1515

Europabörser: <br />Tesco lyfter på vd-byte<br />

Europabörserna inledde måndagen i en nedåtgående trend, börserna i regionen öppnade marginellt positivt men efter en stund fick nedgångssviten förnyad kraft och kurserna handlades lägre.

De ledande börserna i regionen visade på lägre kurser. I Frankfurt backade index 0,7 procent, följt av Paris och London som noterades ned 0,5 respektive 0,3 procent.

Bland bolagen i regionen har livsmedelskedjan Tesco, som är Storbritanniens största, varit i fokus. Tesco utsåg på måndagen en ny vd vid namn Dave Lewis, han har ett förflutet på Unilever, Lewis kommer att ansluta till bolaget i oktober och efterträder nuvarande vd Philip Clarke.

Tesco uppgav även att nuvarande marknadsförhållanden är "mer utmanande än vad vi väntat oss" i det första kvartalet. Vidare sade bolaget att:

"Den totala marknaden är svagare i kombination med att vi genomför ökande investeringar för att förbättra kunderbjudanden och bygga långsiktig lojalitet, detta innebär att försäljning och vinsten under första halvåret kommer bli något lägre än vad vi väntat oss".

Tesco-aktien var trots detta upp 2,1 procent.

I banksfären var den portugisiska banken, Banco Espirito Santo, åter i blickfånget för investerarkollektivet. Bankens moderbolag (Espirito Santo International) meddelade sent under fredagen att man ansökt om konkursskydd i en luxemburgsk domstol, då moderbolaget inte kan möta sina skuldkrav. Espirito Santo International äger genom bolag 20 procent i Banco Espirito Santo. Aktien sjönk 1,9 procent i Portugal.

På den geopolitiska arenan följs händelseutvecklingen i markoffensiven som Israel genomfört i Gaza och förra veckans nedskjutning av passagerarplanet i Ukraina, mycket noggrant av marknaden.

Vid dagens statistikfront redovisades de tyska producentpriserna till oförändrade nivå i juni jämfört med föregående månad. I årstakt var priserna ned med 0,7 procent. Utfallet var i linje med marknadens förväntningar.

Marknadsnoteringar vid klockan 11.12

Index Marknad Notering I dag I år

Noteringar klockan 11.12
Index Region Notering Förändring Sedan årsskiftet
DJ Stoxx 600  Europa 338 -0,40% 3,00%
DJ Stoxx 50  Europa 2 999 -0,30% 2,70%
FTSE 100  London 6 730 -0,30% -0,30%
DAX  Frankfurt 9 653 -0,70% 1,10%
CAC 40  Paris 4 316 -0,50% 0,50%
SMI  Zürich 8 502 -0,10% 3,60%
IBEX 35  Madrid 10 478 -0,50% 5,70%
FTSE MIB  Milano 20 548 -0,90% 8,30%


Innehåll från CenovaAnnons

Lång erfarenhet av medicinteknik – satsar nu på läkemedel

I snart 50 år har Cenova i rollen som kontraktstillverkare tillverkat och förpackat framförallt medicintekniska produkter. Tillverkningen har fokuserats på medicinteknik men omfattar även angränsade produktkategorier med liknande krav på spårbarhet, renhet och sterilitet. Produkter som till exempel används inom läkemedels- eller livsmedelsindustrin där krav på renhet är betydande.

På senare år har dock efterfrågan och intresset från marknaden visat en tydlig trend. Medicintekniska produkter som inkluderar läkemedel efterfrågas oftare. Med anledning av detta är det nu dags att skriva ett nytt kapitel i Cenovas långa historia.

* Det är en tydlig trend på marknaden. Kombinationsprodukter verkar bli allt vanligare och efterfrågan på att lägga all tillverkning och packning på ett och samma ställe ökar. Vi är ju redan vana av att ta helhetsansvar inom medicinteknisk tillverkning, där vi hanterar hela flödet från inköp till sterilisering. Det ska bli fantastiskt kul att ta steget in mot läkemedel och applicera det vi är bra på även där, säger Johannes Kask, marknadschef på Cenova.

Arbetet med att komplettera verksamheten med det nya affärsområdet har pågått en tid och startade med en GAP-analys mot befintlig verksamhet. Skillnaderna kan anses både små och stora och balansen att göra vad som krävs men att inte påverka befintliga processer och rutiner i för stor utsträckning är extremt viktig.

* Steget kan bedömas som stort, men med flera stora kunder inom läkemedelstillverkning har vi i decennier påvisat vår förmåga att leva upp till de förväntningar som krävs i den typen av tillverkning. Det ger en stor trygghet i att vi kommer att klara av resan på bästa tänkbara sätt, fortsätter Johannes.

Fakta om Cenova
Grundades:
1972
Personalstyrka: 120
Omsättning: 130 miljoner 2020
Kärnprocesser: Renrumstillverkning i form av Formsprutning, Vakuumformning, Montering, Svetsning, Limning, Förpackning samt de efterföljande processerna Packning och Sterilisering.
Cenova arbetar med allt från små innovationsbolag och startups till multinationella läkemedelskoncerner. Ingen kund är för liten eller för stor för Cenova.

Besök oss för mer information 

Mer från Cenova

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?