Annons

Asienbörser: Statistik gav lyft<br />

Asien-börserna följde upp tisdagens S&P 500-rekord genom egna rekordnoteringar.

MSCI Asia Apex 50 lyftes av främst it- och verkstadsaktier till rekordnivån 978,9, och indexet är upp cirka 5 procent hittills i år. Drivkrafter var möjligen tisdagens PMI-statistik på över 50 från bland annat Kina och USA, som visade att dessa ekonomier, världens två största, tycks fortsätta att expandera.

Utfallet i USA var 55,3 i juni enligt eftermiddagens ISM-statistik - något sämre än förväntningarna, men på samma relativt höga nivå som i maj.

"Makroekonomin ser fortsatt relativt gynnsam ut, och USA fortsätter att återhämta sig. Folk ser ljust på marknaden", sa Angus Gluskie, fondförvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Tokyobörsen var en av de börser som steg, samtidigt som yenen tappade mot dollarn. I Kina var det däremot ned, med fastighetsbolag i täten, efter oro för en avmattning på bostadsmarknaden. Enligt Bloomberg erbjuder sig fastighetsbolag i de kinesiska städerna Hangzhou och Wenzhou att köpa tillbaka bostäder till priser som ligger över inköpspriserna för att öka sin försäljning i kölvattnet av minskande efterfrågan. Försvarsaktier steg dock.

"PMI är bara en av många indikatorer som investerare tittar på. Nu behöver vi stärka förtroendet - utan det blir det svårt för börsen att lyfta från de här nivåerna utan vidare positiva nyheter", sa Zhang Yanbing, analytiker vid Zheshang Securities i Shanghai, till Bloomberg.

På bolagsnivå steg exempelvis den taiwanesiska bildskärmstillverkaren Innolux med runt 6 procent. Galaxy Entertainment steg drygt 2 procent i Hongkong efter antaganden signerade Bank of America Merrill Lynch om att kasinointäkter ska återhämta sig under juli. Ryohin Keikaku, som äger den japanska detaljhandelskedjan Muji, steg drygt 5 procent i Tokyo efter en rapport som överträffade förväntningarna.

Noteringar kl 07.30
MSCI Asia Apex 50   1,20%


Nikkei 225   0,40%


Hongkong Hang Seng   1,00%
Kinas Shanghai Comp   -0,10%
Kinas Shenzhen Comp   -0,30%


Taiwan Taiex   0,40%
Sydkorea Kospi   0,60%
Indien BSE Sensex 30   1,00%
Singapore Straits   0,50%
Australia S&P/ASX200   1,30%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?