1515

Börsen: Oro över världsläget<br />

Stockholmsbörsen handlades i en vikande tendens på måndagen. Oroligheter i Ukraina och Israel satte press på sentimentet. Defensiva bolag klarade sig relativt lindrigt undan. Dagens höjdpunkter i rapportväg utgjordes av Stora Enso, Billerud Korsnäs och Nobia. Även de ledande Europabörserna gick tillbaka i varierande omfattning.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,4 procent till 430 och OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.384. Omsättningen var 10,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I efterspelet kring det nedskjutna passagerarplanet i Ukraina ska EU:s utrikesministrar mötas på tisdagen i Bryssel för att diskutera fortsatta sanktioner mot ryska individer och företag. Förhoppningen är att kunna sätta press på president Vladimir Putin så att han gör mer för att få slut på våldsamheterna i Ukraina.

USA:s utrikesminister John Kerry uttalade sig om att bevisen som finns tyder på att Ryssland försett rebellerna med den robot som uppges ha skjutit ner flygplanet.

I Gaza fortsätter Israel markoffensiven med målet att förstöra det nätverk av tunnlar som används vid attackerna mot Gaza. FN:s säkerhetsråd har kommit med krav om omedelbart eldupphör. USA:s utrikesminister John Kerry avser åka till Kairo med målet om ett eldupphör som stoppar de intensifierade striderna i Gaza.

På hemmaplan redovisade skogsbolaget Stora Enso ett operativt rörelseresultat på 209 miljoner euro för det andra kvartalet 2014, vilket var 11 procent bättre än förväntningarna som låg vid 188 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financial. Med ett så starkt underliggande resultat bortsåg marknaden från de oväntat stora engångsposterna och höjde aktien med 2,2 procent.

Förpackningspappers- och massaproducenten Billerud Korsnäs bjöd på ett rörelseresultat exklusive engångsposter om 467 miljoner kronor vilket kan jämföras med väntade 453 miljoner enligt. Aktien pressades ned 0,6 procent.

Köksbolaget Nobias resultat i det andra kvartalet var mer eller mindre i linje med förväntningarna. Omsättningen var något lägre än väntat och den organiska tillväxten var negativ. Aktien backade 1,8 procent.

Lastbilstillverkaren Volvo, som toppade omsättningen i Stockholm, fortsätter att rulla nedför efter rapporten i förra veckan. Bolaget har dömts till att betala vite om cirka 508 miljoner kronor i en amerikansk miljötvist angående dieselmotorers utsläppskrav. Dessutom har aktien fått en sänkt rekommendation till behåll från tidigare köp av Nordea. Aktien tappade 1,5 procent.

Saab och Sverige kommer inte att lämna in en offert på Gripen i Danmark. Efter noggrann analys tillsammans med industrin har de kommit fram till att inte besvara förfrågningen i upphandlingen. Saab-aktien tycktes inte påverkas nämnvärt av det inträffade utan noterade i stället en uppgång på 0,4 procent.

Kinnevik föll med 4,3 procent. Danske bank har satt ned sin rekommendation för aktien till avvakta från tidigare köp. Riktkursen höjdes samtidigt till 300 kronor från tidigare 290 kronor.

I morgon väntar rapporter från bland annat Trelleborg och Acando.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?