International, om konkursskydd i en domstol i Luxemburg.

I helgen har spaltmeter skrivits om spänningarna mellan Ryssland och Ukraina i spåren av det nedskjutna Malaysian Airlines-planet. Ledare från europeiskt och amerikanskt håll har ökat pressen på Ryssland och president Vladimir Putin. Krav ställs på reträtt ur östra Ukraina och dessutom kan Ryssland vänta sig nya sanktioner.

"Ryssland riskerar att bli en pariastat om de inte beter sig ordentligt", sade den brittiska utrikesministern Philip Hammond till Bloomberg News i helgen som även talade om ytterligare sanktioner - samt även i flera omgångar - om inte Ryssland följer de krav som ställs på dem.

Vid ett möte den 22 juli ska den brittiska premiärministern David Cameron möta franska och tyska motsvarigheter för att diskutera ytterligare sanktioner. David Cameron uppgavs också ha talat med Vladimir Putin på söndagen.

Från flera håll, däribland ukrainskt och amerikanskt, har det sagt att det finns klara tecken på att planet sköts ned med en rysk missil. Separatister ska ha haft tillgång till missiler med möjlighet att slå till på luftföremål.

Från ryskt håll har det sagts att flygplanskraschen inte hade skett om inte Ukraina uppmuntrat konflikten i öst.

Vladimir Putin sade samtidigt under natten mot måndagen att Ryssland kommer att göra allt de kan för att få slut på striderna i Ukraina och att det behövs en omedelbar vapenvila. Samtidigt har ingen rätt att använda flygplanskraschen i politiska syften, ansåg han. För att försäkra en säker utredning måste internationella team undersöka kraschen, enligt honom men kommenterade inte eventuell rysk inblandning.

I och med stridigheterna som råder i området där planet kraschade, just vid gränsen mot Ryssland där beväpnade rebeller håller till, har dock utredningen för internationella observatörer försvårats. Enligt uppgifter från vissa håll har rebeller bland annat flyttat på flera offers kroppar.

"Rebellerna har intresse av att gömma bevis och är antagligen under order och blir möjligen också hjälpta av ryska sponsorer. De vill få bort alla belastande bevis före internationella utredare släpps in", sade Joerg Forbrig, ansvarig för Central och Östeuropa på German Marshall Fund i Berlin, till Bloomberg News.

Från Gaza har det rapporterats om mer än 500 dödsfall medan Israel har sänt fler marktrupper dit med syfte att förstöra Hamas infrastruktur av tunnlar och raketmöjligheter.

"Det finns ingenstans att gömma sig i Gaza. Det är vådligt var än du är", sade Hanadi al-Kabariti en av tusentals som flytt Gaza, rapporterade Bloomberg News på söndagen.

FN har krävt omedelbart eldupphör i Gaza.

På valutamarknaden handlas dollarn till 101,26 mot yenen, från 101,36 på fredagseftermiddagen, samtidigt har euron stärkts från 1,3510 till 1,3536 mot dollarn.

Kronan är oförändrad kring 6,84 mot dollarn och har försvagats 1 öre till 9,25 mot euron.

Japanska marknader håller helgstängt på måndagen. Senare i veckan väntas, under PMI-torsdagen, väntas på sedvanligt manér preliminära inköpsindex även från asiatiskt håll, inte minst japanskt och kinesiskt (HSBC) dito. Japansk KPI publiceras sedan på fredagen. Resultatet från det indonesiska presidentvalet kommer vidare på tisdagen.

Såväl amerikansk tvåårig som tioårig marknadsränta har tickat upp 1 punkt på måndagsförmiddagen till 0,48 respektive 2,48 procent, från fredagens stängning av svensk räntemarknad.

Även Markits amerikanska industri-PMI tillsammans med nyahemsförsäljningen och veckovis jobbdata väntas på torsdagen medan fredagen bjuder på order varaktiga varor. På torsdagen släpper också IMF en ny global prognosuppdatering.

Även om måndagens USA-agenda inte bjuder på några större hållpunkter väntas redan i morgon, tisdag, desto mer; inte minst KPI-statistik för juni men även FHFA-husprisindex samt data över försäljningen av befintliga hem.

"Vi räknar med att kärn-KPI ökade 0,2 procent i juni (och KPI 0,3 procent). Med andra ord, åtminstone i nuläget, ser inflationen ut att vara något högre än Feds prognoser", skrev Nomura i en införanalys.

Nomuras bedömning ligger i linje med Bloomberg News konsensusprognoser vilket skulle hålla inflationstakten i KPI respektive kärn-KPI på 2,1 respektive 2,0 procent, i likhet med maj månad och således kring Feds inflationsmål.

Noteringar 9.00
USD/SEK 6:8385 (6:8370) Statsobl 2y 0,29 -0,29
EUR/SEK 9:2541 (9:2368) Statsobl 10y 1,66 -1,66
EUR/USD 1:3536 (1:3510) Räntegap/ty 51 -51
US obl 10y 2,48 -2,47 Tysk obl 10y 1,15 -1,15


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?