1515

Räntor och valutor: Yenen starkt fram<br />

De amerikanska och europeiska långräntorna sjönk på torsdagen i ett allmänt svagt riskklimat. På valutamarknaden var det i huvudsak yenen som stärktes, både mot euron och mot dollarn.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noterades vid den svenska stängningen 4 punkter lägre till 2,51 procent, medan tvåårsräntan var oförändrad på 0,48 procent.

I en annars relativt lugn agenda kom en del ekonomisk statistik från USA, som överraskade både på uppsidan och på nedsidan.

Bland annat sjönk nyanmälda arbetslösa förra veckan till 302.000 från 305.000 föregående vecka. Här räknade analytikerna i Bloomberg News analytikerenkät med en mindre uppgång till 310.000. Utfallet innebar också att fyraveckorssnittet sjönk till 309.000, vilket var den lägsta nivån sedan juni 2007.

Enligt RDQ Economics gör Fed-chefen Janet Yellen en alltför dyster bedömning vad gäller storleken på de lediga resurserna på arbetsmarknaden och de tror att Fed kommer att tvingas höja räntorna tidigare än den nuvarande indikerade guidningen. I stället tror RDQ Economics att Fed kommer att genomföra första räntehöjningen i mars 2015.

Philadelphia Feds index visade samtidigt på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i juli jämfört med juni. Indexet steg till 23,7 från 17,8 föregående månad, vilket var bättra än väntade 16,0.

Bland delindexen noterades de största ökningarna inom index för nya order, till 34,2 från 16,8, samt för leveranser, till 34,2 från 15,5.

Vidare visade bostadsbyggandet en kraftig nedgång i juni, vilket var långt ifrån vad analytikerna hade räknat med. Bostadsbyggandet sjönk med 9,3 procent till en årstakt på 893.000 bostäder. Analytikerna hade däremot räknat med en uppgång om 1,9 procent till 1.020.000 bostäder. Även byggloven utvecklades sämre än väntat.

Ändå pekade RDQ Economics för att bostadsstatistiken är för volatil månad till månad för att kunna dra stora slutsatser kring utvecklingen.

"Vi vill inte läsa för mycket in i nedgång i bostadsbyggandet eftersom husbyggarsentimentet har stigit rejält och nedgången i byggandet endast var isolerat till södern. Enligt oss kommer nedgången i juni visa sig vara tillfällig, även om vi inte tror på att bostadsmarknaden kommer att vara någon stor drivkraft för den ekonomiska tillväxten", skrev RDQ Economics.

I Europa enades EU-ledarna vid toppmötet i Bryssel på onsdagskvällen att intensifiera sanktionerna mot Ryssland.

Sanktionerna riktas främst mot ryska företag som ger materiellt eller finansiellt stöd till att undergräva Ukrainas suveränitet.

Även USA har för avsikt att öka sina sanktioner mot Ryssland efter de fortsatta oroligheterna i Ukraina.

"Vi förväntar oss att det ryska ledarskapet än en gång kommer se att aktionerna i Ukraina får konsekvenser, inkluderat en försvagad rysk ekonomi och ökad diplomatisk isolering", sade den amerikanska presidenten Barack Obama, medan Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev svarade med att kalla sanktionerna "onda".

I euroområdet bekräftade definitiv statistik över KPI i juni den preliminära rapporteringen. KPI-inflationen uppgick till 0,5 procent i juni, medan kärninflationen noterades till 0,8 procent.

Här sjönk den tyska tioårsräntan med 3 punkter till 1,17 procent, medan den svenska motsvarigheten sjönk 4 punkter till 1,68 procent.

På valutamarknaden är euron i stort sett oförändrad på 1:353 mot dollarn. Yenen har samtidigt stärkts till 137:35 mot euron från 137:65 vid svensk stängning på onsdagen.

"Det verkar som att marknaden har rört sig in i den lite mer riskaversiva fasen. Om du tittar på euro-yen har vi brutit en del ganska starka trender högre", sade Peter Kinsella, valutastrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Kronan stärktes samtidigt 2 öre till 6:82 mot dollarn, medan den stärktes 3 öre till 9:23 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?