1515

Räntor och valutor: Yenen stärks<br />

Europaräntorna visar små rörelser samtidigt som euron är stabil i fredagens inledande handel efter uppgifterna om flygkraschen i Ukraina och Israels markoffensiv i Gaza.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 1,16 procent, från svensk stängning på torsdagen, och den svenska tioåringen ligger stilla på 1,68 procent.

Den europeiska makroagendan är mycket tunn på fredagen och består endast av bytesbalans för euroområdet.

På torsdagskvällen fortsatte USA-räntorna ned ytterligare och kurserna på Wall Street sjönk efter nyheterna om att ett civilt flygplan från Malaysia Airlines skjutits ned över östra Ukraina och att Israel påbörjat en markoffensiv i Gaza.

Enligt mediauppgifter ligger pro-ryska rebeller bakom nedskjutningen av flygplanet, där samtliga 298 ombord uppges ha omkommit.

Flygplanet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det kraschade i östra Ukraina nära den ryska gränsen och spänningarna mellan Ukraina och Ryssland har nu intensifierats ytterligare i spåren av de skärpta sanktionerna mot Ryssland tidigare i veckan. USA har bland annat förbjudit vissa stora ryska företag att använda de amerikanska kapitalmarknaderna för viss finansiell aktivitet.

Ytterligare en faktor som påverkar risksentimentet är uppgifter om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu givit order om att inleda en markoffensiv i Gaza.

I den tidiga europeiska handeln har den amerikanska tioårsräntan vänt uppåt och är bara ned 3 punkter till 2,48 procent, från svensk stängning dagen före.

I eftermiddag publiceras Michigan-index och ledande indikatorer. Den förra väntas preliminärt ha stigit något till 83,0 i juli, från 82,5 i juni, och den senare ha ökat med 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

James Bullard, chef för Fed i St. Louis, sade i ett tal på torsdagskvällen att framsteg på den amerikanska arbetsmarknaden och en inflationstakt som närmar sig 2-procentsmålet talar för ett tidigare avslut på Federal Reserves stimulanser.

"Om de makroekonomiska förhållandena fortsätter att förbättras i nuvarande takt, kan normaliseringsprocessen behöva påbörjas snarare förr än senare", sade Fed-chefen i ett tal i Kentucky.

I sitt anförande inför representanthuset på onsdagen upprepade Fed-chefen Janet Yellen att Federal Reserve måste fortsätta med sina penningpolitiska stimulanser eftersom en stor mängd lediga resurser kvarstår på arbetsmarknaden och inflationen fortfarande är under Feds mål. Hon upprepade dessutom sin ambition om att hålla styrräntan låg "under en längre period" efter dess att stödköpen på obligationsmarknaden upphört.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 101:34 mot yenen, ned från 101:55 på torsdagseftermiddagen, samtidigt har euron hämtat tillbaka en försvagning mot dollarn under natten och handlas kring till 1:352 mot dollarn (1:353). Yenen snuddar vi femmånadershögsta mot euron.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?