Annons

Räntor &amp; valutor: Dollarn starkare<br />

De korta amerikanska statspappersräntorna stiger under morgonen på onsdagen, samtidigt som dollarn stärks både mot euron och mot yenen.

Den tioåriga statspappersräntan i USA noteras vid klockan 6.40 oförändrad på 2,54 procent, medan tvååringen stiger 3 punkter till 0,48 procent.

Marknaden har under natten fortsatt att smälta Fed-chefen Janet Yellens kommentarer under tisdagens utfrågning i kongressen.

Hon sade då att Federal Reserve måste fortsätta med penningpolitiska stimulanser eftersom en stor mängd lediga resurser kvarstår på arbetsmarknaden och inflationen fortfarande är under Feds mål.

Hon sade att en hög grad av penningpolitisk ackommodering fortsätter att vara lämplig. Även om ekonomin fortsätter att förbättras är inte återhämtningen ännu fullständig.

"Yellens kommentarer var duvaktiga, lite mer än vad vi hade gissat givet att hennes återspeglar de bredare åsikterna inom FOMC, som är lite mindre duvaktiga än ordföranden", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev

Ändå tycker Deutsche Bank att talet inte gav någon ny information. Om den ekonomiska tillväxten och inflationen utvecklar sig som banken räknar med kommer Janet Yellen att bli mindre duvaktig och de finansiella marknaderna kommer att svara därefter.

"Om Fed och Janet Yellen kommer att ändra retoriken är det mer sannolikt att det händer vid FOMC-mötet den 16-17 september, eftersom det är nästa gången som Fed uppdaterar sina prognoser och håller en presskonferens. Fed kommer att ha cirka två tredjedelar av den ekonomiska statistiken för det tredje kvartalet, så beslutsfattare kommer att ha en del känsla av hur ekonomin presterar och huruvida tillväxten kommer att vara över trend", skriver Deutsche Bank.

Under morgonen kom ett batteri med ekonomisk statistik från Kina. Till exempel rapporterades BNP ha stigit med 7,5 procent andra kvartalet i årstakt, medan Bloomberg News analytikerenkät pekade mot en tillväxt på 7,4 procent. Jämfört med första kvartalet steg BNP med 2,0 procent (väntat +1,8).

Den kinesiska industriproduktionen rapporterades ha stigit med 9,2 procent under juni i årstakt, vilket kan jämföras med förväntningar om en uppgång på 9,0 procent.

Försäljningen i detaljhandeln steg under samma period med 12,4 procent, att jämföra med förväntningar om en uppgång med 12,5 procent.

"Dagens BNP bekräftade Kinas ekonomiska återhämtning efter att regeringen kablat ut riktade åtgärder. Yuanen kommer att apprecieras igen under andra halvan av året och nå 6:07 vid slutet av 2014", sade Nathan Chow, ekonom vid DBS Group Holdings, till Bloomberg News.

Sheng Laitun, talesman för NSB uppgav i en kommentar att de tillväxtstöttande åtgärderna gradvis visar sin effekt, och påpekade att förändringarna i ekonomin visar att tillväxtåtgärderna har varit lägliga.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:356 mot euron från 1:360 vid svensk stängning på tisdagen. Mot yenen har dollarn stärkts till 101:74 från 101:53.

Janet Yellens "vittnesmål ändrar inte vår Fed-prognos, men det stöttar vår syn på att det finns en risk för att den första räntehöjningen kan ske tidigare än vår prognos för juni 2015 om arbetsmarknaden fortsätter att förbättras än kommittén räknar med", skrev Barclays i ett marknadsbrev citerat av Reuters.

Onsdagen blir högintressant för de svenska marknaderna då Riksbanken kommer publicera protokollet från mötet den 2 juli, då Riksbanken oväntat valde att sänka räntan med 50 punkter.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytiker med att räntan skulle sänkas med 25 punkter, men endast två ledamöter argumenterade för en sådan sänkning: riksbankschef Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick.

SEB pekar i ett marknadsbrev på att det kommer att bli intressant att se hur pass eniga de fyra ledamöterna är som röstade för en sänkning med 50 punkter. Har Per Jansson och Cecilia Skingsley helt bytt sida (till Martin Flodén och Kristina Ekholm)?

"Inflationen är helt klart tillbaka i fokus, finansiell stabilitet är fortfarande ett orostecken men majoriteten accepterar att det kommer att hanteras av systemriskförebyggande åtgärder. Man indikerar att fler åtgärder behövs", skriver SEB.

Ute i Europa kommer arbetslöshetsdata från Storbritannien. Antalet arbetslösa väntas ha sjunkit med 27.000 personer i juni, och arbetslösheten enligt ILO-standard väntas ha uppgått till 6,5 procent under tremånadersperioden till och med maj.

Från USA kommer PPI och NAHB husmarknadsindex under eftermiddagen, och på kvällen kommer Feds regionala rapport Beige Book om den ekonomiska aktiviteten.

"Privatkonsumtionen bör stiga i alla (tolv) distrikt, men det kommer också bli intressant att se huruvida aktiviteten på husmarknaden kommer att uppgraderas. I de flesta senaste rapporterna var det blandat. Oavsett kommer huspriserna att fortsätta stiga runt om i landet", skriver SEB.

onsdag 6.40 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 6:8191 (6:8009) EUR/USD 1:3562 (1:3604)
EUR/SEK 9:2479 (9:2516) USD/JPY 101:74 (101:53)
Jp obl 2 0,07 (0,06) Jp obl 10 0,55 (0,54)
Ty obl 2 0,02 (0,02) Ty obl 10 1,20 (1,19)
US obl 2 0,48 (0,45) US obl 10 2,54 (2,54)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?