1515

Räntor &amp; valutor: Euron tappar mot dollarn<br />

De europeiska marknadsräntorna visar små förändringar i inledningen på onsdagen. På valutamarknaden har euron tappat mot dollarn, samtidigt som kronan visar små rörelser inför publiceringen av Riksbanksprotokollet.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 1 punkt till 1,20 procent vid klockan 9.00, medan den svenska motsvarigheten är oförändrad på 1,73 procent.

I Kina rapporterades under morgonen att BNP-tillväxten accelererade något under det andra kvartalet till +7,5 procent i årstakt. Det var över förväntningarna som pekade mot en tillväxt om 7,4 procent. I kvartalstakt steg BNP med 2,0 procent, väntat här var +1,8 procent.

Även industriproduktionsdata visade en bättre utveckling än väntat, medan detaljhandeln överraskade något på nedsidan.

"Marknadsreaktionen blev lugn trots att Kinas tillväxt överraskade något på uppsidan. Marknaden har på sistone tagit till sig regeringens kommentarer om att tillväxten för 2014 väntas nå 7,5-procentsmålet. Därtill har framåtblickande indikatorer och viss hårddata som kommit senaste månaden pekat mot en stabilisering och viss återhämtning i ekonomin", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Onsdagen blir högintressant för de svenska marknaderna eftersom Riksbanken publicerar protokollet från mötet den 2 juli, då Riksbanken oväntat valde att sänka räntan med 50 punkter.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytiker med att räntan skulle sänkas med 25 punkter, men endast två ledamöter argumenterade för en sådan sänkning: Riksbankschef Stefan Ingves och förste vice-chefen Kerstin af Jochnick.

"Den nya reporänteprognosen från Riksbanken innebär ju att man flaggar en viss sannolikhet för ytterligare sänkning något av de kommande kvartalen. Vårt intresse riktas framför allt mot att få detta bekräftat i ledamöternas kommentarer. Vi har dock ingen anledning att tro något annat än att både Jansson och Skingsley - det vill säga de två som 'bytte sida', kommer att signalera att riskerna fortfarande ligger åt det hållet", skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Ute i Europa kommer arbetslöshetsdata från Storbritannien. Antalet arbetslösa väntas ha sjunkit med 27.000 personer i juni, och arbetslösheten enligt ILO-standard väntas ha uppgått till 6,5 procent under tremånadersperioden till och med maj.

Från USA kommer PPI och NAHB husmarknadsindex under eftermiddagen, och på kvällen kommer Feds regionala rapport Beige Book om den ekonomiska aktiviteten.

"Privatkonsumtionen bör stiga i alla (tolv) distrikt, men det kommer också bli intressant att se huruvida aktiviteten på husmarknaden kommer att uppgraderas. I de flesta senaste rapporterna var det blandat. Oavsett kommer huspriserna att fortsätta stiga runt om i landet", skriver SEB.

Vidare ska Fed-chefen Janet Yellen hålla tal i representanthuset klockan 16, efter att ha talat i senaten på tisdagen. Hon väntas dock inte komma med någon ny information efter gårdagens tal.

På valutamarknaden har euron försvagats till 1:356 mot dollarn från 1:360 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn har mot yenen stärkts till 101:66 från 101:53.

"Under 101 finns det rena kommersiella order från (japanska) importörer, men uppsidan är fortfarande begränsad. Folk väntar bara på nästa triggerhändelse", sade Kaneo Ogino vid Global-info till Reuters.

Kronan har i sin tur försvagats med 3 öre till 6:83 mot dollarn medan den har försvagats 1 öre till 9:26 mot euron.

onsdag kl 09:00 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 6:8302 (6:8009) Statsobl 2y 0,30 (0,30)
EUR/SEK 9:2620 (9:2516) Statsobl 10y 1,73 (1,73)
EUR/USD 1:3561 (1:3604) Räntegap/ty 53 (54)
US obl 10y 2,53 (2,54) Tysk obl 10y 1,20 (1,19)Innehåll från NTEXAnnons

Flexibilitet och lyhörd personal är nyckeln till transportföretagets framgångssaga

NTEX är med sina drygt  2,5 miljarder i omsättning och 600 anställda en av de största privata transport- och logistikaktörerna i Sverige med hela världen som sitt arbetsområde. Överst: Grundare och vd Thomas Ström och försäljningschef Tobias Rindevall.
NTEX är med sina drygt 2,5 miljarder i omsättning och 600 anställda en av de största privata transport- och logistikaktörerna i Sverige med hela världen som sitt arbetsområde. Överst: Grundare och vd Thomas Ström och försäljningschef Tobias Rindevall.

För 18 år sedan startade Thomas Ström transport- och logistikföretaget NTEX.

Efter att mer eller mindre fötts in i denna bransch hade han identifierat ett behov som saknades på marknaden: en aktör som anpassar transporterna efter kunden och inte tvärtom. 

– Vår filosofi har alltid varit att vi ska göra det där lilla extra för våra kunder, att NTEX gör det lite bättre, berättar grundaren och vd:n Thomas Ström.

I dag är NTEX med sina drygt 2,5 miljarder i omsättning och 600 anställda en av de största privata transport- och logistikaktörerna i Sverige med hela världen som sitt arbetsområde. Företaget har i dag kontor i tio länder i Europa och har tack vare det helhetstäckning för alla typer av uppdrag över hela kontinentens nationer. Majoriteten av godset fraktas med bolagets egna över 1 000 trailers. En stor del transporteras också med tåg, flyg och fraktfartyg till och från världens alla hörn. Det kunderna uppskattar är bolagets förmåga att ha en helhetssyn över vad som behöver göras och snabbt lämna förslag på hur det ska genomföras.  

En stor del av det gods som NTEX fraktar är bidragande till att svensk handel fungerar, att det fylls på med varor i butikernas hyllor och i e-handelsföretagens lager. Faktum är att alla delar av samhället kräver fungerande transporter. Men det skapar utmaningar att möta de allt större kraven. Ett aktuellt exempel är pandemins positiva påverkan på e-handeln, som i sin tur ställer högre krav på transporterna.

NTEX erbjuder helhetslösningar

Tack var sin ursprungliga filosofi har NTEX som transportföretag på senare tid tagit sina tjänster ytterligare ett steg. Numera erbjuder man inte enbart transport, utan även helhetslösningar där man tar ansvar för hela kedjan, allt från lagerhållning till distribution.

– I dag fraktas fler produkter än någonsin över hela världen och därför är det viktigt att man som företag kan anpassa sig. Det går inte att utgå ifrån att allt gods som ska transporteras passar in i en redan existerande mall, förklarar försäljningsdirektör Tobias Rindevall.

Den stora förklaringen till att NTEX haft en så stark och imponerande tillväxt är personalen och att man lyckats knyta till sig väldigt bra medarbetare på alla tänkbara positioner över hela Europa. Det medför att bolaget har en genomgående hög servicenivå och kvalitet.

– Vi försöker hela tiden vara tillgängliga och med flera av våra kunder har vi därför en daglig kontakt. På så sätt har vi koll på deras behov och kan snabbt agera, även vid akuta situationer där kunden behöver hjälp med exempelvis en komplicerad transport, säger Tobias Rindevall.

NTEX vill minska sin miljöpåverkan. Det gör man bland annat genom att använda mer klimatsmarta drivmedel. Bolagets lastbilar körs sedan ett antal år med HVO-diesel och man tittar även på alternativ som vätgas och elektrifiering. Det är också anledningen till att företaget under 2021 investerat i en av landets första ellastbilar. Lastbilen från Volvo Lastvagnar beräknas minska avgasutsläppen med närmare 20 ton per år.

Om NTEX

Ett av Sveriges största privata transport- och logistikföretag och erbjuder flexibla transporter på väg, järnväg, flyg och till sjöss.

Kundnytta: Skräddarsydda lösningar, mervärden och rådgivning samt total kontroll från bokning till leverans.
Unikitet: Engagerad och personlig service.
Omsättning: 2,5 miljarder.
Antal anställda: 600.
Huvudkontor: Göteborg.
Grundat: 2003.

www.ntex.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NTEX och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?