1515

Räntor och valutor: Kronan stärkt

Amerikansk tioårig statspappersränta har successivt tickat nedåt sedan svensk stängning på onsdagen. På valutamarknaden är kronan något starkare mot såväl euro som dollar. Fed publicerade Beige Book på onsdagskvällen.

"Beige Book indikerar att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att förbättras efter den väderrelaterade stiltjen under det första kvartalet. Detta ska ge policymakare ytterligare förtroende om att nedgången i det första kvartalets BNP var en avvikelse och att den underliggande ekonomiska tillväxten fortsätter att vara mycket positiv", skriver Deutsche Bank i en analys.

Den tioåriga statspappersräntan i USA noteras tidigt på onsdagsmorgonen 3 punkter ned till 2,52 procent, jämfört med nivån vid stängning av svensk räntemarknad på onsdagen. Tvåårsräntan ligger kvar på 0,48 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport (Beige Book) visade att den ekonomiska tillväxten i USA var blygsam till måttlig i juni. Alla de 12 undersökta distrikten rapporterade starkare privatkonsumtion och tillväxt i tillverkningsindustrin, medan en tredjedel uttryckte "robusta och väldigt starka" nivåer av fordonsförsäljning.

Beträffande arbetsmarknaden uppmätte alla regioner "lätt till måttlig sysselsättningstillväxt", enligt rapporten, samtidigt som flera upplevde "viss svårighet att hitta anställda för kvalificerade positioner". Lönetrycket var "fortsatt blygsamt" i de flesta distrikt.

Rapporterna från fastighetsmarknaden varierade. Många distrikt uppmätte stigande huspriser tillsammans med "blandad" efterfrågan. Kommersiellt byggande stärktes överlag över USA på grund av högre efterfrågan och låga vakansgrader.

Den högre aktiviteten inom den kommersiella fastighetssektorn styrker återstudsen i stämningsläget bland husbyggare, konstaterar Deutsche Bank.

På onsdagseftermiddagen visade NAHB:s index över förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen att stämningsläget förbättrades i juli. Indexet uppgick till 53, jämfört med 49 i juni. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

NAHB-ordföranden Kevin Kelly sade i en kommentar att det är första gången sedan i januari i år som index legat över 50 och det är en viktig signal om att förtroendet stärks.

"När sysselsättningen ökar och de med jobb känner sig säkrare om sin egen ekonomiska situation är de mer benägna att känna sig bekväma med att köpa ett boende", sade han.

På torsdagseftermiddagen väntar USA-data i form av bostadsbyggandet i juni som väntas visa en uppgång efter maj månads nedåttick, antalet nyanmälda arbetslösa tros ha ökat något under den förra veckan medan Philadelphia Fed-index väntas ha expanderat för femte raka månaden.

På valutamarknaden är dollarn i stort oförändrad mot euron sedan onsdagseftermiddagen kring 1:353, mot yenen har dollarn tappat till 101:5 från 101:7. Kronan har stärkts 2 ören mot euron till 9:24 samt 1 öre mot dollarn till 6:83.

Torsdagens europeiska statistikagenda är skral även om byggproduktionsdata samt definitiv KPI-statistik för juni väntas från euroområdet klockan 11.

EU:s ledare misslyckades på onsdagskvällen att utse en ny hög utrikespolitisk representant efter Catherine Ashton. Ett nytt toppmöte ska hållas lördagen den 30 augusti då EU-ledarna vill enas om ett paket där också ordförandeposterna för Europeiska rådet och eurogruppen ingår. EU-toppmötet beslöt vidare att utöka sanktionerna mot Ryssland eftersom landet inte har uppfyllt de villkor som ställdes vid toppmötet den 27 juni.

Även USA har för avsikt att öka sina sanktioner mot Ryssland efter de fortsatta oroligheterna i Ukraina.

"Vi förväntar oss att det ryska ledarskapet än en gång kommer se att aktionerna i Ukraina får konsekvenser, inkluderat en försvagad rysk ekonomi och ökad diplomatisk isolering", sade den amerikanska presidenten Barack Obama i en kommentar.

Den ryska presidenten Vladimir Putin anser att utökade sanktioner skulle föra relationerna mellan USA och Ryssland till en "död ände".

torsdag 6.15 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:8269 (6:8393) EUR/USD 1:3527 (1:3534)

EUR/SEK 9:2351 (9:2565) USD/JPY 101:50 (101:70)

Jp obl 2 0,06 (0,06) Jp obl 10 0,54 (0,55)

Ty obl 2 0,02 (0,02) Ty obl 10 1,19 (1,20)

US obl 2 0,48 (0,48) US obl 10 2,52 (2,55)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?