1515

New York inledde under nollan<br />

Handeln på de amerikanska börserna inleddes strax under nollstrecket på torsdagen, efter att onsdagens uppgång fört upp Dow Jones till den högsta stängningen hittills för indexet.

Utökade sanktioner mot Ryssland från både USA och Europa oroade marknaderna, samtidigt som amerikansk husdata inkom under förväntan. Övertygande arbetsmarknadsstatistik och ett oväntat starkt näringslivsindex från Philadelphia Fed bidrog dock till att mildra det negativa marknadssentimentet.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.50 på den oförändrade nivån 17.138, där hälsobolag gick starkt överlag och verkstadssektorn i motsatt riktning. Det bredare S&P 500 letade sig 0,1 procent lägre, till 1.980, medan tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 4.419.

Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York-börsen och 530 miljoner på Nasdaq.

Dow Jones steg till en ny rekordstängning på onsdagen. Det var den 15:e gången detta år som indexet stängde på en ny högstanivå.

"Marknaderna har gått väldigt starkt, men det är några faktorer denna morgon som fått den optimistiska att ta lite pengar från bordet. Vi har fått lite av en påminnelse om situationen kring Ryssland, vilket kan vara problematiskt för marknaderna, och dessutom var bostadsbyggandets svagt", kommenterade Joe Bell, aktieanalytiker vid Schaeffer Investment Research, för Bloomberg News i en intervju.

Bostadsbyggandet i USA sjönk oväntat med 9,3 procent i juni, enligt onsdagens data, där förhandsprognoserna pekat på en uppgång om 1,9 procent. Dessutom reviderades majsiffran ned.

Vidare på makronivå beslutade EU att utöka sina sanktioner mot Ryssland, samtidigt som Barack Obama meddelade att USA står i begrepp att göra detsamma.

På den amerikanska statistikfronten gavs däremot mer ljusa signaler från arbetsmarknaden och Philadelphia Feds månatliga näringslivsindex. Antalet nyanmälda arbetslösa oväntat under förra veckan, enligt arbetsmarknadsdepartementets veckovisa data, samtidigt som den ekonomiska aktiviteten i Philadelphia ökat mot förmodan under juli.

I rapportflödet var Morgan Stanley på torsdagen näst ut bland de amerikanska storbankerna att slå upp räkenskapsböckerna. Liksom för flera av sektorskollegorna redovisades ett högre resultat, och bättre intäkter än marknaden väntat sig. Aktien rörde sig 0,7 procent högre.

Lika bra gick det inte för minneskorstillverkaren Sandisks aktie, som sjönk 11 procent efter att prognoserna för det tredje kvartalet inte lyckades övertyga marknaden.

Microsoft meddelade på torsdagen att 18.000 tjänster kommer att försvinna under detta år och nästa, motsvarande kring 14 procent av arbetsstyrkan. En majoritet av tjänsterna försvinner som en konsekvens av att den från Nokia köpta verksamheten Devices & Services ska bantas. Nyheten togs emot väl av investerarkollektivet, som handlade upp aktien 1,4 procent.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga statsobligationen ned 2 punkter till 2,50 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?