Annons

Räntor &amp; valutor: Euron tappar mot dollarn<br />

De europeiska marknadsräntorna visar små förändringar i inledningen på onsdagen. På valutamarknaden har euron tappat mot dollarn, samtidigt som kronan visar små rörelser inför publiceringen av Riksbanksprotokollet.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 1 punkt till 1,20 procent vid klockan 9.00, medan den svenska motsvarigheten är oförändrad på 1,73 procent.

I Kina rapporterades under morgonen att BNP-tillväxten accelererade något under det andra kvartalet till +7,5 procent i årstakt. Det var över förväntningarna som pekade mot en tillväxt om 7,4 procent. I kvartalstakt steg BNP med 2,0 procent, väntat här var +1,8 procent.

Även industriproduktionsdata visade en bättre utveckling än väntat, medan detaljhandeln överraskade något på nedsidan.

"Marknadsreaktionen blev lugn trots att Kinas tillväxt överraskade något på uppsidan. Marknaden har på sistone tagit till sig regeringens kommentarer om att tillväxten för 2014 väntas nå 7,5-procentsmålet. Därtill har framåtblickande indikatorer och viss hårddata som kommit senaste månaden pekat mot en stabilisering och viss återhämtning i ekonomin", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Onsdagen blir högintressant för de svenska marknaderna eftersom Riksbanken publicerar protokollet från mötet den 2 juli, då Riksbanken oväntat valde att sänka räntan med 50 punkter.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytiker med att räntan skulle sänkas med 25 punkter, men endast två ledamöter argumenterade för en sådan sänkning: Riksbankschef Stefan Ingves och förste vice-chefen Kerstin af Jochnick.

"Den nya reporänteprognosen från Riksbanken innebär ju att man flaggar en viss sannolikhet för ytterligare sänkning något av de kommande kvartalen. Vårt intresse riktas framför allt mot att få detta bekräftat i ledamöternas kommentarer. Vi har dock ingen anledning att tro något annat än att både Jansson och Skingsley - det vill säga de två som 'bytte sida', kommer att signalera att riskerna fortfarande ligger åt det hållet", skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Ute i Europa kommer arbetslöshetsdata från Storbritannien. Antalet arbetslösa väntas ha sjunkit med 27.000 personer i juni, och arbetslösheten enligt ILO-standard väntas ha uppgått till 6,5 procent under tremånadersperioden till och med maj.

Från USA kommer PPI och NAHB husmarknadsindex under eftermiddagen, och på kvällen kommer Feds regionala rapport Beige Book om den ekonomiska aktiviteten.

"Privatkonsumtionen bör stiga i alla (tolv) distrikt, men det kommer också bli intressant att se huruvida aktiviteten på husmarknaden kommer att uppgraderas. I de flesta senaste rapporterna var det blandat. Oavsett kommer huspriserna att fortsätta stiga runt om i landet", skriver SEB.

Vidare ska Fed-chefen Janet Yellen hålla tal i representanthuset klockan 16, efter att ha talat i senaten på tisdagen. Hon väntas dock inte komma med någon ny information efter gårdagens tal.

På valutamarknaden har euron försvagats till 1:356 mot dollarn från 1:360 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn har mot yenen stärkts till 101:66 från 101:53.

"Under 101 finns det rena kommersiella order från (japanska) importörer, men uppsidan är fortfarande begränsad. Folk väntar bara på nästa triggerhändelse", sade Kaneo Ogino vid Global-info till Reuters.

Kronan har i sin tur försvagats med 3 öre till 6:83 mot dollarn medan den har försvagats 1 öre till 9:26 mot euron.

onsdag kl 09:00 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 6:8302 (6:8009) Statsobl 2y 0,30 (0,30)
EUR/SEK 9:2620 (9:2516) Statsobl 10y 1,73 (1,73)
EUR/USD 1:3561 (1:3604) Räntegap/ty 53 (54)
US obl 10y 2,53 (2,54) Tysk obl 10y 1,20 (1,19)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?