ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Därför trycker de på säljknappen

Veckans insiderkrönika handlar om kursraketerna med tvetydiga förklaringar efter senaste tidens insiderförsäljningar.

Du har hört dem förut. Vissa är bra och trovärdiga, andra efterhandskonstruktioner eller rent ljug. Det jag tänker på är förklaringarna från insynspersoner till sina aktieförsäljningar.

Det är svårt att bedöma äktheten i förklaringarna. Men vem behöver egentligen klä det i ord som agerandet så tydligt avslöjar? För när de säljer, glöm för allt smör i Småland inte varför de säljer – de ser bättre alternativ än aktien. Sen om det gäller husköp eller avbetalning på lån spelar generellt en liten roll såvida det inte gäller en skilsmässa. Då tvingas en försäljning fram.

När du väljer att gå emot dessa säljsignaler bör du ställa dig frågan: vad vet jag som inte insynspersonen vet eller tar hänsyn till som gör att min analys är mer korrekt?

Många undviker denna fråga, särskilt i kursraketer. När det gäller bolag med en ny teknik eller förhoppning om en godkänd medicin kan aktieplaceringen närma sig religion och då kan de flesta investerare svälja alla förklaringar i boken med hull och hår.

Ett par bolag har den senaste tiden uppvisat dessa kännetecken. Jag tänker på kursraketer som drönarbolaget Cyb Aero och plastkomponentbolaget Nexam Chemical.

Cyb Aero-aktien har klättrat med omkring 150 procent i år efter ett flertal order som ger en försmak om bolagets tillväxtmöjligheter. Men den 9 juli sålde vd Mikael Hult 200.000 aktier. Förklaringen till försäljningen var avbetalning på lån i samband med husbygge. Pressmeddelandet nådde marknaden först den 11 juli. Marknadens reaktion på försäljningen var försiktig.

Nexam Chemical-aktien har också varit en kursraket i år med en uppgång på 176 procent. Här sålde grundare och styrelsen 6 procent av bolagets aktier till institutionella investerare motsvarande omkring 25 procent av deras tidigare ägande. Här var motiveringen att försäljningen skedde till institutionella investerare som ”ett steg inför listbyte” för att bredda ägandet. Den förklaringen förvånar mig eftersom över 70 procent av aktierna redan före försäljningen fanns hos andra än hos ledningen.

Båda bolagen är mycket intressanta och jag gläds alltid med de entreprenörer som kan kapitalisera på hårt arbete. Om bolagen når den framgång som man hoppas kommer dessa aktier vara fina köp även idag. Men till de som varit med på de stora kursuppgångarna i dessa aktier rekommenderar jag att följa insynspersonerna och ta hem en del eller hela vinsten. Till övriga vill jag råda till försiktighet, såvida du inte köper förklaringen som insynspersonerna ger.

I övrigt har det varit mycket tunn insynshandel under den senaste veckan och få positiva signaler att agera på.

För sex månader sedan köptipsade jag om Ortivus som levererar mobilsystem för akutsjukvård. Det har dessvärre varit ett av mina sämsta köptips hittills och aktien har sedan dess sjunkit med 15 procent att jämföra med en uppgång på 7 procent för Stockholmsbörsen. Sedan dess har dock styrelseledamoten Peter Edwall köpt ytterligare 102.264 aktier via bolag vilket får ses som en positiv signal.

Så här i semestertider kan det vara bra att se över portföljen och fatta nödvändiga och genomarbetade beslut.

Jag vill likna placeringar med vänskap. Ibland blir man ovänner. Den sanna vänskapen stärks av motgången. Är den inte sann får man hitta nya vänskaper. Investeringar som har gått snett kan vi utvärdera på samma sätt. Om de inte håller måttet behöver du rensa ut dem och ersätta dem med andra aktier. Men det kan ju också vara så att du står fast vid din ursprungliga analys vid en översyn. Då kanske du ökar din investering ytterligare.

När insynspersoner säljer ser de bättre alternativ än den egna aktien. Glöm inte det.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till