1515

Bankerna sänkte börsen<br />

Stockholmsbörsen tappade mark på torsdagen, där rapporterande storbolag satte färg på handeln. Bland annat sjönk Sandvik, i kontrast mot Atlas Copco som fortsatte framåt efter onsdagens fina kvartalssiffror.

Nedgången förstärktes under sluttampen av handeln efter att Interfax rapporterat att ett passagerarflygplan med 295 personer ombord skjutits ner över östra Ukraina.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,2 procent till indexnivån 1.376. Aktier till ett värde av 13,1 miljarder kronor omsattes.

På börsfronten dämpades nedgångarna i OMXS30 av mediebolaget MTG, vars rapport toppade analytikernas förväntningar på samtliga punkter. Vd Jørgen Madsen Lindemann konstaterade att segmentet online bidrog till att bolagets omsättning lyckades växa trots sjunkande tv-tittande.

Även Ericsson, som kvartalsrapporterar på fredagen, agerade motvikt i OMXS30 med en klättring på 1,5 procent.

Bland storbankerna backade både Handelsbanken och Nordea efter delårsrapporterna, vilka i båda fallen var av blandad karaktär. Rörelseresultaten överträffade förväntningarna enligt SME Direkt, men räntenettona var lägre. Nordea sjönk 3,4 procent medan Handelsbanken raderade ut 1,2 procent.

Sandviks rapport inkom en som en besvikelse längs hela linjen, och bolaget signalerade att gruvsektorn fortsatt är ett orosmoment för affärsområdet Machining Solutions. Sandvik sjönk 4,1 procent, samtidigt som Atlas Copcos aktier stärktes ytterligare 1,6-2,0 procent efter onsdagens rapport.

"Att Atlas gick så bra var ju delvis en funktion av en bra rapport, åtminstone som helhet, men även av att det verkar bli ljusare tider redan under det tredje kvartalet, både för bolagets lönsamhet och efterfrågan. I Sandviks fall däremot verkar det inte bli något sekventiellt lyft", sade Handelsbankens analytiker Peder Frölén till Nyhetsbyrån Direkt.

Verkstadskollegan Alfa Laval backade 3,4 procent. Försäljning och orderingång överraskade positivt, men den justerade rörelsemarginalen var en procentenhet under SME:s prognossammanställning.

Vidare bland rapporterande bolag från OMXS30 backade Telia Sonera 2,7 procent. Omsättning och ebitda-resultat överträffade SME:s prognos, men utsikterna för organisk tillväxt sänktes av teleoperatören.

Utanför OMXS30 sjönk fettillverkaren AAK 3,3 procent. Ukraina och svag utveckling för barnmat tyngde i andra kvartalet, uppgav bolagets vd.

Bland rapporterande Mid Cap-bolag stärktes B&B Tools 5,5 procent efter stigande resultat och omsättning.

Telekomunderleverantören Transmodes nettoresultat halverades från andra kvartalet i fjol, och aktien stängde 8,1 procent lägre.

Eniro backade ytterligare 8,3 procent, och har därmed rasat nästan 30 procent i spåren av onsdagens svaga rapport.

Inom OMX Small Cap rusade vägmarkeringsbolaget Geveko 39 procent, efter klart stigande resultat.

På makrofronten redovisades en inflationstakt på 0,5 procent i juni för euroområdet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Byggproduktionen i euroområdet sjönk 1,5 procent i maj jämfört med månaden före, men steg 3,5 procent jämfört med i maj 2013.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?