Annons

Räntor och valutor: Kronan stärkt

Amerikansk tioårig statspappersränta har successivt tickat nedåt sedan svensk stängning på onsdagen. På valutamarknaden är kronan något starkare mot såväl euro som dollar. Fed publicerade Beige Book på onsdagskvällen.

"Beige Book indikerar att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att förbättras efter den väderrelaterade stiltjen under det första kvartalet. Detta ska ge policymakare ytterligare förtroende om att nedgången i det första kvartalets BNP var en avvikelse och att den underliggande ekonomiska tillväxten fortsätter att vara mycket positiv", skriver Deutsche Bank i en analys.

Den tioåriga statspappersräntan i USA noteras tidigt på onsdagsmorgonen 3 punkter ned till 2,52 procent, jämfört med nivån vid stängning av svensk räntemarknad på onsdagen. Tvåårsräntan ligger kvar på 0,48 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport (Beige Book) visade att den ekonomiska tillväxten i USA var blygsam till måttlig i juni. Alla de 12 undersökta distrikten rapporterade starkare privatkonsumtion och tillväxt i tillverkningsindustrin, medan en tredjedel uttryckte "robusta och väldigt starka" nivåer av fordonsförsäljning.

Beträffande arbetsmarknaden uppmätte alla regioner "lätt till måttlig sysselsättningstillväxt", enligt rapporten, samtidigt som flera upplevde "viss svårighet att hitta anställda för kvalificerade positioner". Lönetrycket var "fortsatt blygsamt" i de flesta distrikt.

Rapporterna från fastighetsmarknaden varierade. Många distrikt uppmätte stigande huspriser tillsammans med "blandad" efterfrågan. Kommersiellt byggande stärktes överlag över USA på grund av högre efterfrågan och låga vakansgrader.

Den högre aktiviteten inom den kommersiella fastighetssektorn styrker återstudsen i stämningsläget bland husbyggare, konstaterar Deutsche Bank.

På onsdagseftermiddagen visade NAHB:s index över förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen att stämningsläget förbättrades i juli. Indexet uppgick till 53, jämfört med 49 i juni. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

NAHB-ordföranden Kevin Kelly sade i en kommentar att det är första gången sedan i januari i år som index legat över 50 och det är en viktig signal om att förtroendet stärks.

"När sysselsättningen ökar och de med jobb känner sig säkrare om sin egen ekonomiska situation är de mer benägna att känna sig bekväma med att köpa ett boende", sade han.

På torsdagseftermiddagen väntar USA-data i form av bostadsbyggandet i juni som väntas visa en uppgång efter maj månads nedåttick, antalet nyanmälda arbetslösa tros ha ökat något under den förra veckan medan Philadelphia Fed-index väntas ha expanderat för femte raka månaden.

På valutamarknaden är dollarn i stort oförändrad mot euron sedan onsdagseftermiddagen kring 1:353, mot yenen har dollarn tappat till 101:5 från 101:7. Kronan har stärkts 2 ören mot euron till 9:24 samt 1 öre mot dollarn till 6:83.

Torsdagens europeiska statistikagenda är skral även om byggproduktionsdata samt definitiv KPI-statistik för juni väntas från euroområdet klockan 11.

EU:s ledare misslyckades på onsdagskvällen att utse en ny hög utrikespolitisk representant efter Catherine Ashton. Ett nytt toppmöte ska hållas lördagen den 30 augusti då EU-ledarna vill enas om ett paket där också ordförandeposterna för Europeiska rådet och eurogruppen ingår. EU-toppmötet beslöt vidare att utöka sanktionerna mot Ryssland eftersom landet inte har uppfyllt de villkor som ställdes vid toppmötet den 27 juni.

Även USA har för avsikt att öka sina sanktioner mot Ryssland efter de fortsatta oroligheterna i Ukraina.

"Vi förväntar oss att det ryska ledarskapet än en gång kommer se att aktionerna i Ukraina får konsekvenser, inkluderat en försvagad rysk ekonomi och ökad diplomatisk isolering", sade den amerikanska presidenten Barack Obama i en kommentar.

Den ryska presidenten Vladimir Putin anser att utökade sanktioner skulle föra relationerna mellan USA och Ryssland till en "död ände".

torsdag 6.15 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:8269 (6:8393) EUR/USD 1:3527 (1:3534)

EUR/SEK 9:2351 (9:2565) USD/JPY 101:50 (101:70)

Jp obl 2 0,06 (0,06) Jp obl 10 0,54 (0,55)

Ty obl 2 0,02 (0,02) Ty obl 10 1,19 (1,20)

US obl 2 0,48 (0,48) US obl 10 2,52 (2,55)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?