1515

Räntor och valutor: Kronan lite starkare<br />

Svenska räntor steg först någon punkt för att sedan snabbt sjunka tillbaka igen, medan kronan initialt stärktes något öre mot såväl dollar som euro efter att Riksbanken publicerat sitt protokoll från räntemötet i början av juli då räntan oväntat sänktes med 50 punkter.

Vid lunchtid är den svenska tvåårsräntan oförändrad på 0,30 procent, medan den tioåriga är stabil på 1,73 procent.

Den tyska tioårsräntan är samtidigt upp 1 punkt till 1,20 procent från svensk stängning på tisdagen.

Riksbanken beslutade vid sitt räntemöte den 2 juli (beskedet meddelades den 3 juli) att sänka reporäntan med 50 punkter till 0,25 procent. Analytiker hade räknat med en sänkning med 25 punkter, enligt SME Direkts enkät. Dessutom reviderades räntebanan ned rejält så att den nu indikerar en 30-procentig sannolikhet för en ytterligare sänkning med 10 punkter och en första räntehöjning under fjärde kvartalet nästa år.

Uppseendeväckande var också att Riksbankschef Stefan Ingves och förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnik endast ville se en mindre sänkning med 25 punkter och därmed blev nedröstade.

Riksbankschef Stefan Ingves sammanfattade räntemötets diskussion, enligt protokollet, med att direktionen var enig om den bild av den ekonomiska utvecklingen och inflationsutsikterna som beskrevs i utkastet till den penningpolitiska rapporten.

Stefan Ingves konstaterade att direktionen även var enig om att det nu behövs en ännu mer expansiv penningpolitik mot bakgrund av att inflationen har blivit lägre än väntat, att inflationstrycket bedöms bli lägre och att prognosen för internationella styrräntor är nedreviderad. Med den förda penningpolitiken bedöms KPIF-inflationen stiga mot slutet av året och nå 2 procent i början av 2016.

"Syftet med den kraftiga sänkningen av reporäntan och revideringen av reporäntebanan är att sända en tydlig signal om att en stigande inflation nu är den viktigaste uppgiften för penningpolitiken", sammanfattade Stefan Ingves.

Vice Riksbankschef Per Jansson uppgav att eftersom inflationsutfallen innan Riksbankens möte i juli tvingat centralbanken att revidera ned sina inflationsprognoser valde han att rösta för en sänkning. Men det fanns argument för att nöja sig med en sänkning med 25 punkter, även om argumenten för en sänkning med 50 punkter vägde tyngre.

Det fanns framförallt två tunga argument bakom hans val att rösta för en sänkning med 0,50 procentenheter, det ena var att inflationen fortsatt att överraska på nedsidan och det andra hängde samman med inflationsmålets roll som nominellt ankare.

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley framhöll att det var ett svårt beslut att sänka reporäntan med 50 punkter.

"I vågskålarna ligger dels risken för fortsatta överraskningar i form av lägre inflation, dels riskerna förknippade med hushållens växande skuldsättning som en låg ränta för med sig. Den stora sänkningen kommer att uppfattas av de flesta som en överraskning", sade Cecilia Skingsley.

Hon sade samtidigt at det framöver finns tydliga förutsättningar för en stigande inflation och ett centralt bidrag är successivt stigande efterfrågan i omvärlden och i Sverige. Dessutom är behovet att höja priserna tydligt eftersom enhetsarbetskostnaderna för näringslivet har legat runt 2 procent de senaste åren och att andelen företag som planerar att höja sina priser ökar därför är naturligt.

Analytiker konstaterade att protokollet inte tillförde så mycket ny information beträffande skälen till räntebeslutet.

"Protokollet bröt inte av bilden från den Penningpolitiska rapporten. Skälen i rapporten, med det lägre inflationstrycket, präglade diskussionen och vikten att få upp inflationen inom en rimlig tid", säger Nordeas räntechefanalytiker Mats Hydén i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Han lyfter fram att det i diskussionen framkommer att 0,25 procent inte ska ses som ett golv och att det går att sänka räntan ytterligare vilket även räntebanan indikerar.

Olle Holmgren på SEB tycker att protokollet bekräftar att inflation och inflationsförväntningar nu är huvudfokus för penningpolitiken och att flera ledamöter uttrycker oro över de många nedsidesöverraskningar för KPI.

"På marginalen är protokollet till och med mer duvaktigt än väntat med en direktion som tydligt slår fast att dörren inte är stängd för en ännu lägre reporänta på kort sikt och att det finns utrymme för inflationen att överraska på uppsidan utan en policyreaktion", skriver Olle Holmgren i ett kundbrev.

Han tycker det är intressant att Riksbankschef Stefan Ingves ansåg att reporäntan skulle ligga stilla på 0,50 procent till början av 2016 och att han räknar med att Riksbanken ska höja senare än BOE och Fed. Stefan Ingves säger också att han inte utesluter en sänkning till nära noll om utvecklingen avviker från förväntningarna.

Under förmiddagen publicerades också brittisk arbetsmarknadsstatistik. Den visade att arbetslösheten mars-maj sjönk till väntade 6,5 procent, vilket var den lägsta nivån på 5,5 år samtidigt som antalet människor i arbete steg till rekordhöga 30,6 miljoner.

Antalet arbetslösa sjönk med 36.300 personer i juni, vilket var en större nedgång än väntade -27.000, medan löneökningarna för perioden mars-maj uppgick till 0,3 procent, lägre än väntade +0,l5 procent.

"Detta är antagligen den viktigaste månadsstatistiken vi får i Storbritannien. Den breda variationen av indikatorer ger olika perspektiv om marginalen för ledig kapacitet. När marginalen för ledig kapacitet utvecklas så utvecklas också tiden för när det är lämpligt att börja dra tillbaka stimulanser", sade Philip Rush, ekonomin vid Nomura International i London inför statistiken.

USA-räntorna pekar svagt ned i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan stabil på 2,54 procent.

I eftermiddag publiceras amerikansk PPI och NAHB husmarknadsindex, och på kvällen kommer Feds regionala rapport Beige Book om den ekonomiska aktiviteten.

"Privatkonsumtionen bör stiga i alla (tolv) distrikt, men det kommer också bli intressant att se huruvida aktiviteten på husmarknaden kommer att uppgraderas. I de flesta senaste rapporterna var det blandat. Oavsett kommer huspriserna att fortsätta stiga runt om i landet", skriver SEB.

Vidare ska Fed-chefen Janet Yellen hålla tal i representanthuset klockan 16, efter att ha talat i senaten på tisdagen. Hon väntas dock inte komma med någon ny information efter gårdagens tal.

På valutamarknaden har euron fortsatt att tappa mot dollarn och handlas vid lunchtid kring 1:354 jämfört med 1:360 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn har samtidigt stärkts mot yenen till 101:7 från 101:5.

Kronan stärktes mot både dollar och euro efter protokollet. Jämfört med svensk stängning i går har den dock försvagats med knappt 3 öre till 6:83 mot dollarn och stärkts med 1 öre till 9:24 mot euron.

onsdag kl 11.50 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 6:8285 (6:8009) Statsobl 2y 0,30 (0,30)
EUR/SEK 9:2438 (9:2516) Statsobl 10y 1,73 (1,73)
EUR/USD 1:3537 (1:3604) Räntegap/ty 53 (54)
US obl 10y 2,53 (2,54) Tysk obl 10y 1,20 (1,19)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?