1515

USA-börser: Veckan börjar i dur<br />

De amerikanska börserna inledde högre, lagom till att en hektisk rapportvecka tar fart. Geopolitiska oroshärdar och portugisiska banker står vid öppning i skuggan av Citigroup och affärer i läkemedelsbranschen när måndagen öppnar uppåt på bred front.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.11 upp med 0,7 procent till 17.065. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 1.978 medan Nasdaq Composite ökade med 0,5 procent till 4.438.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 7 punkter till 2,53 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 3 punkter till 3,35 procent.

Det är fortsatt oroligt i Gazaremsan, där dödssiffran nu uppges närma sig 170. Det är även fortsatt oroligt i Ukraina där ryska uppgifter i helgen gjordes gällande att en person dött på den ryska gränsen av en ukrainsk granat. Det föranledde vad SEB i ett morgonbrev kallade "retoriskt fränt" svar från Ryssland. Trots uppgifterna, går nästan samtliga sektorer uppåt i New York sedan öppningen av de amerikanska börserna.

Citigroup har varit i rampljuset under dagen, efter att marknaden fått bekräftelse på att en förlikning värd 7 miljarder dollar gjorts avseende en bolånetvist. Justerat för förlikningen, rapporterar bolaget ett justerat resultat på 1,24 dollar per aktie, vilket var klart bättre än väntat.

"Resultaten kommer generellt sett in positivt här och det gör även intäkterna. Det är ett för tidigt stadium i rapportperioden att deklarera en vinst, men indikationerna ser bra ut. Citis siffror ser väldigt starka ut", kommenterar Ghriskey på Solaris Asset Management.

Abbvie gav under helgen ett nytt bud på läkemedelsbolaget Shire, som indikerat att de kan komma att acceptera det nya budet som uppgår till närmare 53 miljarder dollar. Informationen välkomnades inte med öppna armar av Abbvies aktieägare, där aktien sjönk 0,7 procent.

Andra köp fick dock ett mer positivt utfall på aktiekurserna. Läkemedelsbolaget Mylan, sa under måndagen att de skulle köpa en del av Abbotts verksamhet till ett värde av 5,2 miljarder dollar. Nyheten fick både Mylan och Abbott att gå upp, 3,9 respektive 1,1 procent.

Ingen statistik av större betydelse rapporteras under dagen, men desto viktigare väntas i morgon. Janet Yellen presenterar då en penningpolitisk rapport inför senaten, och statistik avseende bland annat detaljhandeln och industrilager publiceras. Även flera delårsrapporter släpps där Intel och Goldman Sachs utgör två av de större.


Innehåll från BillogramAnnons

Hur kunder betalar har stor inverkan på företags kundförluster

För Telenors uppstickare – Vimla inom telekom och Ownit inom bredband – har användarvänligheten alltid varit ett viktigt fokus och därför bytte båda företagen till en ny helhetslösning för fakturering och betalningar via Billogram. Förhoppningen innan bytet var att få till smidigare processer och förbättra kundupplevelsen, men efteråt blev flytten av kunder till automatiska betalsätt ett minst lika uppskattat resultat.

Läs mer om lösningen

Förutom det kostsamma manuella arbetet med att skicka tiotusentals fakturor i tid, drogs både Vimla och Ownit med en hel del tekniska utmaningar rörande betalprocessen. Därtill kom hanteringen av stora mängder betalningsrelaterade kundtjänstärenden.

Med bytet till en digital betallösning kunde många faktorer, som tidigare orsakat missnöje och missförstånd för kunderna, designas bort. När olika processer automatiserades och slutkunden fick tillgång till fler och enklare betalsätt lyckades Vimla reducera sina kundtjänstärenden med över 40 procent de första 6 månaderna. Antalet kunder som betalar i tid har också ökat med 14 procent sedan övergången till Billogram.

Andra, viktiga effekter återfanns i kundernas vilja att anamma automatiska betalningssätt, såsom autogiro och direktbetalningar. Här erbjuder Billogram enkla verktyg för effektiv konvertering som lett till att båda företagen upplevt markanta ökningar på 100 procent (Vimla på 2 år) respektive 53 procent (Ownit efter 1 år) från bytet till ny fakturalösning och fram till idag. De automatiska betalsätten innebär stora fördelar – förbättrat kassaflöde och reducerad risk för felbetalningar och kundtapp.

Läs mer om Vimla och Ownits val av Billogram som partner

Genom att närmare studera Vimlas resultat kunde Billogram konstatera att risken för kundtapp är hälften så stor vid automatiska betalningar. Samtidigt kunde man se att risken för kundtapp är nästan tre gånger så stor för kunder som missar sin betalning än för dem som betalar i tid. För kunder som får en påminnelse är risken för kundtapp hela sex gånger så hög.

Datainsikterna baseras på AI-teknologi och ligger till grund för hur Billogram utvecklar sin produkt. Tekniken används för att skapa en bättre betalningsupplevelse för slutkunden. Ett viktigt fokus då betalningen i många fall är den mest förekommande och viktigaste interaktionen mellan kund och företag.

– Det finns en enorm potential i att omvandla betalningstillfället från transaktion till något som kan stärka och bygga långsiktiga kundrelationer. Samtidigt effektiviseras processer och kunden får en smidigare upplevelse, säger Fredrik Runéus, kundansvarig på Billogram.

Genom tydliga sammanställningar av resultatet får Billograms kunder en konkret bild av fördelarna med att använda plattformen – något som ofta innebär att de ångrar att de inte tog steget tidigare. Särskilt med tanke på hur snabbt det går att genomföra.

– Vår integrationsprocess skiljer oss från mer tungrodda lösningar. Vi har sett exempel där det totalt sett bara krävts 45 projekttimmar för kunden att implementera lösningen. På ett snabbt och smidigt sätt kan vi hjälpa våra kunder att addera modern och avancerad funktionalitet som ger slutkunderna ökad valfrihet och en bättre kundupplevelse. Det blir en win-win för båda parter, avslutar Fredrik.

Kontakta Billogram för att ta reda på mer om deras lösning

Mer från Billogram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Billogram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?